11 blížících se akčních filmů, které si fandové žánru nesmějí nechat ujít

11 blížících se akčních filmů, které si fandové žánru nesmějí nechat ujít
Expendables: Postradatelní 4 (2022) | Lionsgate
Ambulance
Ambulance
Někdejší hollywoodský hitmaker Michael Bay už je v současnosti sice za zenitem, přesto je stále sledovaným tvůrcem, samozřejmě hlavně fanoušky akčních filmů. V jeho novince, která se oproti předchozímu 6 Underground: Tajné operace podívá i do našich kin, se Jake Gyllenhaal a Yahya Abdul-Mateen II představí v rolích vůdců skupiny zlodějů, kteří po nepodařené bankovní loupeži unesou sanitku, s níž se ulicemi Los Angeles vydávají na útěk před policií. Oproti Armageddonu či rodinně laděným Transformers nás tentokrát od kontroverzního autora čeká něco nesrovnatelně komornějšího a morálně nejednoznačnějšího, protože protagonisty budou de facto padouši. Film roku nás určitě nečeká, zlepšit si trochu aktuální reputaci by však Bay Ambulancí mohl.
premiéra: 17. 2. 2022
Bullet Train
Brad Pitt
Brad Pitt
Nový snímek bývalého kaskadéra a nyní režiséra Davida Leitche, jenž má za sebou úspěšné akčňáky jako John Wick, Atomic Blonde: Bez lítosti, Deadpool 2 a Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw. Jedná se o adaptaci japonské novely vyprávějící o pěti profesionálních zabijácích, kteří se sejdou na palubě japonského rychlovlaku, kam je všechny přivedla jejich nebezpečná práce. Zřejmě nás tedy čeká hodně divoká jízda, navíc herecky špičkově obsazená. V hlavních rolích se objeví Brad Pitt, Aaron Taylor-Johnson, Sandra Bullock, Michael Shannon, Hiroyuki Sanada, Andrew Koji aj.
premiéra: 7. 4. 2022
Expendables: Postradatelní 4
Expend4bles: Postr4datelní
Expendables: Postradatelní 4 | Lionsgate
Tady asi není moc co řešit. Expendables jsou v rámci novodobých akčních filmů hodně silná značka, byť by se o kvalitách jednotlivých dílů dalo dlouze polemizovat. Ačkoliv od třetího dílu uplynulo už sedm let a o dalším se pořád pouze mluvilo, nyní už je jisté, že se čtyřky skutečně dočkáme. A od předchozích částí se bude lišit přinejmenším tím, že (údajně) půjde o poslední film série, v němž si zahraje Sylvester Stallone. Ten zde předá žezlo vůdce týmu své pravé ruce v podání Jasona Stathama. Role z předchozích dílů si zopakují také Dolph Lundgren a Randy Couture. Čerstvými hereckými přírůstky budou Megan Fox, 50 Cent, Andy Garcia, Tony Jaa a Iko Uwais, jenž ztvární hlavního záporáka. Režii dostal na starost Scott Waugh, který má za sebou akčňáky Povinnost a čest a Need for Speed. Film má začít šokujícím zvratem (Stalloneho smrt?) a následně bude titulní tým pátrat po zodpovědných osobách. V kinech by se snímek mohl objevit už někdy během příštího roku.
premiéra: zatím neuvedena
Havoc
Peaky Blinders - Gangy Birminghamu (2013-2022)
Tom Hardy – Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu | BBC
Pokud někdo v současnosti dokáže natáčet za málo peněz neuvěřitelně strhující akční filmy, pak je to velšský scenárista a režisér Gareth Evans. Ten mezi roky 2011 a 2013 divákům naservíroval fenomenální Zátah a jeho epický sequel. V obou snímcích za směšně nízké částky (v řádu jednotek milionů dolarů) dopřál fanouškům žánru jedny z nejlepších akčních scén 21. století. V loňském roce pak produkoval vynikající akční krimi seriál Gangs of London. V současnosti Evans pilně pracuje na Netflixem produkovaném krimi thrilleru Havoc, v němž se drsný detektiv v podání Toma Hardyho musí vydat do londýnského podsvětí, aby našel a osvobodil uneseného syna mocného politika. A to se bez spousty brutálního násilí zkrátka neobejde. Evans slibuje drsnou podívanou v duchu hongkongských klasik Johna Woo. Kromě Hardyho se ve filmu objeví Timothy Olyphant, Forest Whitaker nebo Luis Guzmán.
premiéra: zatím neuvedena
John Wick 4 (2022)
Keanu Reeves
Keanu Reeves | Lionsgate
První John Wick přišel roku 2014 do kin jako nepříliš nápadný akční film o pomstě, jemuž výraznější publicitu zaručoval pouze Keanu Reeves v titulní roli. Ze stylového snímku se stal hit, jenž Reevesovi znovunastartoval kariéru. Dnes už kultovní série čítá tři snímky a čtvrtý aktuálně vzniká. Ten by mohl do kin přijít už během příštího roku. I tentokrát režíruje Chad Stahelski a kromě Reevese, Laurence Fishburnea či Iana McShanea si v něm zahrají žánrové ikony jako Donnie Yen, Scott Adkins, Marko Zaror, Hiroyuki Sanada či Clancy Brown.
premiéra: zatím neuvedena
Kingsman: První mise
Kingsman: První mise
Matthew Vaughn je velký sekáč. Britský filmař se z velmi schopného producenta, jenž pomohl nastartovat kariéru neméně slavnému Guyovi Ritchiemu, po roce 2000 vypracoval na výrazného a spolehlivého režiséra, jenž skvěle zvládá různé žánry (gangsterky, fantasy, superhrdinské komiksy). A možná vůbec nejlepší je v tvorbě úderných a osobitých akčních filmů. Nyní už víc než rok čekáme na premiéru již třetího snímku z jím nastartované série komiksových akčně-špionážních dobrodružství zvané Kingsman. Prequel s podtitulem První mise nás seznámí s počátky tajné mezinárodní organizace bojující s nebezpečnými zločinci z celého světa. V hlavních rolích se objeví Ralph Fiennes, Aaron Taylor-Johnson, Djimon Hounsou, Daniel Brühl, Rhys Ifans, Gemma Arterton, Charles Dance aj.
premiéra: 22. 12. 2021
Matrix Resurrections
Matrix Resurrections
Od čtvrtého Matrixu lze v současnosti čekat prakticky cokoliv – od další potenciální revoluce v rámci cyberpunkové akční sci-fi až po největší selhání na poli vysokorozpočtových blockbusterů za poslední roky. Alespoň částečně spolehnout se však dá na to, že minimálně po akční stránce opět půjde o velmi exkluzivní podívanou plnou okulahodících scén, v nichž se ani tentokrát nebude šetřit efektními přestřelkami, choreograficky vypiplanými kontaktními souboji a explozivními honičkami. Všechny tři dosavadní díly obsahovaly audiovizuálně uchvacující akční pasáže, přičemž ty nejlepší z nich dokonce přispěly k žánrové redefinici (viz proslulý „bullet time“). Snad tedy v tomto ohledu nebude ani nejmladší počin série výjimkou.
premiéra: 23. 12. 2021
Mission: Impossible 7
Simon Pegg, Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Ving Rhames
Tom Cruise | Paramount Network
Série M:I je pravděpodobně jednou z vůbec nejlepších filmových akčních ság. Kromě kvalitativně rozporuplné dvojky v režii Johna Woo se každý z dosud vzniklých dílů dá označit za řemeslně výtečnou ukázku svého žánru. Sedmý (a současně i osmý) díl chystá Tom Cruise opět s oscarovým scenáristou a režisérem Christopherem McQuarriem, který natočil i dva předchozí díly. Tomuto duu ambice zjevně nechybí a po už tak dost velkolepé pětce a šestce zřejmě chystají něco ještě velkorysejšího. Sedmička a osmička se natáčejí současně, protože by mělo jít o jeden velký příběh, jenž kvůli obsáhlosti musel být rozdělen do dvou filmů. Místo jedné nové strhující akční podívané nás tak čekají rovnou dvě. Sedmička by měla dorazit ve druhé polovině příštího roku, osmička pak v roce 2023.
premiéra: 29. 9. 2022
Operation Fortune: Ruse de guerre
Jason Statham
Jason Statham
Guy Ritchie je posledních pár let ve skvělé formě. Loni se předvedl s báječnými Gentlemany, letos s neméně dobrým Rozhněvaným mužem, v němž si Jason Statham (Ritchieho dlouholetý kamarád) střihl jednu ze svých nejlepších rolí. A právě se Stathamem Ritchie natočil i svůj další film, v němž si jedna z největších akčních hvězd posledních roků zahraje agenta MI6 Orsona Fortunea, který má zabránit prodeji nové zbraňové technologie. Špionážní akčňák by se měl nést v podobném duchu jako např. filmová dobrodružství Jamese Bonda. Světovou premiéru by měl mít snímek už v lednu příštího roku, česká dosud nebyla oznámena.
premiéra: zatím neuvedena
The Gray Man
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Bratři Anthony a Joe Russoovi natočili čtyři skvělé a zásadní marvelovky, což z nich logicky udělalo žádané režisérské hvězdy. Jejich letošní drama Cherry sice sklidilo velmi rozporuplné reakce, aktuálně vznikající The Gray Man má však po všech stránkách našlápnuto k tomu stát se obrovským hitem. Adaptace prvního dílu úspěšné stejnojmenné knižní série od Marka Greaneyho vzniká exkluzivně pro Netflix a půjde o dosud nejnákladnější film z produkce streamovacího giganta (rozpočet činí okolo 200 milionů dolarů). Film bude vyprávět o agentovi CIA (Ryan Gosling), jenž je svou agenturou zrazen, a stává se proto uprchlíkem. Dopadnout ho má jeho bývalý kolega (Chris Evans). Film se z velké části natáčel také v Praze a slibuje výpravnou a mohutnou akční jízdu.
premiéra: zatím neuvedena
Top Gun: Maverick
Top Gun: Maverick | Paramount Pictures
Pokračování Top Gunu se chystalo spoustu let. Nakonec se ho dočkáme neuvěřitelných 36 let od premiéry jedničky a nepochybně nás v něm čeká spousta efektních a dechberoucích leteckých soubojů. Do hlavní role elitního pilota přezdívaného Maverick se vrací Tom Cruise, jenž se kvůli snímku dokonce naučil pilotovat bojovou stíhačku. Svou postavu z prvního dílu si zopakuje i Val Kilmer. V dalších rolích uvidíme Jona Hamma, Eda Harrise, Jennifer Connelly nebo Milese Tellera. Režíroval Joseph Kosinski, který s Cruisem spolupracoval už na sci-fi Nevědomí.
premiéra: 26. 5. 2022