Seriálový Pán prstenů představí hobity všech barev pleti a různorodých kultur

Seriálový Pán prstenů představí hobity všech barev pleti a různorodých kultur
Pán prstenů: Společenstvo prstenu | 2001 New Line Cinema
Pán prstenů od Amazonu bude nejdražším televizním projektem historie a
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
fanoušci se na něj mohou těšit už 22. září 2022, kdy se objeví na Prime Video. Příběh poslouží jako prequel k milované filmové trilogii od Petera Jacksona a zavede nás tisíc let před výpravu Společenstva prstenu za zničením Sauronova prstenu moci. A stejně jako v případě Jacksonovy hexalogie, zahrnující také pozdější tři díly Hobita, i seriál zamíří do pohádkového Kraje a seznámí nás s tehdejšími hobitími obyvateli.
Jedním z hereckých představitelů bude také třiašedesátiletý Lenny Henry, jenž nedávno ocenil diverzitu seriálu a přítomnost hobitů černé pleti. Rozdíl mezi filmovou a seriálovou verzí podle něj vězí právě v důrazu na multikulturu, již bude drahá série podporovat, a také na emancipaci. „Jsem černý hobit, což je brilantní. Na tomto uchopení knih je rovněž význačné, že jde o prequel k tomu období, které jsme viděli ve filmech. Bude to o raných dnech Kraje a Tolkienova prostředí a my jsme původní populace ‚Harfootů‘ (druh hobitů s chlupatými chodidly). Jsme hobiti, ale říká se nám Harfootové, jsme multikulturní – jsme spíše kmen než rasa, takže jsme černí, žlutí a hnědí, najdou se mezi námi dokonce maorské typy,“ svěřil se Henry v show Saturday Lice na BBC Radio 4.
serialovy-pan-prstenu-predstavi-hobity-vsech-barev-pleti-a-ruznorodych-kultur
Lenny Henry | BBC
Takový důraz na diverzitu bude samozřejmě diskutabilním krokem pro filmové fanoušky Jacksonovy verze a vyvolá ohlas i ve všeobecných společenských kruzích. Seriálový Pán prstenů bude bezpochyby obrovskou televizní událostí a je jasné, že se tvůrci pokusí co nejvíce vyhradit vůči populární filmové trilogii. Zda přinese rasová korektnost pozitivní efekt, to je ovšem i v dnešní době otázkou do diskuse.