Filmové dobývání vesmíru začíná. První štáb se vydal natáčet na Mezinárodní vesmírnou stanici

Filmové dobývání vesmíru začíná. První štáb se vydal natáčet na Mezinárodní vesmírnou stanici
Saljut-7 | Future Gate
„Vítejte na Mezinárodní vesmírné stanici,“ tweetoval ruský kosmonaut Oleg Novitsky na přivítanou trojčlenné posádce, která dorazila na ISS s cílem, jaký si dosud žádná cesta do vesmíru nevytyčila – natočit fiktivní filmový příběh. A ačkoli to ještě na začátku roku vypadalo, že prvním hereckým šťastlivcem ve vesmíru bude slavný Tom Cruise, jenž chystá filmový projekt ve spolupráci s NASA a SpaceX, tuto kosmickou bitvu vyhrají Rusové.
Ti už dříve vyslali do vesmíru první satelit Sputnik, první zvíře (pes Lajka), prvního člověka, jímž byl Jurij Gagarin, i první ženu, jíž se stala Valentina Těreškova. A nyní je Rusko premiantem také v oblasti kinematografie, když jako první vysílá svůj malý filmový štáb na ISS. Sedmatřicetiletá herečka Julija Pěresild (Bitva za Sevastopol) a o rok starší režisér Klim Šipenko (Saljut-7) vzlétli z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu společně se zkušeným kosmonautem Antonem Shkaplerovem. Na ISS dorazili v pořádku s časovým předstihem a čekalo je uvítání od dvou dalších Rusů, Francouze, Japonce a tří astronautů NASA.
Před nimi je dvanáctidenní natáčení scén pro snímek s anglickým názvem The Challenge (Výzva), jehož příběh i rozpočet se zatím drží pod pokličkou. Děj by se měl točit kolem chirurga, který je dopravený na ISS a musí zachránit život kosmonautovi, příliš oslabenému pro cestu na Zemi. Devětačtyřicetiletý Shkaplerov a dvojice ruských kosmonautů by měli mít ve filmu menší cameo role.
Výprava by se měla vrátit 17. října s Novitskym, jenž na ISS strávil posledních šest měsíců. Jejich přistání má být rovněž zdokumentováno a zahrnuto do filmu.
filmove-dobyvani-vesmiru-zacina-prvni-stab-se-vydal-natacet-na-mezinarodni-vesmirnou-stanici
Julia Pěresild - Bitva za Sevastopol | FOX
Tento úspěch by mohl dodat ztracený impuls ruskému vesmírnému programu, který v posledních letech v globální konkurenci USA a Číny spíše strádá. A přichází skutečně v pravý čas, neboť už koncem října má společnost Jeffa Bezose Blue Origin dopravit do vesmíru devadesátiletou hereckou legendu Williama Shatnera, známého jako představitele kapitána Kirka ze série Star Trek. To už bude ale docela jiný příběh.