Kultovní filmy dostávají vlastní streamovací službu. Fanoušci žánrové a pokleslé kinematografie se mohou těšit

Kultovní filmy dostávají vlastní streamovací službu. Fanoušci žánrové a pokleslé kinematografie se mohou těšit
Metropolis | Universum Film (UFA)
Společnost Kino Lorber vznikla roku 1977 jako Kino International, sídlí v New Yorku a malý tým pracovníků má pod palcem archiv s více než čtyřmi tisícovkami filmových titulů. Jde o distributora mezinárodní, převážně pak nezávislé či dokumentární kinematografie. A nyní bude expandovat také na stream, neboť uvádí v provoz streamovací platformu s názvem Kino Cult. Ta bude bezplatná a fanouškům umožní přístup ke kultovním klasikám, zapadlým hororovým klenotům a různým dalším žánrovým perlám.
Nabídka Kino Cult se zaměří na „pokleslé“ žánry jako horor, komedie, sci-fi nebo takzvané drive-in, tedy kultovní půlnoční díla, promítaná s oblibou v klasických autokinech, přičemž nové tituly se mají přidávat každý měsíc.
Archiv společnosti obsahuje nedávné snímky jako například romantický horor Sama nocí tmou (2014) nebo Špičák (2009) od řeckého režiséra Yorgose Lanthimose, jeho základ však tvoří i velké klasiky jako Metropolis (1927) Fritze Langa. Další kategorie pak představuje třeba flashback do 70. a 80. let, takzvané okultní filmy, hardboiled horror (horory s detektivním pozadím) a zlatý věk exploatace s filmy jako Reefer Madness z roku 1936. V popředí pak mají stát autorští a často kontroverzní režiséři jako Ital Mario Bava nebo Španěl Jesús Franco.
Arash Marandi
Sama nocí tmou
Služba navíc bude bezplatná a dostupná na webu i mobilních zařízeních. Svou nabídkou, zaměřenou na okrajovější žánrová díla, se pak připojí k již existujícím streamovacím platformám jako hororový Shudder. Výkonný ředitel Kina Lorber a jeden ze zakladatelů Richard Lorber se k tomu vyjádřil: „Kino Cult bude vysílat ta nejtemnější vzrušení půlnoční kinematografie přímo k fanouškům domů. S naší rozsáhlou knihovnou, rozšiřovanou už čtyřicet let, a partnerskou nálepkou v mnoha žánrových specialitách máme potenciál obsloužit žánrové publikum. Tedy ty nejvášnivější milovníky filmu. A to výběrem nových i raritních snímků, které nikde jinde nenajdete. Už nebudete muset žít ve velkých městech, kde najdete divadla se skvělými repertoáry, abyste získali přístup k tomuto druhu kultovních drahokamů, které vám budeme moci nabídnout zdarma!“