Bond s pořadovým číslem 26. Kdo naváže na Daniela Craiga?

Bond s pořadovým číslem 26. Kdo naváže na Daniela Craiga?
Daniel Craig ve snímku Skyfall (2012) | MGM
Dr. No
Dr. No | United Artists
Začalo to v roce 1962 spolu se snímkem Dr. No, kde se jako vůbec první James Bond představil herec Sean Connery. Celkově agenta 007 ztvárnilo sedm herců - kromě Seana Conneryho (6x) George Lazenby (1x), Roger Moore (7x), Timothy Dalton (2x), Pierce Brosnan (4x) a Daniel Craig (5x).
Kdo se objeví v roli ikonického agenta ve filmové bondovce s pořadovým číslem 26? O tom se spekuluje roky. Média a šeptanda vyplodila kdejakého imaginárního nástupce, například, že dalším Bondem bude žena-černoška, která by navíc měla splňovat sexuální preference souznící s LGBT komunitou. A podobně.
Tom Hardy
Richard Madden, Gemma Chan
Regé-Jean Page
Z těch reálně nastoupivších můžeme hovořit například o Tomu Hardym (série Venom, Capone, Taboo), Richardu Maddenovi (Eternals, 1917, Hra o trůny) nebo Regé-Jean Pageovi (Bridgertonovi). Ani představitelka Nomi Lashana Lynch z Není čas zemřít není zřejmě mimo hru, jak potvrzuje obsáhlý článek BBC z letošního 14. září.
Není čas zemřít
Lynch Lashana a Daniel Craig v 25. bondovce Není čas zemřít | MGM
Kdo bude mít ve výběru poslední slovo? Producentka Barbara Broccoli, která se na filmové sérii podílí počínaje snímkem Dech života (1987). Deadline ji 27. září citoval s tím, kdy začne o dalším hereckém představiteli agenta 007 pátrat. "Chceme, aby si Daniel (Craig, pozn. red.) užil důstojnou oslavu. O budoucnosti Bonda budeme přemýšlet až příští rok," dodala Barbara Broccoli.
Daniel Craig se s Bondem loučí po 15 rocích, ve věku 53 let. Tvůrci se do budoucna pokusí agenta 007 omladit a přiblížit novému diváckému publiku. Služebně nejstarším z výše zmiňované trojice je Tom Hardy (44 let), který se postupem let pouští do odvážnějších projektů (když pomineme komiksovou sérii o Venomovi). Naopak mladší Richard Madden (35 let) by svým angažmá v roli Jamese Bonda mohl přitáhnout k plátnu teenage publikum (nejen svou rolí v očekávané marvelovce Eternals). Regé-Jean Page (33 let) zase zaujal v netflixovském seriálu Bridgertonovi, který cílí na trošku starší publikum, nicméně na uživatele VOD služeb.
Je nicméně dobré mít na paměti, že producenti série vypouštějí do éteru jména a skrze média, reakce fanoušků své návrhy korigují.
Důležité nebude jen to, zda bude hrát Bonda hezoun s drsnými rysy, citlivější jedinec nebo žena, ale jaké hodnoty a poselství po Craigově odchodu ponese, bude zosobňovat. Pokud se totiž Bond v Craigově podání po účinkování Pierce Brosnana změnil, dá se očekávat, že se změní i po odchodu Craiga.
Role Jamese Bonda odměnou i prokletím: Daniel Craig musel čelit odporné nenávisti a pohrdání
Téma21. 9. 2021
Role Jamese Bonda odměnou i prokletím: Daniel Craig musel čelit odporné nenávisti a pohrdání
Příští rok oslaví filmový Bond šedesátiny. Broccoli a spol. budou muset uvažovat, jakým směrem a do jakého světa slavného agenta vyšlou. V případě takovéhle značky je totiž mnohem složitější, ale též nutnější volit kompromisy než například v případě marvelovského komiksového univerza, jehož diváci nemají až tak dalekou historickou paměť jdoucí hluboko do dekád 20. století.