What If...? Animovaná podívaná od Marvelu se nebojí své hrdiny vraždit ve velkém

What If...? Animovaná podívaná od Marvelu se nebojí své hrdiny vraždit ve velkém
What If...? | Disney
Průvodcem celého seriálu je Uatu Pozorovatel, který jednotlivé příběhy nejen doprovází svým komentářem, ale vystupuje v nich skutečně jako svědek, kterého sem tam zahlédnete v nějakých scénách. Nezasahuje, jen sleduje a my s ním, neboť se nám před očima rozprostře jeden velký svět, ve kterém platí, že čas, prostor a realita tvoří hranol s bezpočtem možností, kde i jediná volba může vyústit v nekonečno realit a vytvořit alternativní verze světa, který známe. Každá epizoda seriálu What If... ? se věnuje jedné z nich, které se nám představily v předešlých snímcích studia Marvel.
V prvním díle se Steve Rogers nestane kapitánem Amerikou, sérum na stvoření supervojáka za něj přijme Peggy Carter a tak světlo světa spatří hrdinka jménem Captain Carter. Howard Stark jí vytvoří vlastní štít a právě ona obětuje svůj život za záchranu světa, poražení Hydry i Red Skulla. Ve druhém díle se ke slovu dostává T'Challa, kterého Youndu omylem unese místo Petera Quilla. Wakandský princ se tak stává Star Lordem a spolu s Pleniteli brouzdá vesmírem, sbírá artefakty a podaří se mu rozmluvit Thanosovi plánovanou genocidu. A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Proto místo strohého výpisu toho, o čem jednotlivé díly jsou, jen doplním, že další epizody se jmenují Co kdyby... svět ztratil své nejmocnější hrdiny?, Co kdyby... Doctor Strange neztratil své ruce, ale srdce?, Co kdyby... Zombies?!, Co kdyby... Killmonger zachránil Tonyho Starka? a Co kdyby... byl Thor jedináček?
What If...?
What If...? | Marvel Studios
Do konce první řady seriálu tak zbývají pouhé dva díly, neboť úvodní sezóna si připravila devět epizod zhruba po třiceti minutách. A jak se ty odvysílané povedly? Za sebe říkám, že skvěle. Vizuální stránka seriálu je naprosto úžasná, protože použitá animace skvěle odkazuje ke komiksové předloze, a to nejen stylem kresby a úžasným stínováním, ale i paletou použitých barev typických pro komiksy, v níž převažují tóny zlatavě žluté, červené, tmavě modré, černé a šedé. Jednotliví hrdinové se podobají jejich filmových verzím, ale udržují si svou osobitost, jsou pohádkovější a mají trošku „Disney design“ (v detailních záběrech tváří vyniknou jejich nádherné oči, roztomilý úsměv nebo pěkně řezané tváře), takže se v nich budete snadno orientovat, ale zároveň nejste nuceni si v nich přestavovat konkrétní herce.
A jak je to v seriálu s akcí? Scény jsou zaměřené pouze na hlavní hrdiny, takže jsou jednodušší a přehlednější. Skládají se z jednotlivých úderů, kopanců nebo použití konkrétních zbraní, takže kolem létají kulky s příslušnou kreslenou trajektorií, kopy doprovází zpomalení scény a namalované vlny do všech stran atd. Zkrátka rozpohybujte obrázky, vygumujte bubliny s dialogy a dostanete výsledný seriál. A jelikož je to oživený komiks, je i o dost hravější, odvážnější a akce šílenější. Natočit v hraném filmu třaskající souboj Thora s Captain Marvel by asi byla pořádná triková výzva, ale v animované podobě je naprosto dokonalý. Vidět dva nejmocnější Avengery, jak si nic nedarují, nemá chybu. Líbí se mi ale i to, že rozmanité nejsou pouze příběhy, v rámci kterých můžeme spatřit známé filmové scény úplně jinak, ale i žánry jednotlivých dílů. Zombie díl je určitě nejvíc násilný a hororově laděný, Thor jedináček má naopak silnou komickou linku a Doctor Strange zase dramatickou. Každý příběh je jiný, jisté prvky se samozřejmě opakují (například to, že se hrdinové snaží mít husté a vtipné hlášky a scény z filmů jsou mnohdy pouze přemalované), ale v tom spočívá kouzlo celého seriálu. Přináší sice zcela nový pohled na věc a nebojí se jít ještě dál, protože nemá problém s tím, aby jednotlivé Avengery vraždil nebo jim připravil hořký konec příběhu, zároveň si ale stále zachovává nadhled, vtip a odkazuje k původní filmové tvorbě, bez které by se tohle nikdy nestalo.
What If...?
What If...? | Disney
Tvůrci si zkrátka s příběhy hrají a dokazují, jakou sílu může mít rozhodnutí v našich životech. Samozřejmě platí, že některé díly jsou slabší, zatímco jiné povedenější, ale jako celek What If...? funguje velmi dobře. A přitom se na celý seriál vůbec dívat nemusíte. Jednotlivé epizody spolu totiž nemají vůbec nic společného. Můžete si tak vybrat pouze některé díly a na další úplně zapomenout, ale myslím si, že by to bylo škoda.
Třešničkou na dortu jsou pak hlasy, které hlavním hrdinům ve většině případů propůjčují herci, kteří je ztvárnili na plátně. Své party si tak zopakovali Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Natalie Portman, Samuel L. Jackson, Benicio Del Toro, Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Sebastian Stan, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Jeremy Renner, Mark Ruffalo a mnoho dalších, včetně předčasně zesnulého Chadwicka Bosemana, jehož památce je věnována druhá epizoda seriálu.
Hodnocení: 70 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.