My Little Pony: Nová generace plní přesně, co má. Magie přátelství opět vítězí a noví poníci jsou roztomilejší

My Little Pony: Nová generace plní přesně, co má. Magie přátelství opět vítězí a noví poníci jsou roztomilejší
My Little Pony: Nová generace | Netflix
Vítejte v Equestrii, zemi obývané třemi druhy poníků – zemskými, jednorožci a pegasy. Kdysi bylo jejich království spojené a celé jejich říši vládla magie přátelství a harmonie. Jenže se kdesi cosi pokazilo (dodnes nikdo neví, co to přesně bylo) a následkem toho se cesty jednotlivých poníků rozdělily. Všichni přišli o magii a bojí se jeden druhého, pomlouvají se navzájem a svalují na sebe vinu za to, co se stalo. Zemští poníci žijí v Zálivu klisen, jednorožci se uchýlili do Uzdového hvozdu a pegasové zamířili na nebesa do Větrných vrchů. Už nikdy se neměli a hlavně nechtěli potkat. Jenže to by v Zátoce klisen nesměla žít Sunny Starscout, pozitivní a plná naděje, která doufá, že by se Equestrie mohla zase spojit a s ní i všichni poníci. Její přání se splní ve chvíli, kdy se v Zátoce klisen neočekávaně objeví jednorožčí Izzy Moonbow. Její příchod vyvolá pořádný rozruch, ale zároveň utvrdí Sunny v tom, že poníci se musí spojit a že jim mezi sebou žádné nebezpečí nehrozí. Obě se proto vydají za pegasy, aby odhalili tajemství týkající se zmizení magie a pokusili se Equestrii spojit. Postupně k nim přibývají další poníci včetně pegasích sester Pipp Petals a Zipp Storm a hřebce Hitche Tailblazera.
My Little Pony: Nová generace
My Little Pony: Nová generace | Netflix
Narozdíl od předešlých změn v My Little Pony, kdy každá generace hraček i seriálů přišla s novými postavami i jejich vzhledem, My Little Pony: Nová generace staví na světě vytvořeném v seriálu Přátelství je magické. Přináší sice úplně nové postavy, ale jejich vzhled navazuje na předešlou generaci a příběh navíc obsahuje přímé odkazy na původní šestici Flutter Shy, Twilight Sparkle, Apple Jack, Rainbow Dash, Pinkie Pie a Rarity. Ať už jsou to dobrodružství, která zažily a o kterých se v příběhu vypráví, anebo hračky, se kterými si malí poníci hrají.
Nejsou to ale rozhodně jediné odkazy, které snímek My Little Pony: Nová generace obsahuje. Pozorný divák či divačka tu postřehne i odkazy na snímky jako Terminátor 2, Star Wars, Billy Elliot nebo Diktátor. Vložené jsou samozřejmě hlavně pro rodiče, které to trošku probere z té magické duhové podívané, které je Nová generace plná.
My Little Pony: Nová generace
My Little Pony: Nová generace | Netflix
Ale rozhodně to není špatně, právě naopak. Vizuální stránka filmu se mi líbila. Poníci mají nádherné syté barvy, jsou úžasně roztomilí, v jejich očích byste se utopili a mají takou tu jemně plstěnou strukturu, která dává tušit, jak bude asi vypadat nová generace plastových koníků, které si bude spousta dětí přát pod stromeček nebo k narozeninám. Navíc jsou to koně, takže mají samozřejmě „srst“ a nádherné zářivé hřívy, které krásně vlají ve větru. Nová 3D animace jim tak velmi sluší a ačkoli se tvůrci nesnaží, aby byli poníci reální, zachovávají základní pravidla, fungujícího magického světa. Poníci se pohybují jako skuteční, hřívy se hýbou stejně jako lidské vlasy, křídla pegasů složená z jednotlivých peříček vypadají skutečně lehounce a reálně atd.
Barevně bych příběh přirovnala k Trollům, škála barev a kombinace s rozmanitými písničkami různých hudebních žánrů (včetně rocku nebo hip hopu) si o srovnání vyloženě říká. My Little Pony se ale bude určitě dětskému publiku líbit víc. Jednak proto, že je tu těch písniček méně, jednak kvůli tomu, že příběh je mírně veselejší, akčnější a poníci jsou dětem asi o dost bližší než trolíci, které si pamatuje jen generace jejich rodičů. Navíc téma přátelství a spolupráce má vždy něco do sebe, ostatně už na ně sázeli ve svých románech pro děti i Jules Verne nebo Jaroslav Foglar.
My Little Pony: Nová generace
My Little Pony: Nová generace | Netflix
Filmu je ale nutné vytknout dvě věci. Příběh vlastně kopíruje Magii přátelství a nepřináší do něj (vyjma změny počtu poníků a jednoho hřebce v jejich řadách) nic nového. Nepovedly se ani písničky. Texty v češtině působí až moc šroubovaně, samozřejmě jednotlivé skladby vypráví daný příběh a postavy pomocí nich vlastně „promlouvají“ jako v muzikálu, ale úplně to nepasuje s hudebním doprovodem a zpěv v poslední písničce, která běží v titulkové sekvenci, tahá svými výškami za uši. Je to spíše pištění než zpěv.
Jelikož ale tvůrci snímku v čele s režisérem Robertem Cullenem chtěli představit My Little Pony nové generaci diváků a divaček (snímek je oficiálně určený publiku od sedmi let) a přinesli jim i novou várku poníků, povedlo se jim to. Použili příběh, který funguje a který bez problému zaujme i mnohem mladší, ale i starší publikum, a vložili do něj nádherné roztomilé postavičky v nové počítačové podobě, která neurazí ani milovníky původních poníků. Jako „pilotní“ film ke zmíněnému počítačově animovanému seriálu je to slušný začátek. Navíc se prý publikum může těšit i na několik speciálních epizod v průměru kolem padesáti minut dlouhých. To vše samozřejmě na Netflixu.
Hodnocení: 70 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.