Michael Schumacher po vážné nehodě nemluví. V dokumentu o něm vypovídá jeho rodina, na kameru vůbec poprvé

Michael Schumacher po vážné nehodě nemluví. V dokumentu o něm vypovídá jeho rodina, na kameru vůbec poprvé
Schumacher (2021) | Netflix
V polovině září byl na Netflixu zpřístupněn nový dokumentární film Schumacher, od nějž si publikum mnoho slibovalo. Michael Schumacher je někdejší slavný německý závodník, sedminásobný mistr světa ve formuli 1 a držitel hned několika světových rekordů. Tento sportovní biografický dokument byl natočený na počest 30. výročí jeho debutového závodu v Grand Prix v Belgii, kde skončil na sedmém místě. To byl na nováčka neskutečný úspěch a Schumacher si tím ve světě okamžitě získal velké jméno.
Trailer:
Schumacher
Právě touto událostí dokument začíná. Nabízí několik exkluzivních archivních záběrů ze závodu i ze zákulisí, kde se mladý Schumacher připravuje na svou první velkou soutěž. Dokument následně nabírá retrospektivní vyprávění, v němž nám členové závodníkovy rodiny prozrazují něco o jeho dětství a charakteru, jenž si během života vypěstoval. Schumacher byl už od útlého věku údajně velmi zodpovědný, pracovitý a cílevědomý. Věděl, že za úspěchem stojí velká profesionalita, a tak se podle toho snažil i chovat.
Rodina Schumachera má v tomto dokumentu hlavní roli, čímž je jednoznačně zajímavý. Je to totiž vůbec poprvé, co se na veřejnosti na toto téma rozpovídala. Uvidíte zde jeho ženu Corinnu, otce, bratra i děti. Právě Corinna má hlavní slovo a popisuje veškeré dění kolem závodů z pohledu doprovodu a životní partnerky. I to snímku dodává velkou osobitost a emotivnost. Ukazuje totiž Schumachera nejen jako profesionálního závodníka, jak jsme zvyklí, ale také jako partnera a otce. Podle Corinniných slov byl Michael vždy velmi obětavý a starostlivý. Přestože se věnoval práci téměř čtyřiadvacet hodin denně, nikdy se domů nevracel nevrlý a své ženy si vždy vážil. Podle svědectví dalších vystupujících byla přátelskost jedním z jeho hlavních povahových rysů, a to i přesto, že je pravděpodobně introvert. Ve filmu defilují různé zkušenosti, jež Schumacher během své kariéry nasbíral, a zjistíte, že ani zdaleka nebyly všechny veselé.
michael-schumacher-po-vazne-nehode-nemluvi-v-dokumentu-o-nem-vypovida-jeho-rodina-na-kameru-vubec-poprve-5
Schumacher (2021) | Netflix
Co se týče formy zpracování, dokument je laděný do poměrně tradiční vzdělávací podoby. Nenajdete tady žádné doprovodné animace ani melodie v pozadí. Ačkoli to může vyznít trochu únavně, film rozhodně nudou nezavání. Život německého mistra světa je zkrátka nabitý emocemi, úspěchy i porážkami a vy nebudete ani na moment váhat, zda chcete vědět, jakou událostí vše skončí. Schumachera si zamiluje nejen fanoušek formule 1, čehož jsem živým důkazem. Nabídne vám informace nejen o daném závodníkovi, ale také o tomto sportu jako takovém. Přiblíží vám jej, ukáže, jak to chodí v zákulisí, jak spolu závodníci vycházejí, když jsou mimo televizní záběry, a vysvětlí, co vše se během závodu může stát.
michael-schumacher-po-vazne-nehode-nemluvi-v-dokumentu-o-nem-vypovida-jeho-rodina-na-kameru-vubec-poprve-4
Schumacher (2021) | Netflix
V dokumentu vystupuje kromě rodiny řada výrazných sportovních osobností, jako jsou šampioni formule 1 Damon Hill, finský závodník Mika Hakkinen a také Sebastian Vettel a Mark Webber. Stejně tak se zde rozpovídají i vedoucí hlavy týmů, v nichž Schumacher během své kariéry působil, a poukážou na to, jak celé týmy ovlivnil.
29. prosince 2013 proletěla světem zdrcující zpráva o tom, že je Schumacher ve vážném zdravotním stavu. Bývalý mistr světa měl krátce po ukončení kariéry nehodu, která nejen jemu, ale i jeho rodině navždy změnila život. Během dovolené v Alpách narazil během sjezdu na lyžích hlavou na kámen a skončil v nemocnici ve vážném stavu. Podle dostupných informací absolvoval dvě operace mozku, po nichž byl po několik měsíců udržován v umělém spánku. Poté měl být odvezen do své rezidence na břehu Ženevského jezera, kde o něj pečuje tým lékařů.
michael-schumacher-po-vazne-nehode-nemluvi-v-dokumentu-o-nem-vypovida-jeho-rodina-na-kameru-vubec-poprve-10
Schumacher (2021) | Netflix
Nikdo neví, jak na tom Schumacher ve skutečnosti je. Všechno, co najdete na internetu, jsou jen domněnky a fanouškovské teorie, poněvadž o jeho zdravotním stavu všichni lékaři i rodina a přátelé striktně mlčí. V dokumentu se Corinna zmínila o tom, že se s Michaelem účastní všech terapií a lékařských postupů, aby zajistila, že se jeho zdravotní stav brzy zlepší. Dlouho se prý staral o svou rodinu a teď je jedině fér, že mu rodina jeho péči oplácí. Prozrazuje ale dokument něco víc? Podívejte se a uvidíte. Dokument Schumacher najdete na Netflixu v žebříčku deseti nejsledovanějších titulů u nás.
Hodnocení: 75 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE