V Rusku zakázali erotické drama o lesbických jeptiškách od tvůrce Robocopa a Základního instinktu

V Rusku zakázali erotické drama o lesbických jeptiškách od tvůrce Robocopa a Základního instinktu
Virginie Efira a Paul Verhoeven na natáčení snímku Benedetta (2021) | Pathé Films
Benedetta, nový snímek 83letého kultovního holandského filmaře, který se proslavil zejména drsnými a krvavými snímky jako Robocop, Total Recall nebo Základní instinkt, byl úřady v Rusku zakázán. Skutečnými událostmi ze 17. století inspirovaný historický film o vztahu dvou jeptišek, z nichž jedna přesvědčí své okolí o tom, že byla vyvolena Bohem, aby skrze ni promlouval a konal zázraky, se měl v ruských kinech objevit pod názvem Pokušení. Distribuční firmě zatím nebylo od Ministerstva kultury sděleno, proč se snímek nebude moci v ruských kinech promítat.
Trailer Benedetty
Benedetta: trailer | Festival de Cannes
V médiích se spekuluje, že provokativní film, který odvážně a nonkonformně propojuje témata církve, manipulátorství, intrik, zakázané lásky a sexu, byl v Rusku zakázán z důvodu, že politický systém v této zemi se opírá o spojenectví Kremlu s pravoslavnou církví. V Rusku jsou navíc sexuální menšiny stále utlačovány a tamní zákony dokonce zakazují jiné než "tradiční" modely chování a soužití.
Verhoeveno nejnovější dílo mělo premiéru na letošním filmovém festivalu v Cannes a vidět ho mohli i diváci v Karlových Varech. Benedetta by se měla objevit i v širší tuzemské kinodistribuci, zatím ale není známo kdy. Její recenzi očekávejte brzy.