Zmizí ve finální sérii Lucifer z povrchu zemského? Oblíbený seriál končí ve velkém stylu, rozesměje vás i rozpláče

Zmizí ve finální sérii Lucifer z povrchu zemského? Oblíbený seriál končí ve velkém stylu, rozesměje vás i rozpláče
Lucifer (2016) | Netflix
Potom, co jsme se v páté sérii dozvěděli něco více o vztahu Lucifera s jeho bratry a otcem a stali jsme se svědky epické bitvy o post boha, nastává otázka, jestli to všechno vlastně k něčemu bylo. Lucifer sice získal to, po čem toužil, ale stále si není jistý tím, zda udělal správnou věc. Oddaluje své povinnosti a nedokáže se odhodlat k tomu převzít rodinné řemeslo a začít vládnout. Opět se ocitnul v pasti svých vlastních myšlenek, z nichž mu tentokrát nedokáže pořádně pomoci ani jeho kamarádka, terapeutka Linda.
Trailer:
Tom Ellis
Na zemi se navíc objeví další anděl, o němž nikdo nikdy neslyšel, a všemi událostmi o to více zamává. Zjistí se, že má k Luciferovi a Chloe mnohem blíž, než si mysleli, a prozradí jim, že Lucifer již brzy někam bez rozloučení zmizí a nechá Chloe na zemi samotnou. Ten je ale touto zprávou zdrcený a snaží se tomu ze všech sil zabránit. Sám nechce věřit tomu, že by byl něčeho takového schopný a hledá všechny možné teorie, jak by se to mohlo stát bez jeho vědomí. Jeho povýšení je tak projednou opět odloženo na vedlejší kolej, aby vyřešil další osobní problémy.
K tomu všemu se dávají do pohybu životy všech jejich společných přátel, kteří si hledají nové životní partnery, uskutečňují netradiční sňatky a odkrývají všechna zbylá tajemství, která do této doby zůstávala ukrytá pod pokličkou. Lucifer, který se od první série změnil k nepoznání, se konečně dokáže odloučit od svého sebestředného já a začíná se chovat jako zodpovědný dospělý, jenž má dokonce čas vyslechnout své přátele a dát jim nějaké užitečné životní rady. Jeho mysl je ale zaneprázdněna přibližující se změnou, od níž není úniku. Jak se nakonec Lucifer rozhodne? Převezme rodinný trůn, nebo mu osud připraví ještě něco jiného?
zmizi-ve-finalni-serii-lucifer-z-povrchu-zemskeho-oblibeny-serial-konci-ve-velkem-stylu-rozesmeje-vas-i-rozplace-5
Lucifer (2016) | Netflix
Na této sérii lze velmi snadno vycítit dávno ohlášený blížící se konec, dějové linie všech hlavních i vedlejších postav se postupně uzavírají a zdá se, že se nakonec všichni dočkají svých šťastných konců. To ve mně probouzelo řadu emocí, které by se daly popsat jako radost smíchaná se smutkem z očekávaného konce. Naskytl se nám zde pohled do minulosti a tvůrci nám mistrovskou formou připomněli veškeré dějové zvraty napříč sériemi. Vzhledem k tomu, že je mezi námi seriál už řadu let, byl to perfektní krok, jenž přivodí každému zapálenému divákovi pořádnou nostalgii a pocit, jenž by se dal přirovnat k mentálnímu uspokojení.
zmizi-ve-finalni-serii-lucifer-z-povrchu-zemskeho-oblibeny-serial-konci-ve-velkem-stylu-rozesmeje-vas-i-rozplace-4
Lucifer (2016) | Netflix
Ocenit musím kromě tradičně skvělých hereckých výkonů také scénář, který naprosto splnil má očekávání a dal závěru Lucifera ten jediný správný konec, jaký nám jen seriál mohl nabídnout a který byl logický. Všechny myšlenky seriálu se zde uzavřely, postavy dostaly takové osudy, jaké si zasloužily, a společně s tím i dostatek prostoru. Luciferova osobnostní proměna mě fascinovala už delší dobu, jak jsem o tom psala například v minulé recenzi. Jeho vývoj byl v tomto velkolepém finále ještě více rozvinutý a vy zkrátka nabudete dojmu, že každá minuta, již na zemi strávil, byla užitečná. Herecké výkony všech jsou jako ve všech předchozích sezónách naprosto úžasné. Tom Ellis, představitel Lucifera, byl nominovaný na cenu amerických kritiků za nejlepší herecký výkon ve streamovacích seriálech.
V poslední sérii jde cítit, že to měli tvůrci už od začátku promyšlené a nenechali se unést nějakými náhodnými nápady v průběhu let. Všechno, co se v seriálu objevilo, se ukáže jako podstatný aspekt pro vývoj děje a jeho úspěšné zakončení. Neočekávejte tradiční happy end, poslední epizoda je útokem na vaše emoce a pravděpodobně ji celou propláčete. Nejde o to, že by se zde udála tragédie, ale o zachycenou atmosféru, jež vás dostane na kolena.
zmizi-ve-finalni-serii-lucifer-z-povrchu-zemskeho-oblibeny-serial-konci-ve-velkem-stylu-rozesmeje-vas-i-rozplace-7
Lucifer (2016) | Netflix
A proč vlastně seriál končí, když je mezi fanoušky tak oblíbený? Lucifer je natočený na motivy stejnojmenných amerických komiksů. Ty jsou v dnešní době rozdělené do jedenácti knižních svazků a mají již uzavřený děj. Právě k tomuto konci dospěl i seriál, a tak jednoduše není kam pokračovat. I když kdo ví, třeba se jednou dočkáme dalších komiksů nebo nějakého seriálového spin-offu. Při každé recenzi jsem aktuální sérii Lucifera hodnotila kladně a jiné hodnocení mu nemůžu udělit ani tentokrát.
Hodnocení: 90 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE