Tvůrce SAW a V zajetí démonů přišel s dalším hororovým trhákem. Ve Zhoubném zlu se pracuje s nádorovým onemocněním

Tvůrce SAW a V zajetí démonů přišel s dalším hororovým trhákem. Ve Zhoubném zlu se pracuje s nádorovým onemocněním
Zhoubné zlo (2021) | New Line Cinema
Nový mysteriózní horor od režiséra filmů SAW: Hra o přežití, Insidious a V zajetí démonů 1 – 2 Jamese Wana se dotkl současného citlivého tématu a své publikum šokuje originálním námětem a dechberoucím zpracováním. Snímek Zhoubné zlo, v originále Malignant, je netradičně pojatý a vzbudí ve vás nejen děs, ale i soucit s hlavní postavou. V necelých dvou hodinách si dále pohrává s netradičními záběry, skvělým CGI a skvostnými hereckými výkony.
Trailer:
Zhoubné zlo
Madison (Annabelle Wallis) žije na kraji amerického Seattlu se svým manželem Derekem, s nímž se marně pokouší již o několikáté dítě. Její veškeré snahy ale vždy končí potratem. Zatímco se na první pohled jeví jako slabá žena, Derek je jejím pravým opakem. Potýká se se závislostí na alkoholu a svou ženu pravidelně bije. Brání jí stýkat se s rodinou a Madison je tak na všechny své psychické i ostatní problémy úplně sama. To se ale změní během jedné noci, kdy Derek záhadným způsobem přijde uvnitř domu o život a jeho žena je brutálně napadena. Jak lze jistě snadno vytušit, neznámý útočník jí vzal nejen manžela, ale i jejich nenarozenou dceru. Po tomto děsivém zážitku se vrací zpět do domu, aby se alespoň pokusila pokračovat ve svém normálním životě. Brzy nato ji ale začnou sužovat noční můry, v nichž se stává svědkyní řady dalších vražd. Společně se sestrou se odeberou na policii, aby zde popsaly své zážitky a pokusily se zabránit v běsnění neznámého a brutálního vraha.
V příběhu vystupují dvě hlavní postavy a několik vedlejších. Těmi hlavními jsou Madison a vrah, vedlejšími pak její sestra Sydney a dvojice vyšetřovatelů Regina a Kekoa. Objevuje se zde ale také řada doprovodných postav, které sice nemají ve filmu větší roli, rozhodně jsou však významnými hybateli děje. Jedná se především o všechny předchozí oběti a lidi z Madisoniny minulosti. Její dětství bylo různé, jen rozhodně ne obyčejné a klidné. Imaginární kamarád a výpadky paměti? To bylo pro Maddie na denním pořádku.
tvurce-saw-a-v-zajeti-demonu-prisel-s-dalsim-hororovym-trhakem-ve-zhoubnem-zlu-se-pracuje-s-nadorovym-onemocnenim-3
Zhoubné zlo (2021) | New Line Cinema
Je to neobyčejně silný snímek, jenž mimo jiné zpracovává citlivé témata nádorových onemocnění, které děsí celou lidskou společnost. Tato myšlenka je zároveň i hlavním motivem a je zachycená šokující hororovou formou, jež ve vás zanechá nejen pocit děsu. James Wan natočil opravdové veledílo, které svou atmosférou připomíná jeho duchařský snímek V Zajetí démonů, zatímco brutálními scény vás vrátí do jeho kinematografických počátků, konkrétně do psychosérie SAW. Neočekávejte tudíž ani tradiční duchařinu, ani krvavý slasher. Zhoubné zlo si bere něco z obou žánrů a vy si nebudete jistí tím, jestli máte ve finálním rozuzlení čekat vraždícího démona z pekla, nebo šíleného lidského maniaka.
tvurce-saw-a-v-zajeti-demonu-prisel-s-dalsim-hororovym-trhakem-ve-zhoubnem-zlu-se-pracuje-s-nadorovym-onemocnenim
Zhoubné zlo (2021) | New Line Cinema
Celkový dojem z nabitého a napínavého příběhu, který ve svém žánru nemá obdoby, doplňuje řada kvalitních a neotřelých záběrů kamery. V jedné ze scén se ocitnete v pozici vraha, jenž sleduje svou oběť v jejím vlastním domě. Kamera zde snímá téměř z podlahy a obraz se třese. To vytváří dojem, že jste to vy, kdo honí vystrašenou oběť a snaží se ji zabít. Dalším neotřelým zážitkem je pak scéna, v níž pronásledovanou ženu pozorujete, kterak utíká napříč celým domem, a kamera ji tentokrát snímá zeshora. Soundtrack vám opět připomene oblíbenou sérii V zajetí démonů a také Insidious. Nesetkáte se zde s tradičními melodiemi, ale spíše s děsivými a lehce nepříjemnými pazvuky a skřeky doprovázejícími ty nejnapínavější scény.
Co bych mohla snímku vytknout, je určitá neuzavřenost příběhu. Ačkoliv by se na první pohled dal považovat za ucelený, něco mi tam chybělo. Měla jsem pocit, že se vedlejší postavy na konci dočkají poněkud více pozornosti než hlavní, stejně tak jsem očekávala celkové uzavření chaosu, jejž vraždící zlo v Seattlu nastolilo. Snímek rozvíjel příliš mnoho dějových linií a zaobíral se řadou drobných témat, která ale ve výsledku nedokázal dovysvětlit a dát jim takovou pozornost, jakou byste čekali. Spousta postav se pak stala ve finále zbytečně plošná a bezvýznamná.
tvurce-saw-a-v-zajeti-demonu-prisel-s-dalsim-hororovym-trhakem-ve-zhoubnem-zlu-se-pracuje-s-nadorovym-onemocnenim-2
Zhoubné zlo (2021) | New Line Cinema
Celkově ale Zhoubné zlo hodnotím velice pozitivně. Svou brutalitou dostane i otrlého hororového diváka; napětím a gradací příběhu udrží vaši pozornost od začátku až do konce. Nestává se mi často, že narazím na horor, na nějž bych se chtěla podívat i podruhé. Zhoubné zlo mi ale po dlouhých letech čekání tento zajetý stereotyp vyvrátilo. Už nyní jsem připravená si na něj zajít podruhé.
Hodnocení: 80 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE