Režisér Temného rytíře bude v dalším filmu koketovat s atomovou bombou a hledá nové domovské studio

Režisér Temného rytíře bude v dalším filmu koketovat s atomovou bombou a hledá nové domovské studio
Dunkerk | Warner Bros.
Christopher Nolan si vybudoval pověst nekompromisního autorského režiséra díky oceňovaným projektům jako Memento, Temný rytíř, Počátek nebo Dunkerk. Jeho filmy, často kladoucí důraz na spletité a komplexní časové vztahy, jsou fanoušky obdivovány pro jejich originalitu, skvělá obsazení či interpretační nepoddajnost. Nolan je v současnosti jedním z hrstky tvůrců, která si může dělat, co se jí zlíbí – jak jinak by si loni v létě, kdy se nad filmovým průmyslem vznášel strašák v podobě koronaviru, dokázal prosadit, že jeho dějově komplikovaná a draze zaštítěná novinka Tenet bude uvedena exkluzivně v kinech?
Tento „ústupek“ mu zajistil především jeho dlouhodobě budovaný vztah se
Christopher Nolan, John David Washington
Tenet | Vertical Entertainment
studiem Warner Bros., které k dnešnímu dni uvedlo v kinech devět jeho snímků. A které se nebálo do osobitého Tenetu nalít závratných 200 milionů dolarů, čímž mimo jiné podpořilo Nolanovu zálibu v dražších praktických efektech. Vinou pandemie však projekt čelil několika odkladům, a studio se s režisérem dohadovalo, co si s Tenetem počít. Nolan, za každou cenu podporující sledování filmů na velkých plátnech, nakonec neustoupil a Tenet byl v srpnu vyslán do kin.
Tržby ovšem nebyly vyloženě uspokojivé a Warner Bros. přistoupilo ke kontroverznímu, avšak pochopitelnému kroku – ty největší premiéry roku 2021 včetně Duny a čtvrtého Matrixu budou nově uváděny simultánně v kinech i na streamovací službě HBO Max. S tím se Nolan nehodlal smířit a se studiem se podle všeho nadobro rozkmotřil.
A to vedlo k tomu, že jeho čerstvě ohlášený a nepojmenovaný projekt, který se bude po vzoru Dunkerku odehrávat během druhé světové války, koluje po hollywoodských studiích, kde si pročítají Nolanův scénář. Ten se má točit kolem vlivu J. Roberta Oppenheimera na vývoj atomové bomby a už nyní se šušká, že významnou úlohu ve filmu ztvární režisérův oblíbenec Cillian Murphy.
O Nolanově novince se toho bohužel více neví a faktem zůstává, že by mělo jít o jeho teprve druhý film, který bude vycházet ze skutečných událostí – tím prvním byl před čtyřmi lety zmiňovaný Dunkerk, z třech různých perspektiv popisující záchranu britských vojáků z Němci okupovaného francouzského pobřeží.
Cillian Murphy
Cillian Murphy | če
Pokud snímek opravdu nespadne pod křídla Warner Bros., půjde o ukončení takřka dvacet let trvající a nesmírně úspěšné spolupráce, která v rámci Nolanovy filmografie nezahrnuje pouze jeho raná průlomová díla Sledování a Memento. Lasa se přirozeně hodlají chytit konkurenti jako Universal, Paramount, Sony nebo Disney a jeho 20th Century Studios a je jisté, že Christopher Nolan opět odolá volání streamovacích služeb.