Neill Blomkamp: Chystám pokračování Districtu 9, mé filmy hodně ovlivnil život v Jihoafrické republice

Neill Blomkamp: Chystám pokračování Districtu 9, mé filmy hodně ovlivnil život v Jihoafrické republice
Elysium (2013) | Columbia TriStar
Neill Blomkamp
Neill Blomkamp | AlloCiné
O čem je váš nový film Demonik? Co bylo hlavní inspirací pro jeho vznik?
Je to nízkorozpočtový horor s prvky sci-fi. Vypráví o dospělé dceři, která se po letech znovu shledá se svou matkou, již zřejmě posedl ďábel. Vznikl, protože když propukla pandemie, měl jsem najednou dost času. Tak jsem si uvědomil, že je to dobrá příležitost natočit právě nízkorozpočtový horor. Mimochodem triky vznikaly v Praze díky společnosti UPP, kterou mám hodně v oblibě a s níž bych i v budoucnu rád spolupracoval.
Je Demonik v něčem podobný vašim předchozím snímkům?
Nevím, jestli je v něčem vyloženě podobný. Celkově je dost jiný než mé předchozí snímky. Ty byly hodně sociopolitické a výrazně se zaměřovaly na třídní boj. Demonik neobsahuje žádný z těchto aspektů. Trochu podobný těm ostatním je jenom žánrem, neboť jde rovněž o sci-fi s hororovými prvky, ale zde je používám jinak.
Trailer snímku Demonik:
Demonik
Proč vás tak fascinují dystopické světy? Má to souvislost s tím, že pocházíte z Jihoafrické republiky?
Zrovna Demonik se v dystopickém světě neodehrává. Ostatní snímky ale ano, včetně těch, které teprve plánuji. Vyrůstání v JAR mě a mou tvorbu určitě ovlivnilo. Ta země se nachází ve velmi složité sociokulturní situaci, takže je pro mě těžké se tomu při tvorbě filmů vyhnout.
Je pravda, že pracujete na pokračování Districtu 9?
Ano, pracuji scénáři. Chci ho natočit, jen ještě nevím, kdy k tomu dojde. Ale určitě chci.
Existuje stále šance, že budete režírovat nového Vetřelce, který by navázal na původní tetralogii?
Bohužel ne.
Untitled Alien Sequel
Concept-art nerealizovaného pátého Vetřelce
Co bude tedy vaším příštím projektem?
Právě pracuji na nové sci-fi, zatím jsem z ní moc nadšený.
Je možné, že budete ještě někdy spolupracovat s Peterem Jacksonem, jako tomu bylo v případě Districtu 9?
Možná, Petera i jeho ženu Fran mám moc rád a bylo skvělé s nimi spolupracovat. Poznal jsem, jak se pracuje v jeho trikové společnosti Weta Digital, když jsem měl natáčet adaptaci hry Halo, na niž nakonec nedošlo, místo toho vzniknul právě District 9. Takže ano, určitě bych se další případné spolupráci nebránil.
Přál byste si režírovat nějaký superhrdinský film?
Spíš ne, nedokážu si to moc představit. Mám třeba hodně rád postavu Batmana a velmi se mi líbil nový Sebevražedný oddíl, ale na režii něčeho takového se necítím.
Sebevražedný oddíl
Sebevražedný oddíl | Warner Bros.
Chtěl byste něco natočit něco pro některou ze streamovacích platforem, jako jsou Netflix, Prime Video nebo Apple TV+?
Je mi vlastně jedno, pro koho natáčím, primární je pro mě ten konkrétní projekt jako takový. Takže v principu se tomu určitě nebráním.
Jaké jsou vaše oblíbené filmy a režiséři?
V poslední době mě hodně baví tvorba Denise Villeneuvea. Jinak mám rád také Ridleyho Scotta, od nějž miluju hlavně Vetřelce. Dál třeba Stanleyho Kubricka, jehož Dr. Divnoláska patří mezi mé nejoblíbenější filmy, Andreje Tarkovského nebo Paula Verhoevena, který si mě získal zejména Robocopem, filmem Total Recall a Hvězdnou pěchotou. Skvělý je také David Fincher, od nějž mám nejraději krimi thriller Sedm.
Peter Sellers
Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu
Máte v oblibě také jiné žánry, než jsou sci-fi, fantasy nebo horory?
Ano, určitě. Mám rád hodně žánrů. Velice mě baví třeba i komedie a hlavně válečné filmy. Vždycky mě ale musí zaujmout především téma.
Jaké válečné filmy máte rád? Co třeba Kubrickovo Full Metal Jacket?
To zrovna tolik ne. Od Kubricka jsou podle mě o dost lepší Stezky slávy. Nejlepší válečné filmy jsou pro mě asi Scottův Černý jestřáb sestřelen a Spielbergovo Zachraňte vojína Ryana hlavně kvůli dechberoucí úvodní scéně vylodění. Z poslední doby se mi hodně líbila Železná srdce s Bradem Pittem.
Tom Sizemore, Tom Hanks
Zachraňte vojína Ryana | 1998 Dreamworks Pictures
Máte rád i nějaké české filmy či filmaře?
Bohužel asi žádné neznám. Doporučil byste mi nějaký dobrý český film?
Mým zřejmě nejoblíbenějším českým filmem je Kladivo na čarodějnice, historické drama o čarodějnických procesech v 17. století, inspirované skutečnými událostmi. Jde o legendární snímek, jenž skvěle funguje i jako metafora k vykonstruovaným politickým procesům, které zde probíhaly v 50. letech minulého století.
Filmy zabývající se komunismem mě hodně zajímají.
V tom případě bych vám doporučil novou českou černou komedii Okupace, která je u nás aktuálně v kinech, takže byste si na ni mohl zajít, až tady za pár dní budete.
Dobře, díky.
Okupace
Okupace | 4press
Recenzi Demonika čekejte v nejbližších dnech.