Febiofest 2021: Jiří Lábus míří do vybrané společnosti filmových hvězd, po bok Woodyho Allena a Anthonyho Hopkinse

Febiofest 2021: Jiří Lábus míří do vybrané společnosti filmových hvězd, po bok Woodyho Allena a Anthonyho Hopkinse
Anthony Hopkins ve filmu The Father. | Sean Gleason / Sony Pictures Classics
Festival pana Rifkina
Festival pana Rifkina | Bioscop
Zahajovacím filmem 28. MFF Praha – Febiofestu bude 17. září nejnovější snímek Woodyho Allena Festival pana Rifkina a 23. září jej zakončí Oscary oceněný film Otec s Anthonym Hopkinsem v hlavní roli. Cenu Kristián letos obdrží herec Jiří Lábus, herečka Božidara Turzonovová a producent Mike Downey.
Hmyz
Jiří Lábus v posledním celovečerním snímku Jana Švankmajera Hmyz (2018). | Czech Film Center
Kvalitu filmů v letošním festivalovém výběru dokládá mimo jiné fakt, že osm z nich je v širší nominaci na Evropské filmové ceny 2021 (evropská obdoba Oscarů, druhá část nominací bude oznámena v průběhu září).
Hlavní soutěž letošního Febiofestu představí debuty a druhé filmy talentovaných filmařů. Soutěž komedií přinese výjimečné komedie z celého světa. Amnesty International Febiofest Award, udělovaná ve spolupráci s českou pobočkou Amnesty International, ocení snímky s lidskoprávní tematikou. Čtvrtá soutěžní sekce I ty jsi filmařem! je určena amatérským filmařům, kteří letos po svém zpracovávali téma Moje město.
Dělal sochy z kamene a knižní trailery. Český režisérský objev připravuje originální žánrovku
Filmy2. 7. 2020
Dělal sochy z kamene a knižní trailery. Český režisérský objev připravuje originální žánrovku
V rámci nesoutěžních programových sekcí se představí Delikatesy z Východu (zaměřené na kinematografii střední a východní Evropy, Balkánu, zemí bývalého Sovětského svazu a Středního východu), Queer Now uvede výběr toho nejlepšího ze současné světové queer kinematografie, Planet Dark promítne horory, klaustrofobické thrillery, temná dramata i stylizované krváky od nových hlasů žánrového filmu, včetně české novinky Hrana zlomu se Štěpánem Kozubem v hlavní roli. Sekce Generace potěší programem pro celou rodinu, Panorama bude rozdělená do podsekcí Ikony (snímky režisérů zvučných jmen) a Nové proudy (díla mladých tvůrců, která rezonovala na světových festivalech).
Speciální a velmi oblíbená sekce Culinary Cinema, propojující aktuální kinematografickou tvorbu s jedinečným kulinářským zážitkem, naservíruje dokument Funke o americkém šéfkuchaři Evanu Funkeovi, jehož „majstrštykem“ se staly vlastnoručně vyráběné těstoviny.

Beze strachu: Trailer

Beze strachu
Čistě dokumentární sekci Docs letos ozdobí světová premiéra filmu Beze strachu, jehož hrdinkou je Nasima, první surfařka v Bangladéši, zemi, kde ženy na veřejnosti ani neplavou, natož aby se proháněly na surfařském prkně. Sekce Girls in Film, uváděná ve spolupráci se stejnojmennou platformou, představí nové filmy nastupující generace talentovaných filmařek. Také další sekce TV Now, Profily a Speciální uvedení: Porota letos proběhnou v tradiční formě tak, jak je diváci znají a mají rádi.
Novinkou je sekce VR Cinema. Filmy ve virtuální realitě ve formátu 360° se budou promítat během festivalového víkendu ve speciálním VR kině v Centru současného umění DOX, a to ve třech tematických pásmech: Anima, Art a Docu.
febiofest-2021-jiri-labus-se-zaradi-po-bok-woodyho-allena-a-anthonyho-hopkinse-do-vybrane-spolecnosti-filmovych-hvezd
Vizuál 28. ročníku Febiofestu. | Febiofest 2021