To nejlepší od Davida Attenborougha. Tyto jedinečné dokumenty o přírodě byste neměli minout

To nejlepší od Davida Attenborougha. Tyto jedinečné dokumenty o přírodě byste neměli minout
David Attenborough | BBC
Když ale dojde na žebříček těch nejlepších přírodopisných dokumentů (existuje jich nepřeberné množství, i u nás na stránkách), nikoho asi příliš nepřekvapí, že se BBC a David Attenborough podíleli na vzniku většiny z nich. Níže vybrané pořady byste tak neměli minout. Nejenže patří mezi nejlepší v jejich produkci, ale i mezi to, co můžete v daném oboru vidět.
Zázračná planeta II (2016) - hodnocení: 98 %
Zázračná planeta II
Zázračná planeta II | BBC
A začneme hned tím nejlepším. Nejvyššího hodnocení ze všech seriálů v produkci BBC a ve spolupráci se sirem Davidem Attenboroughem se dočkala Zázračná planeta s pořadovým číslem dvě. Šestidílná dokumentární série navazuje na úspěšný seriál Zázračná planeta a hudbu k ní složil Hans Zimmer. Jeho skladby náležitě doplnily neuvěřitelné záběry, mezi kterými je nutno vyzdvihnout souboj čerstvě vylíhnutých leguánů s užovkami. Nic napínavějšího jste asi ještě nikdy neviděli. Natáčení probíhalo ve čtyřiceti zemích světa a filmový štáb musel absolvovat sto sedmnáct cest, během kterých pracoval 2089 dní. Kdyby štáb natáčel nepřetržitě, trval by vznik Zázračné planety II 5,7 let. Navíc se jedná o úplně první dokument, který BBC natáčela v rozlišení 4K. Štáb to samozřejmě během natáčení neměl nijak snadné, často totiž byly proti přírodní podmínky. O čemž svědčí i případ, kdy se během bouře na ostrově Zavodovski, který je součástí Jižních Sandwichových ostrovů, utopila jedna kamera. Vyměnit ji za novou by lodí trvalo sedm dní, členové štábu ji tak zahřívali ohřívacími polštářky, spali s ní a sušili ji nad kamny, aby mohli dál natáčet.
Modrá planeta II(2017) – hodnocení: 97 %
Modrá planeta II
Modrá planeta II | BBC
Fascinující výpravy nejen do podmořského světa naší planety po letech pokračují s novými filmovými možnostmi a pohledy tvůrců... V roce 2001 natočili britští dokumentaristé ve spolupráci s Davidem Attenboroughem veleúspěšný seriál Modrá planeta. A protože se od té doby naše poznatky o životě ve světovém oceánu podstatně změnily, rozhodli se pod hladinu moří opět vrátit. Ve skrytu pod vlnami totiž stále žijí živočichové přesahující naši představivost. Pomocí nejmodernějších technologií dnes můžeme vstupovat do nových světů a pozorovat jejich chování metodami, které před pouhou jednou generací byly zcela nedostupné. Při zkoumání těchto světů jsme dospěli k neradostnému zjištění, že zdraví světového oceánu je ohrožené. V současnosti se mění mnohem rychleji než kdykoli předtím v lidské historii. Proto zkoumat, co se děje pod mořskou hladinou, nebylo nikdy naléhavější.
Natáčení Modré planety II trvalo čtyři roky a stejně jako u Zázračné planety II cestovali filmaři po celém světě. Navštívili třicet devět zemí a potřebovali na to sto dvacet pět expedic. Nejzajímavější je ale fakt, že filmaři strávili při natáčení přes 6000 hodin pod vodou a že se dostali do hloubek, ve kterých před nimi nikdo nenatáčel, což jim samozřejmě umožnila stále dokonalejší technologie. Autorem hudby je opět Hans Zimmer.
Život savců (2002) – hodnocení: 96 %
Život savců
Život savců | BBC
Třetím nejlepším dokumentem v našem výběru je Život savců. Režíroval ho sám David Attenborough a nabízí jedinečný pohled na pozoruhodnou skupinu těchto zvířat. Ukazuje mnoho fascinujících druhů planety, včetně nás samotných, a ilustruje, jak se savci stali tak mimořádně rozmanitými a úspěšnými.
Na štáb jako již tradičně čekalo mnoho náročných výzev. Aby bylo možné poprvé zachytit záběry skunků hledajících potravu v jeskyni plné netopýrů, bylo nutné vybavit štáb speciální ochranou, protože se jednalo o velmi nebezpečné prostředí. Vzduch byl plný čpavku, hlavní obyvatelé seshora vydatně močili a k dalším obyvatelům jeskyně patřili masožraví červi a chřestýši. A velké kočky lovící v noci, jako jsou lvi, leopardi a tygři, ještě nikdo při lovu pořádně nenatočil. Ale nejnovější infračervená technologie, kterou měl štáb BBC k dispozici, konečně odhalila chování, o kterém se dosud spekulovalo až na základě důkazů objevených další den.
Lov (2015) – hodnocení: 94 %
Lov
Lov | BBC
Souboje mezi lovci a lovenými patří k nejdramatičtějším událostem v přírodě. V sázce je život jednoho nebo druhého. Predátoři musejí být dokonale přizpůsobeni prostředí, v němž žijí. Aby ulovili kořist, vyvinuly se u nich mimořádně strategie. Ale i lovení tvorové mají své zbraně... Přežití závisí na mnoha schopnostech – rychlosti, síle, výdrži, vlastní nápaditosti, účinném maskování nebo týmové spolupráci. To, jakým způsobem zvíře dokáže své schopnosti využít, rozhoduje o úspěchu a selhání, životě a smrti. Seriál Lov zachycuje v dramatických detailech různé taktiky, které si zvířata osvojila, aby dostala svou kořist, a také ty, které jejich kořist používá, aby unikla do bezpečí. V sedmi špičkově natočených epizodách navštívíme otevřené travnaté pláně, husté lesy, divoký oceán i zmrzlou Arktidu. A staneme se svědky zřídka vídaného chování zvířat. Odhalíme, s jakými obtížemi si musí poradit dravci a jejich kořist v různorodém prostředí plném nečekaných překážek.
Život (2009) – hodnocení: 93 %
Život
Život | BBC
Objevte nekonečnou pestrost života na Zemi a ty nejvýstřednější taktiky přežití, které se u zvířat a rostlin vyvinuly. Tak vypadá evoluce v akci – jedinci pod extrémním tlakem musejí překonat nástrahy protivníků a prostředí a posunují tak hranice svého chování. Jedinečná technika zachycuje ty nejúžasnější momenty, které jsou v přírodě k vidění!
První rok výroby seriálu byl věnován zkoumání možných příběhů. Tým seriálu Život kontaktoval vědce a odborníky z celého světa a hledal nové objevy, které by mohl natočit. Až poté následovaly téměř tři roky natáčení, zahrnující sto padesát natáčení na všech sedmi kontinentech, včetně několika velmi náročných expedic do vzdálených oblastí divočiny. Štáb měl navíc k dispozici i novou kamerovou technologii, zvláště v té době průkopnické používání stabilizovaných kamer namontovaných na helikoptéře. Štábu Života se podařilo pomocí gyroskopické stabilizace vytvářet rovnoměrné záběry z jedoucích vozidel, a to i v drsném terénu, což úplně poprvé umožnilo sledovat stáda sobů a slonů. Pro zachycení života hmyzu byly požity miniaturní kamery s velmi vysokým rozlišením.
V Zambii točili z horkovzdušného balónu, aby nerušili obrovská hejna kaloňů plavých. Aby nebyl narušen život divokých klaunů očkatých, bylo jejich chování natočeno v akváriu na velšské univerzitě. Přes veškerou snahu filmařů ale mnoho natočeného materiálu skončilo na podlaze střižny. Například záběry dokazující, že hlavními predátory mláďat sobů ve Finsku jsou orlové skalní. Vědci neměli nikdy důkazy, aby mohli svou hypotézu potvrdit. BBC je pro ně sice získala, ovšem vše bylo natočeno z takové dálky, že nemohly být v dokumentu použity.
Naše planeta (2019) – hodnocení: 92 %
Naše planeta
Naše planeta
Natáčení osmídílného seriálu Naše planeta trvalo čtyři roky, probíhalo v padesáti zemích světa a účastnilo se ho přes šest set členů štábu. Tentokrát se ale ve větší míře zaměřili na otázku ochrany přírody a to, jak moc jednotlivé rozmanité oblasti naší planety a jejich obyvatele ovlivňuje činnost člověka. Naše planeta je prvním přírodopisným dokumentem z našeho výběru, který nevznikl v BBC, ale natočil ho Netflix, pro který to byla v oblasti přírodopisných dokumentů premiéra. David Attenborough však u jeho vzniku chybět nemohl. Zajímavostí je, že současně s tímto dokumentem vznikl i dokument o jeho vzniku s názvem Naše planeta – Ze zákulisí, který zcela názorně zachycuje řadu těžkostí, problémů a komplikací, se kterými se musí štáb během natáčení takového projektu vyrovnávat.
Zázračná planeta (2006) – hodnocení: 90 %
Zázračná planeta
Zázračná planeta | British Broadcasting Corporation (BBC)
Posledním z nejlepší sedmičky je Zázračná planeta, jejíž vznik podnítil ohromný úspěch seriálu Modrá planeta z roku 2001, který sklidil pochvalu nejen od publika po celém světě, ale i od kritiků a získal tak řadu ocenění. Modrá planeta zaujala hlavně epickou výpravou, neobvyklými scénami s méně známými zvířecími druhy a celkovou kvalitou použitých záběrů. BBC tak nemuselo přemýšlet dlouho, diváci jasně ukázali, co se jim líbí, proto přišel další seriál v podobném formátu. K Zázračné planetě vznikl i doprovodný televizní seriál Planeta Země: Budoucnost, který se věnoval ochraně životního prostředí se zaměřením na některé živočišné druhy ze seriálu.
V jedenácti dílech Zázračné planety se diváci seznámili s jednotlivými biomy na naší planetě a jejich obyvateli. Na konci každé padesátiminutové epizody byl připraven desetiminutový dokument z natáčení daného dílu. Druhá řada seriálu s názvem Zázračná planeta II svého předchůdce v mnohém předstihla, takže asi nikoho příliš nepřekvapí, že všichni netrpělivě vyhlížejí další pokračování s názvem Zázračná planeta III. Premiéra je v plánu na rok 2022 a všichni doufají, že i tentokrát nás seriálem bude moci provést Sir David Attenborough.