Lukáš Vaculík v novém seriálu získal Zlatého Ámose, pro ostatní učitele je ale zrádcem

Lukáš Vaculík v novém seriálu získal Zlatého Ámose, pro ostatní učitele je ale zrádcem
Ochránce | Česká televize
Aleš Pelán (Vaculík) učí na Střední odborné škole češtinu a je tu nejoblíbenějším učitelem, získá díky tomu i cenu Zlatý Ámos. Může za to jeho přístup k žákům, které respektuje a poslouchá, oni s ním rádi spolupracují, mají dobré studijní výsledky a šanci pokračovat na vysoké škole. Žárlivost je ale hrozná věc. A tak Aleše Pelána zase tolik lidí nemusí. Kolegové žárlí na jeho respekt u studentů a někteří žáci na jeho oblíbenost u spolužaček, které se netají tím, že se jim jejich učitel líbí. Aleš si ale za svými postupy stojí a zastává názor, že každý učitel má takový respekt, jaký si zaslouží. Umí dobře odhadnout charakter lidí, a tak přesně ví, co od nich může očekávat. Jeho zdánlivá neomylnost a víra ve své vlastní názory ale dostane tvrdou ránu, po které se musí probrat do reality. Jedna z jeho kolegyň, učitelka angličtiny Ludmila Vlachová, je již několik měsíců obětí šikany ze strany studentů, která přispěje k její předčasné smrti přímo na půdě školy. V tu chvíli se rozjíždí mašinerie vyšetřování a obviňování, která postupně odkrývá to, že žáci ani učitelé neví, jak mají v daných situacích postupovat, a že najít někoho, kdo by vám pomohl, je mnohem těžší než najít odvahu zkusit s tím něco udělat. Pelánovo přesvědčení, že pravda je jen jedna, se navíc ukazuje jako úplně liché.
Lukáš Vaculík
Ochránce | Česká televize
Ze seriálu je cítit, že scenáristé Tomáš Feřtek, Matěj Podzimek a Michal Reitler mají bohaté zkušenosti se zobrazovaným prostředím, protože řada členů jejich rodin ve školství pracuje. Seriál z tohoto prostředí už tady dlouho nebyl a s ohledem na uplynulý rok, kdy se objevilo dosud něco nevídaného v podobě plošného online vyučování, nastala poměrně příhodná doba zkusit se do školství vrátit. Mnoho rodičů si totiž uvědomilo, co všechno toto povolání obnáší. A právě respekt k učitelům je to, co by si tvůrci seriálu zjevně přáli, aby si diváci z jeho sledování odnesli.
Na druhou stranu je ale třeba si přiznat, že zrovna první díl tomu do karet moc nehraje. Učitelka Vlachová je sice obětí šikany, ale ona sama není zrovna příkladem schopné učitelky, a ani ředitel školy, jeho zástupkyně nebo ostatní členové učitelského sboru si sympatie publika příliš nezískají. Všichni totiž selhávají na celé čáře, jejich snaha zachovat si tvář před studenty a ochránit reputaci školy je samozřejmě pochopitelná, ale v dané chvíli úplně zcestná. Prioritou by měl být lidský život, na který však v tu chvíli nikdo nemyslí. Učitelé vidí jen neschopnou kolegyni, která má, co si zaslouží; žáci to zkusili přes třídního učitele, který vše nahlásil, ale vyšetřováním se nikdo neobtěžoval a ředitele napadne pouze učitelku propustit, protože to nezvládá. A právě Aleš Pelán je jediný, kdo veřejně přizná chybu, čímž se v očích ostatních učitelů stane zrádcem. Rozhodne se tedy školu opustit a přijmout novou pracovní nabídku na post ombudsmana.
Lukáš Vaculík, Miroslav Vladyka
Ochránce | Česká televize
Ochránce je trochu netradiční kriminálkou. Jednotlivé hodinové díly se věnují vždy jednomu případu, který musí nově stanovený školský ombudsman vyřešit. Vyslýchá svědky, zajišťuje důkazy a čeká na rozhodnutí soudu, jaké postihy viníci dostanou. Česká televize tak po nějaké době přišla s originálním námětem, který pracuje se skutečnými kauzami. Ukazuje, že žádný systém nefunguje bez problémů a že zločiny odehrávající se na půdě škol jsou stejně závažné jako kterékoli jiné a že je potřeba o nich vědět. I proto k seriálu vznikly ve spolupráci s ČT Edu doporučující materiály, jak takovým situacím předejít, jak zmírnit jejich následky a jak se bránit. Ostatně tomu odpovídá i povaha seriálu. S ohledem na prostředí, ve kterém se seriál Ochránce odehrává a vyšetřování celého případu, si mohou diváci vzpomenout díl seriálu Vraždy v kruhu s názvem Láska je černý kůň, ve kterém policie vyšetřuje smrt učitelky na půdě střední školy. Jinak ale Ochránce není tradiční kriminální podívanou, nejsou tu zamračení vyšetřovatelé hrají si na zlého a hodného poldu, vyšetřovací místnosti nebo napínavé honičky. Jde o plynulé odkrývání pravdy a vyrovnávání se s různými tragédiemi na půdách škol. Hledání jejich příčin a řešení.
Přestože se seriál zabývá vážným tématem, podařilo se jeho tvůrcům příběh mírně odlehčit několika povedenými vtípky (například úvodní scéna u lékaře na preventivní prohlídce, kdy učitel češtiny najde v tabulce na zkoušení zraku výstižný imperativ), vyprávět ho lidsky a civilně bez nějakého velkého patosu. Publikum sice sleduje šikanu v přímém přenosu, je z ní zděšené, ale zároveň nejde o nějaký děsivý horor. O to alarmující to však je, protože publikum se ocitá v roli nevzrušeného pozorovatele stejně jako ostatní žáci ve škole nebo kolegové v práci.
Jitka Sedláčková, Miroslav Vladyka
Ochránce | Česká televize
Pochvalu si zaslouží i herecké obsazení. Lukáši Vaculíkovi role charakterních mužů sedí, bez problémů mu čestného a moudrého učitele uvěříte. Ostatně již jednou si ho zkusil. V seriálu Třetí patro (jako mistr problematických studentům třetího ročníku na učilišti). Miroslav Vladyka jako ředitel zabodoval a konečně po všech těch rolích nevýrazných kriminalistů ukázal i kousek hajzlíka. Jitka Sedláčková si svou zástupkyni ředitele také náležitě vychutnala, takové ženě byste chtěli zakroutit krkem. Příjemná byla i postava šéfporadce Havlíka v podání Jaroslava Plesla. Je jasné, že tato role se rozvine až v dalších dílech seriálu, ale rozhodně na sebe ve svých scénách upozornil a já jsem zvědavá, co se z něj nakonec vyklube.
Od sledování Ochránce jsem nic nečekala, bála jsem se pouze, že to bude krutá depresivní podívaná (na což možná ještě v dalších dílech dojde), ale dočkala jsem se poměrně příjemného překvapení. Silného lidského příběhu, který ukazuje odvrácenou tvář školství. Kritizuje celý systém, bulvární média i naši společnost. Dělá to ale bez toho, aby nějak tlačil na pilu. Nechává působit samotný případ a uvědomit si, že tohle je jednoduše špatně.
Hodnocení: 70 %