Trailer: Král filmových destrukcí utahuje šrouby a na matičku Zemi posílá její zlobivý satelit Měsíc

Trailer: Král filmových destrukcí utahuje šrouby a na matičku Zemi posílá její zlobivý satelit Měsíc
Moonfall | Lionsgate
Německý režisér Roland Emmerich je mezi hollywoodskými filmaři kapitolou sama pro sebe. Tvůrčího vrcholu dosáhl v devadesátých letech, kdy scény masivních destrukcí a heroických patriotických proslovů sám vytáhl mezi nejoblíbenější položky kinematografické tvorby. Jeho Den nezávislosti ostatně patří k největším finančním trhákům dané dekády. S nástupem nového tisíciletí a s dalším vývojem filmové řeči se ovšem Emmerich nevzdává a stále si hraje na svém písečku – roku 2009 zničil celý svět v katastrofickém 2012 a před pěti lety opět zavařil Zemi v pokračování Dne nezávislosti s výmluvným podtitulem Nový útok.
U svých kořenů pak pětašedesátiletý režisér zůstává i nadále. Na internet právě dorazila první upoutávka jeho třeskuté novinky s názvem Moonfall. V ní hrozí matičce Zemi srážka se samotným Měsícem, který se působením neznámé tajuplné síly vychýlil ze své oběžné dráhy. Do osudového střetnutí zbývají jen týdny a budoucnost planety závisí na pracovnici NASA Jo Fowler (Halle Berry), která se domnívá, že objevila klíč k záchraně. Své síly tak musí spojit s bývalým astronautem Brianem Harperem (Patrick Wilson) a konspiračním teoretikem K. C. Housemanem (John Bradley), s nimiž hodlá vycestovat do vesmíru a zabránit zkáze lidské civilizace.
Moonfall: teaser trailer | Lionsgate
Devadesátivteřinový trailer nás sice ochuzuje o detailnější informace o příběhu a je sestavený spíše z náznaků, ovšem vše potřebné z něj přesto jednoduše vyčteme. Emmerich a studio Lionsgate naservírují publiku monumentální apokalyptický scénář za 140 milionů dolarů, v němž se budou pod přílivovými vlnami zase jednou hroutit celá města a který rozprostře pozornost mezi množstvím postav na Zemi i ve vesmíru. Formát ukázky je sice místy stereotypní a spoléhá na rozostřený obraz a dunivý hudební doprovod, ale svůj účel bezpochyby splňuje, protože z něj naskakuje poctivá husí kůže. Oscarové fanfáry pochopitelně nikdo nečeká, ale německý destruktér, jemuž opět pomáhá scenárista a častý spolupracovník Harald Kloser (Den poté, 2012), bude mít řemeslo stále v malíku a na jednotlivé epické výjevy se rozhodně vyplatí vyrazit do kina.
Emmerich navíc vždy uměl dobře pracovat s lidskými hrdiny a komplexně rozprostírat pozornost mezi mnoha aktéry, tudíž tento nepřiznaný remake povedené padesátkové sci-fi When Worlds Collide může být opravdu vítaným návratem k poetice Dne nezávislosti a vlastně i 2012. Pomáhat mu navíc bude i skvělý casting, který kromě titulní trojice tvoří například sympaťák Michael Peña, Charlie Plummer nebo Donald Sutherland.
Moonfall
Moonfall | Lionsgate
Jak vzájemný polibek Země a Měsíce dopadne, zjistíme už 4. února 2022, kdy si Moonfall odbyde premiéru v kinech.