Jeden z nejlepších režisérů historie je dávno v důchodu, ale teď chce zaplatit 100 milionů ze svého na vysněný projekt plný hvězd.

Jeden z nejlepších režisérů historie je dávno v důchodu, ale teď chce zaplatit 100 milionů ze svého na vysněný projekt plný hvězd.
Francis Ford Coppola - Srdce temnoty: režisérská apokalypsa | Triton Pictures
Francis Ford Coppola patří mezi absolutní režisérskou smetánku od počátku sedmdesátých let, kdy se postaral o zfilmování gangsterského románu Maria Puza Kmotr. Na jeden z nejlépe hodnocených snímků všech dob pak neméně úspěšně navázal také jeho přímým pokračováním, špionážním dramatem Rozhovor či válečnou Apokalypsou. Osmdesátá léta sice načal velkým finančním propadákem One from the Heart, ale auru osobitého a vizionářského filmaře si udržoval i nadále - především pak v případě jeho hvězdně obsazené adaptace Draculy z roku 1992.
Jedna jeho ambiciózní a vysněná vize ovšem zůstává dodnes nenaplněna.
Francis Ford Coppola, Robert Duvall
Francis Ford Coppola (vpravo) - Srdce temnoty: režisérská apokalypsa
Jde o epické sci-fi drama Megalopolis, které bylo údajně napsáno již počátkem osmdesátých let, ale soustavně ustupovalo jiným režisérovým projektům. Coppola chtěl konečně rozběhnout produkci na přelomu tisíciletí, v čemž mu však zabránily události 11. září. Kolem Megalopolis se poté chodilo po špičkách až do roku 2019, kdy slavný režisér potvrdil, že je připraven zahájit natáčení. A tento houževnatý postoj zaujímá dvaaosmdesátiletý filmař dodnes a pro web Deadline se svěřil, že pokud to bude nutné, je ochoten utratit 100 milionů dolarů ze svého, aby Megalopolis přivedl na svět.
"Stalo se z toho něco jako náboženská válka v tom smyslu, že už to není o ničem logickém," prozradil Coppola. "Řekl bych, že jsem stále stejný, jako jsem byl před dvaceti nebo čtyřiceti lety. Stále jsem odhodlán stvořit můj vysněný snímek, i kdybych do něj musel investovat vlastní peníze. A já jsem ochoten položit na stůl 100 milionů dolarů, když budu muset. Nechci to udělat, ale pokud budu muset, udělám to."
Jeho odhodlání je prý nezlomné a nejraději by megalomanský projekt rozjel už na podzim příštího roku. A podle Deadline už také jedná s případnými hereckými představiteli, mezi nimiž údajně nechybí jména jako Forest Whitaker, Oscar Isaac, Cate Blanchett, Jon Voight, Zendaya, Michelle Pfeiffer či Jessica Lange. A skloňuje se rovněž James Caan, jenž pod Coppolou ztvárnil svou průlomovou roli Sonnyho Corleoneho ve zmíněném Kmotrovi.
Jestliže se projekt skutečně vymaní ze stádia čekání a dohadů, můžeme se podle všeho těšit na epický velkofilm ve stylu padesátkových klasik, mezi než spadá například Ben Hur nebo Desatero přikázání. Má jít o klasickou římskou epiku, která se bude odehrávat v moderní době a v moderním New Yorku, jemuž Coppola přezdívá 'Nový Řím', přičemž příběh se má točit kolem proslulého duelu mezi patriciem Catilinem (dle režisérových představ ztvárněným Oscarem Isaacem) a Cicerem v podání Foresta Whitakera.
Kmotr
Kmotr | Paramount Network
Smělé plány však nyní závisí na tom, zda režisér najde investory. Coppola očekává, že rozpočet bude činit něco mezi 100 a 125 miliony dolarů, přičemž jeho odvážné tvrzení o vlastní investici musíme brát podle všeho s respektem. "Mám některé soukromé finančníky, kteří se na tom chtějí partnersky podílet, a já jsem připravený srovnat jejich vklady," řekl Coppola. "Pochopitelně, čím více peněž budu muset vložit já, tím více komplikacím budu čelit, ale já jsem odhodlaný do toho jít. Pro mě i pro kohokoli jiného by bylo nesmírně složité utratit 100 milionů na výrobu utopického vysněného filmu, ale není to nemožný scénář."
A ačkoli nikomu nepřejeme finanční potíže, které může taková investice způsobit, z čistě cinefilního hlediska si jistě velká část diváků přeje, aby vizionářský tvůrce svým slovům dostál a Megalopolis spatřilo v blízké době světlo světa. Mohlo by jít o snímek, jaký už v dnešní době nevzniká a který by spoustu fanoušků neskrývaně potěšil, byť jeho kasovní potenciál by v éře etablovaných drahých sérií asi nebyl kdovíjak oslnivý.