Matrix: Byl odtajněn oficiální název čtvrtého dílu a do světa míří první upoutávka!

Matrix: Byl odtajněn oficiální název čtvrtého dílu a do světa míří první upoutávka!
Matrix | Warner Bros.
Takřka dvacet let po uzavření trilogie Matrix přichází režisérka Lana Wachowski se třetím pokračováním kultovní sci-fi, která na sklonku minulého století redefinovala vizuální i tematické možnosti svého žánru. Čtvrtý Matrix nás čeká již v prosinci, kdy si odbyde simultánně premiéru v kinech i na HBO Max, a o příběhu se dosud nevědělo vůbec nic. Herci však alespoň škádlili fanoušky historkami z natáčení, které prý probíhalo v takřka rodinné a pohodové atmosféře, a k nadšení všem beztak stačil jen návrat Keanu Reevese a Carrie-Anne Moss do ikonických rolí Nea a Trinity. Dvojici protagonistů pak navíc doplní hvězdné tváře Neil Patrick Harris, Priyanka Chopra či Yahya Abdul-Mateen II, kteří jistě důstojně zastoupí absentující Laurence Fishburnea a Hugha Weavinga.
Dosud přísně střežený projekt se však nyní začíná vybarvovat, a konečně se
Carrie-Anne Moss, Keanu Reeves
Matrix | 1999 Warner Bros.
nám dostává více konkrétních informací. Bylo zveřejněno, že snímek ponese oficiální název The Matrix: Resurrections ('Zmrtvýchvstání'), a návštěvníci CinemaConu v Las Vegas rovněž měli to štěstí spatřit první upoutávku, jejíž popisy zaplavily celý internet. Teaser, který snad bude v nejbližší době zveřejněn, začíná scénou, v níž Thomas Anderson (alias Neo) tvrdí svému terapeutovi (Neil Patrick Harris), že 'Mívá sny, které nejsou pouhými sny'. Je si vědom, že se světem není cosi v pořádku, ale na Matrix si nevzpomíná. Později se v kavárně setkává s ženou (Moss) a přeskočí mezi nimi jiskra, avšak ani jeden si minulost očividně nevybavuje. Thomas tráví čas pojídáním předepsaných modrých pilulek a přemítá, proč je každý kolem něj přilepený ke svému telefonu.
Charakter Reevese poté narazí na muže (Abdul-Mateen II), který bude s velkou pravděpodobností mladší verzí či reminiscencí Morphea, jehož v původní trilogii ztvárnil Laurence Fishburne. Ten mu podá červenou pilulku a záhy sledujeme Nea v plné síle, přičemž řada výjevů má odkazovat k originálu. Těšit se tak zřejmě můžeme na podobný souboj a výcvik, které v jedničce svedl Neo s Morpheem, a k vidění je rovněž Neo v inkubátoru či hledící do zrcadla na starší verzi sebe sama.
Matrix Revolutions
Matrix Revolutions | Warner Bros.
Jak byla paměť hlavního hrdiny vymazána a co se s ním po událostech Matrix Revolutions skutečně stalo? To jsou zatím hlavní neznámé, které budou natěšené fanoušky před premiérou 'trápit'. A na něž se řada z nich vydá hledat odpověď zpět do trilogie, která svou komplexností ostatně vyžaduje vícero zhlédnutí. Projekt každopádně nabírá konkrétnější podoby a jsme moc zvědaví, jak s očekáváními zahýbou další upoutávky.