Užití písně 'Singin in the Rain' v kontroverzním násilném filmu mělo svou zákulisní dohru, která se vyjasnila až po čtyřiceti letech.

Užití písně 'Singin in the Rain' v kontroverzním násilném filmu mělo svou zákulisní dohru, která se vyjasnila až po čtyřiceti letech.
Mechanický pomeranč | Warner Bros.
Singin' in the Rain je píseň, kterou dozajista slyšel každý z nás. Chytlavou melodii zpopularizoval především legendární herec, tanečník a muzikant Gene Kelly, jenž zpíval a tančil v dešti ve stejnojmenném slavném muzikálu z roku 1952. Nebylo to ovšem naposledy, kdy se tato veselá píseň zapsala do filmových dějin - o necelých dvacet let později ji mohli diváci slyšet také v kontroverzním snímku Mechanický pomeranč, v němž si pod vedením Stanleyho Kubricka zahrál tehdy osmadvacetiletý Malcolm McDowell. Ten ztvárnil postavu Alexe, mladého výtržníka, jenž v nedaleké dystopické budoucnosti páchá se svou partou nepředstavitelně násilné činy.
A kdo už toto zakazované mistrovské dílo viděl, tak ví, že při jedné z
Gene Kelly
Zpívání v dešti | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
nejnásilnějších scén začne Alex prozpěvovat právě skladbu Singin' in the Rain, přičemž do rytmu zuřivě mlátí a kope do bezbranné ženy. Inkriminovaná sekvence se točila opakovaně a náročný Kubrick stále nebyl spokojen, až si McDowell zničehonic vzpomněl právě na slavnou píseň a započal improvizovat. "Bylo to prostě instinktivní," pochlubil se později herec, jehož pěvecký výstup si Kubrick zamiloval a nechal jej ve filmu.
Láskou však rozhodně nepřekypoval Gene Kelly, jehož si lidé se 'Zpíváním v dešti' dodnes nejvíce spojují. Svědčilo o tom alespoň vzájemné setkání s McDowellem, které se odehrálo jen krátce po premiéře Mechanického pomeranče na hollywoodské party, kam mladého herce pozval zástupce studia Warner Bros. "Řekl mi 'Nebudeš tomu věřit, ale je tu Gene Kelly!' A já na to 'Skvělé! Hrozně rád ho poznám'," prozradil McDowell před lety na setkání s fanoušky. "Byl ke mně otočený zády a ten chlápek mu poklepal na rameno. On se otočil a ten muž řekl 'Gene, rád bych tě představil Malcolmu McDowellovi.'"
Velké setkání však skončilo v objetí trapnosti, když se tehdy šedesátiletý Kelly po zběžném pohledu na mladého kolegu beze slova sebral a odešel. "Můžete toho chudáka vinit? Sebral jsem jeho báječný moment a kompletně jsem jej znásilnil," pokračoval herec, jenž se celou pravdu o Kellyho odmítavosti dozvěděl až po dalších čtyřiceti letech.
Mechanický pomeranč
Mechanický pomeranč (1971) | Warner Bros.
"Vyprávěl jsem ten příběh Akademii a poté ke mně přišla tahle dáma a řekla mi: 'Jsem vdova po Geneovi. On nebyl naštvaný na tebe, Malcolme. Byl opravdu rozčílený na Stanleyho Kubricka, protože nedostal zaplaceno.' A já jí odvětil: 'Panečku, je nás teda pěkná skupinka těch, co nedostali zaplaceno," uzavřel McDowell s úsměvem.
Zdroj: Hollywood Reporter