Česká televize doufá, že by se nám mohl hodit Ochránce. Lukáš Vaculík v hlavní roli nového seriálu.

Česká televize doufá, že by se nám mohl hodit Ochránce. Lukáš Vaculík v hlavní roli nového seriálu.
Ochránce | Česká televize
Jeho hlavním hrdinou je Aleš Pelán (Lukáš Vaculík), školský ombudsman, který diváky v deseti zhruba hodinových dílech seznámí s desítkou skutečných příběhů, které otřásly českým školstvím.
Aleš Pelán je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel.
Ochránce
Autory scénáře jsou Tomáš Feřtek, Matěj Podzimek a Michal Reitler, kteří mají své vlastní skutečnosti se školním prostředím. "Jsem syn učitelky, moje sestra je učitelka," uvedl Michal Reitler. "Tomáš Feřtek se věnuje školství roky, máme za sebou bohatou zkušenost s kriminálkami. Matěj Podzimek má oba rodiče učitele. Všichni jsme rodiče, Matěj tedy velmi čerstvě. Školství je oblast, o které nevznikl seriál snad desítky let. Je to oblast, ve které se denně děje malé i velké bezpráví. Tak jsme si řekli, že o tom snad víme dost, máme dost velkou osobní i profesní zkušenost, abychom se zkusili zastat těch, kteří tahají za kratší konec a mají pocit, že o tom nikdo neví. Ví."
Tvůrci navíc doufají, že seriál pomůže i lepšímu vztahu mezi rodiči a učiteli a že si všichni diváci ze seriálu odnesou hlavně respekt k jejich profesi, který se v naší současné společnosti téměř vytratil, ale i návod na to, jak postupovat, kdyby se někdy stala stejná nebo podobná situace.
Veronika Žilková
Ochránce | Česká televize
"Učitelé jsou pod tlakem systému, rodičů, poslední dobou i dětí a samozřejmě i pod vlastním pochybnostmi o potřebnosti," pokračuje Reitler. "Téměř každá kauza nabízí vhled do nějaké oblasti, ve které může učitel uvíznout. Ve spolupráci s ČT edu připravujeme doporučující materiály, jak takovým situacím předejít či jak zmírnit následky, bránit se. Naše kauzy se staly a stanou se znovu."
Režiséry seriálu Ochránce jsou Tereza Kopáčová a Tomáš Mašín. Vedle Lukáše Vaculíka se můžeme v dalších rolích těšit na Pavla Řezníčka, Ivetu Duškovou, Barboru Šporclovou Kodetovou, Jaroslava Plesla a Petru Hřebíčkovou. Premiéru Česká televize naplánovala na neděli 5. září od 20:00.