Recenze: Jolt - hvězda série Underworld si před padesátkou pokouší rozjet další akční sérii

Recenze: Jolt - hvězda série Underworld si před padesátkou pokouší rozjet další akční sérii
Jolt | Amazon Prime Video
V novince Jolt, která nedávno obohatila coby exkluzivita streamovací službu Prime Video, hraje vyhazovačku Lindy, která má problémy se zvládáním téměř až vražedného vzteku a aby svůj temperament držela na uzdě, používá speciální vestu, jíž si ve vypjatých chvílích dává elektrošoky (a to jí takzvaně vždy vrátí zpátky na zem). Když jí ale zabijí Justina (Jai Courtney), který se profiloval jako pan pravý, vydává se Lindy na cestu pomsty, kde už ani její vesta protivníky nezachrání od toho, aby nezemřeli bolestivou smrtí.

Trailer:

Jolt
Úvodním odstavcem jsem nejen opsal výchozí zápletku akčňáku Jolt, ale vesměs i jeho veškerý vývoj. Jsou tu sice některé drobné odbočky, ale obecně je Jolt hlavně o tom, že Lindy někam přijde, položí pár otázek, někoho seřeže a pak si buď dojde do domečku takzvaně dobít baterky, případně se jí cesta nějak zkomplikuje, ať už je to díky dvojici aktivních policistů nebo kvůli poskokům padoucha. A nic z toho neladí dohromady.
Jolt působí svým pojetím hrozně neukotveně, roztěkaně a nesoudržně. Hlavní postava chce být něco jako John Wick, ale k tomu tu není dostatečně vrstvená akce ani promyšlená choreografie. Nemluvě o tom, že v řadě klíčových scén je hrdinka zabírána zezadu a dá se tak předpokládat, že si Beckinsale ve svých skoro padesáti letech (což byste na ní nicméně nepoznali - vypadá opravdu fantasticky) před kamerou ulevovala. Nic proti tomu, ale pokud máme vesměs tupý akčňák, který nezkouší ani nahánět body nějakými překvapivými zvraty nebo promyšleným světem, pak by měla být akční složka minimálně hodně dobrá. Zde je většinu času průměrná.
Akce je každopádně ten nejmenší problém (pokud člověk toleruje rychlejší střih a malou hravost). Zato zbytek už je hotové utrpení a odnáší to hlavně postavy. Vyšetřující policejní duo je svým pojetím téměř parodické (jeden je nepochopitelně zamilovaný, druhá bez motivace nepřátelská) a záporáci se chovají, jak kdyby byli v nějakém ultra vážném komiksovém filmu. Hlavní padouch-stařešina s odhalenou hrudí možná měl být pomrknutím na fanoušky série Underworld, namísto respektu ale vyvolává jen posměch.
Jolt
Jolt | Amazon Prime Video
Mohl by to zachránit vizuál, ale celý Jolt smrdí natáčením ve studiu a zeleným pozadím. Lokace jsou nezajímavé a když už se rýsuje něco trochu nadějného (jako třeba obří záporácké sídlo jak z Mordoru), scenáristé z nějakého nesmyslného důvodu zapomenou na to, že zkoušeli dělat Johna Wicka a namísto toho nechají hrdinku šplhat po stěně nejvyššího domu, zatímco telefonuje policistovi, který na ni od začátku dělá oči (při podobných momentech jsem si vzpomněl na nechvalně proslulý propadák Æon Flux).
Kde se pro mě osobně film zlomil úplně, to bylo zhruba v polovině, kdy Lindy uniká v nemocnici a aby ji policistka nepronásledovala, začne po ní házet novorozeňata (aby ji rozptýlila). To už bylo za hranou veškeré přijatelnosti. Pozitiva? Beckinsale na to pořád má a potěší Stanley Tucci v malé roli muže, který se stará o její duševní zdraví (respektive o vestu). A... to je všechno.
Jolt je smutným potvrzením toho, že zatímco na seriálovém poli streamovací služby umí tvořit skvělé věci, filmové projekty obvykle tvoří druhou cenovou.
Hodnocení: 35 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE