Slavná britská modelka a herečka byla obviněna, že zesměšňuje současnou situaci v Afghánistánu. Co následovalo?

Slavná britská modelka a herečka byla obviněna, že zesměšňuje současnou situaci v Afghánistánu. Co následovalo?
Imaginárium Dr. Parnasse (2009) | Sony
34letá britská herečka a modelka Lily Cole úspěšně vystudovala univerzitu v Cambridge (s vyznamenáním). Její modelingová kariéra začala v roce 2004, kdy byla označena titulem British Model of the Year. Od té doby spolupracovala se značkami jako je Louis Vitton, Alexander McQueen, Chanel a další. V roce 2009 byla magazínem Vogue Paris označena za jednu ze třiceti nejkrásnějších modelek první dekády 21. století.
slavna-britska-zrzecka-byla-na-socialni-siti-obvinena-za-zesmesnovani-soucasne-situace-v-afghanistanu-a-donucena-se-verejne-omluvit-2
Imaginárium Dr. Parnasse (2009) | Sony
Ve své herecké kariéře se ale proslavila především v televizním seriálu Pán času a ve filmu Imaginarium dr. Parnasse, kde si zahrála po boku hned několika významných jmen jako je Christopher Plummer, Johnny Depp, Jude Law, Heath Ledger a Colin Farrell. Mohli jste ji ale také vidět například ve snímku Sněhurka a lovec, kde hrála roli Grety nebo ve Star Wars: Poslední z Jediů v úloze Lovey. V současnosti je Lily Cole ale známá především pro svou charitativní činnost a boj za ochranu životního prostředí.
Na začátku srpna 2021 se do ní ale fanouškové zničehonic pustili. Bylo to kvůli jejímu statusu na Instagramu, kterým údajně budila pohoršení na veřejnosti. Na jednom ze svých postů na sobě mela burku, což je islámský ženský oděv. Povětšinou ženu zahaluje od hlavy až k patě, což je podle výkladu koránu jediná možnost oblečení na veřejnosti, jež je pro ženy vhodná. Tento příspěvek vzbudil řadu negativních komentářů, které herečce a modelce připomněly současné dění v Afghánistánu a považovaly příspěvek za nevhodný. A to i přesto, že byl pod fotkou uveřejněn text k propagaci její knihy, který měl onu burku vysvětlit.
Neuplynulo ani pár dní a herečka se za svůj špatně načasovaný příspěvek veřejně omluvila, vysvětlila jeho důvod (znovu) a následně jej ze své sociální sítě smazala. Svým fanouškům prozradila, že tímto příspěvkem oslavovala vydání své knihy Who Cares, která řeší klimatickou krizi, rozmanitost národů, jazyků, myšlení a také nápadů.
Poslední titul, v němž si Lily Cole zahrála, jsou Londýnská pole z roku 2018, od té doby se v žádné nové roli neukázala. A je to škoda. Svými hereckými výkony a poměrně zajímavou vizáží filmy a seriály vždy zvýrazňovala.