Vyhrát může jen jeden. O hlavní cenu karlovarského filmového festivalu usilují hned čtyři česko-slovenské počiny

Vyhrát může jen jeden. O hlavní cenu karlovarského filmového festivalu usilují hned čtyři česko-slovenské počiny
Ne! | Film Servis Festival Karlovy Vary
Atlas ptáků / Bird Atlas
Režie: Olmo Omerzu
Česká republika, Slovinsko, Slovenská republika, 2021, 92 min, Světová premiéra
Atlas ptáků
Stárnoucí majitel technologické firmy (Miroslav Donutil) podřídil celý svůj život práci. O to silněji jej zasáhne, když se věci náhle zvrtnou. Olmo Omerzu opírá svůj nový film o výrazné charakterové herectví i jemu vlastní dávku jemné ironie, aby ukázal, že občas k zachování důstojnosti musíme před druhými ztratit svou tvář.

Bod varu / Boiling Point
Režie: Philip Barantini
Velká Británie, 2020, 94 min, Světová premiéra
Bod varu
Bod varu | Film Servis Festival Karlovy Vary
Šéfkuchaři Andymu ještě ani nezačala směna, a už nestíhá. Jeho restaurace je přebookovaná, kuchyní šmejdí nespokojený kontrolor a do toho všeho na večeři dorazí i kuchařská ikona s uznávanou food-kritičkou. Jednozáběrová jízda hektickým večerem začíná... Famózní Stephen Graham v hlavní roli britského filmu o všech, kterým se pod tíhou profesního stresu někdy zavařila hlava.

Zkouška / Ezmûn / The Exam
Režie: Shawkat Amin Korki
Německo, Irácký Kurdistán, Katar, 2021, 89 min, Světová premiéra
Zkouška
Zkouška | Film Servis Festival Karlovy Vary
Pokud Róžin nesloží příjímací zkoušky na univerzitu, musí podstoupit domluvený sňatek. V opačném případě je svobodná. Tak rozhodl otec, hlava rodiny. Starší sestra Šilan se snaží Róžin ze všech sil pomoci, ale každý dobře míněný krok stahuje mladou ženu hlouběji do sítě podvodů a lží. Napínavé drama i odvážný průzkum tématu práva žen na vlastní život.

Boje / Guerres / Wars
Režie: Nicolas Roy
Kanada, 2021, 84 min, Světová premiéra
Boje
Boje | Film Servis Festival Karlovy Vary
S dovršením dvaceti let se Emma přihlašuje do armády. Chce nejen jít ve šlépějích svého otce, ale touží se též zbavit tíživého pocitu existenciální prázdnoty. I když to prostředí tvrdé disciplíny vyžaduje, Emma postupně zjišťuje, že ne všechny emoce dokáže v mužské společnosti potlačit.

Každá minuta života / Every Single Minute
Režie: Erika Hníková
Česká republika, Slovenská republika, 2021, 80 min, Světová premiéra
Každá minuta života
Slovenští manželé Hanuliakovi se při výchově rozhodli následovat cestu takzvané Kamevédy, komplexního rozvoje pohybových schopností i intelektu dítěte. Ve své hloubce unikátní úvaha o výchově dětí dokumentuje rok života jejich čtyřletého syna Miška, z nějž ani minuta nepřišla nazmar, neboť pro nudu nezbývá místo a odpočinkem se jen nadechuje před dalším výkonem.

Láska pod kapotou / At Full Throttle
Režie: Miro Remo
Česká republika, Slovenská republika, 2021, 85 min, Světová premiéra
Láska pod kapotou | Aerofilms
Padesátník Jaroslav, bývalý horník, který vždy snil o kariéře závodního automobilisty, sympaticky rozšafným způsobem reprezentuje nejen půvaby a zápasy, především ekonomické, jihovýchodní Moravy, ale i stále patrnější propast mezi velkoměstem a venkovem. Nebývale charismatický portrét muže bojujícího s traumaty minulosti, který se s odzbrojující přímočarostí upíná k naději na štěstí a důstojný život po boku nové partnerky.

Ne! / Nö
Režie: Dietrich Brüggemann
Německo, 2021, 119 min, Světová premiéra
Ne!
Ne! | Film Servis Festival Karlovy Vary
Není trajektorie partnerského života předem nadefinovaná? Vzít se, mít děti, být jako ostatní... Generace třicátníků má možná vše, avšak podle Dietricha Brüggemanna, jenž se po šesti letech vrací do karlovarské soutěže, selhává v naplnění nastavených ideálů. Ne! je kritikou současných hodnot, stejně jako pojednáním o boji za lásku.

Princ / Le Prince
Režie: Lisa Bierwirth
Německo, 2021, 125 min, Světová premiéra
Princ
Princ | Film Servis Festival Karlovy Vary
Možná se nikdy neměli setkat, ale osud tomu chtěl jinak. Monika a Joseph. Ona kurátorka, on imigrant z Konga, obchodník, jehož minulost i současnost je značně nejasná. Seznámí se během policejního zátahu v baru, kde přeskočí první jiskra z mnoha. Neokázalá love story, melodrama bez patosu, křehký příběh o nejednoznačnosti lásky a o nemožnosti přemoci ji rozumem.

Strahinja/ Strahinja Banović / As Far as I Can Walk
Režie: Stefan Arsenijević
Srbsko, Francie, Lucembursko, Bulharsko, Litva, 2021, 92 min, Světová premiéra
Strahinja
Strahinja | Film Servis Festival Karlovy Vary
Strahinja a jeho žena Ababuo opustili Ghanu s vidinou lepšího života v Evropě. Místo na jejím západě však skončili v Srbsku, kam byli deportováni. Strahinja si začal budovat kariéru, Ababuo však nemá možnost realizace a její frustrace narůstá. Když jednoho dne zmizí, Strahinja se ji vydává hledat... Průzračně čistý, humanisticky laděný příběh o potřebě najít své místo ve světě a o lásce, jejíž nejhlubší důkaz může být ten nejbolestivější.

Země potomků / La terra dei figli / The Land of the Sons
Režie: Claudio Cupellini
Itálie, 2021, 118 min, Mezinárodní premiéra
Země potomků
Země potomků | Film Servis Festival Karlovy Vary
Civilizace se nachýlila ke svému konci. Smrt jediného příbuzného je pro divokého chlapce záminkou k cestě za hranice domova. Pouze tak může rozluštit otcův deník, nejcennější artefakt v pozůstalosti. Osobitý příspěvek k žánru postapokalyptické sci-fi hovoří o krizi lidstva, aniž by opomenul dobrodružnost dospívání.

Sborovna / Zbornica / The Staffroom
Režie: Sonja Tarokić
Chorvatsko, 2021, 126 min, Světová premiéra
Sborovna
Sborovna | Film Servis Festival Karlovy Vary
Anamarija nastupuje jako výchovná poradkyně do nové školy. Divák spolu s ní odkrývá charaktery členů učitelského sboru, prožívá drobné konflikty a odhaluje zákulisní hry. Sebevědomý debut Sonji Tarokić o boji jednotlivce v rámci systému a obtížnosti zachování vlastní integrity přináší zároveň komplexním způsobem podaný portrét instituce, jejíž zaměstnanci mají jeden z nejzodpovědnějších úkolů – vzdělávat nastupující generace.

Zpráva o záchraně mrtvého / Saving One Who Was Dead
Režie: Václav Kadrnka
Česká republika, Slovenská republika, Francie, 2021, 90 min, Světová premiéra
Zuzana Mauréry, Vojtěch Dyk
Zpráva o záchraně mrtvého | Martin Řepka
Otec po mozkové mrtvici upadá do kómatu. Matka (Zuzana Mauréry) se synem (Vojtěch Dyk) si zoufají nad jeho bezvládným tělem, prognóza jim mnoho nadějí nedává. Čtyři roky po spanilé karlovarské jízdě Křižáčka (2017) zve Václav Kadrnka ke spirituální cestě do míst, kam je člověk vpuštěn jen zřídka, neboť se zde život usilovně tiskne ke smrti a vrátit se mohou jen vzkříšení.
* Článek vznikl díky využití oficiálních textů a obrazových materiálů MFF Karlovy Vary.