Myslíte, že jsou komiksové filmy jen o superhrdinech? Následující desítka vás vyvede z omylu

Myslíte, že jsou komiksové filmy jen o superhrdinech? Následující desítka vás vyvede z omylu
Road to Perdition | Dreamworks Pictures
Filmy jsou řazeny podle roku vzniku

Timecop (1994)

Stačila pouhá tři komiksová čísla, která vyšla v roce 1992, aby to zaujalo Hollywood a Timecop putoval s tváří Jean-Claude Van Dammem na plátna kin. Výsledkem sice nebyla žádná revoluce v rámci příběhů s časovou smyčkou, snímek si ale našel své věrné, vytvořil kult následovníků a jde jednoznačně o jeden z nejzajímavějších Van Dammeových kousků.

Muži v černém (1997)

Ještě než bylo sexy lákat na to, že je film komiksovou adaptací a proto by na něj měli lidé vyrazit do kin, tu byli Muži v černém. V nichsice nejsou superhrdinové, ale jinak mají většinu typických kolonek zaškrtnutých. Proč se tedy Muži v černém ani dalšími díly nehlásí ke svým komiksovým kořenům? Předloha je podle všeho slabá, tak nebyl důvod na ni nějak poukazovat.

Virus (1999)

I horor má v komiksovém světě své místo. V roce 1999 se toho pokusil využít Cameronův dvorní trikař John Bruno ve své režijní prvotině. Pohořel téměř obdivuhodným způsobem. Navzdory tomu, že film obsadil královnou žánru Jamie Lee Curtis a dostal k ruce štědrý rozpočet 75 milionů dolarů, vytvořil pouhý mizerný klon Vetřelce, který u kritiky i diváků ve velkém propadl.

Přízračný svět (2001)

Přízračný svět
V černé komedii Přízračný svět z počátku tisíciletí si Thora Birch a Scarlett "budoucí Black Widow" Johansson si zahrály dvě puberťačky, které se snaží přežít léto na maloměstě. Snímek natočil režisér Terry Zwigoff (Santa je úchyl!) a scénář napsal sám autor komiksové předlohy Daniel Clowes. Za svou práci byl odměněn nominací na Oscara (mimochodem šlo o první adaptovaný scénář podle komiksu, který byl na plešouna nominován).

Road to Perdition (2002)

Cesta do zatracení: trailer | Dreamworks Pictures
Nešálí vás zrak. Jeden z nejlepších filmů roku 2002, který byl nominován hned na 6 Oscarů (a za nejlepší kameru si ho i odnesl), má svůj původ na stránkách komiksů. Sam Mendes neměl po dech beroucí Americké kráse lehké rozhodování, jakým směrem se vydá. Že bude onou správnou cestou komiksová adaptace v gangsterském balení, to nejspíš tipoval málokdo.

Old Boy (2003)

Old Boy
I pecka z roku 2003 od Chan-wook Park má své komiksové kořeny. Původní mangu nicméně režisér obohatil o větší porci násilí, neboť v předloze nikdo až do konce nezemře. Hojně citovaná scéna s kladivem je tak zásluhou čistě Parka. To samé platí pro šokující pointu, která také v předloze nefiguruje.

Dějiny násilí (2005)

David Cronenberg a komiks, i to se stalo. Předlohou scénáře Dějin násilí je komiks Johna Wagnera, z jehož pera mimo jiné pochází také nechvalně proslulý filmový Soudce Dredd z roku 1995. Ten fanoušky naštval tím, že dostatečně nerespektoval předlohu. I Dějiny násilí některé klíčové aspekty změnily, ale ustály to, dočkaly se přímo nadšených recenzí, dvou oscarových nominací a platí za jeden z nejlepších filmů, jaké Viggo Mortensen natočil.

RED (2010)

Patrička důchodců, které ve filmovém pojetí vede Bruce Willis, má nejen předlohu v komiksu, ale dokonce patří pod křídla DC Comics! Ve své první štaci si důchodci vedli u diváků skvěle a už to vypadalo na novou úspěšnou komiksovou sérii. Jenže dvojka vydělala o dost méně a přeci jen, když už hnát někoho do akce, je pro studia výhodnější (a bezpečnější) omladina.

Kovbojové a vetřelci (2011)

Skvělý koncept, slabý film. Když se nad tím zamyslíme, dává smysl, že podobná kombinace vznikla na stránkách obrázkových sešitů. Ostatně, i proto byl k režii povolán režisér Jon Favreau, který svým Iron Manem úspěšně rozjel celé MCU. V případě Kovbojů a vetřelců se ale přepočítal a nedokázal filmu dodat potřebnou energii. Což je vzhledem k vynikajícímu obsazení (Daniel Craig, Harrison Ford) a velkému produkčnímu zázemí (rozpočet byl závratných 163 milionů) jednoznačně obrovská škoda.

2 zbraně (2013)

Náš výběr netypických komiksových adaptací zakončíme buddy-movie akčňákem s dvojicí Denzel Washington a Mark Wahlberg. Oproti předloze tvůrci u 2 zbraní ubrali na humoru a naopak přitlačili na drsnosti. Těžko říct, co na to milovníci originálu, ale běžní diváci tuhle oldschoolovou akční záležitost ocenili vesměs kladně a něco málo i snímek v kinech vydělal.