Trailer: Festivalový hit z Cannes uchvacuje děsivou atmosférou, islandskou přírodou a bizarním příběhem o síle mateřské lásky

Trailer: Festivalový hit z Cannes uchvacuje děsivou atmosférou, islandskou přírodou a bizarním příběhem o síle mateřské lásky
Noomi Rapace ve filmu Ada (2021) | A24
Ada je celovečerní debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, který na scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem Sjónem Sigurdssonem. Komorně laděný snímek, jenž patřil mezi nejvýraznější díla uvedená na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes, je popisován jako minimalistická balada o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky.
Trailer:
Ada
Oficiální synopse:
María (Noomi Rapace) a Ingvar (Hilmir Snær Guðnason) vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí?
Vzhledem k tomu, že Ada zatím sbírá převážně pozitivní ohlasy, je určitě potěšující, že se Jóhannssonova osobitého filmu dočkáme i na plátnech našich kin. Z upoutávek doslova sálá vypjatá a znepokojivá mysteriózní atmosféra, na níž se kromě notně bizarní zápletky o nezvyklém "děťátku" podílí hlavně uhrančivá islandská příroda. Ať už bude mít film nakonec blíže k psychologickému dramatu či (ne)tradičnímu hororu, rozhodně je zde zaděláno na výjimečnou a pamětihodnou podívanou.
V českých kinech bude Ada k vidění od 28. října.