Český seriál o UFO zaujal diváky Netflixu i Sky History

Český seriál o UFO zaujal diváky Netflixu i Sky History
Top Secret UFO Projects: Declassified (Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno) spoluautor Jan Stehlík | Jan Stehlík
V USA se série TOP Secret UFO Projects: Declassified pohybovala průměrně mezi třetím a pátým místem od začátku nasazení, velmi podobně jako v České republice, kde byla naposledy sedmá. Mezi úspěšné země, kde se série drží dlouhodobě na třetím místě, patří například Kanada, Chile, Belgie, či Itálie a celá řada dalších států, ale prakticky po celém světě, kde Netflix poskytuje službu, je seriál v první desítce.
cesky-serial-o-ufo-zaujal-divaky-netflixu-i-sky-history
Top Secret UFO Projects: Declassified (Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno) 
Při pohledu na světově nejsledovanější filmovou a televizní databázi IMDb je zřejmé, že seriál na diváky působí jako velmi kontroverzní dílo. V hodnocení jsou propastné rozdíly. Velká část minisérii hodnotí maximem - deseti hvězdičkami, přibližně stejný počet naopak hodnotí jednou hvězdičkou. V průměru se tak minisérie zatím paradoxně pohybuje kolem hodnocením 5,5.
TOP Secret UFO Projects: Declassified
TOP Secret UFO Projects: Declassified | VAC
Jak na nesporně velký zájem o minisérii reaguje její tvůrce Petr Vachler?
PV: „Nevím, za úspěch bych to primárně nepovažoval, i když sledovanost je skvělá. Šlo by to udělat v ještě vyšší kvalitě, ale udělali jsme to nejlepší v rámci rozpočtu, času, cestování a možností. Vše má své hranice. Náš rozpočet rozhodně neodpovídal konkurenčním pořadům, kde se nyní minisérie pohybuje. Je to vlastně překvapení, že je dnes o komunitní stigmatizované téma takový zájem! Lidi buď seriál milují, nebo dehonestují. Myslím, že se to dělí právě na příznivce UFO a lidi, kteří to považují za konspiraci. Snad proto tak časté hodnocení deseti hvězdičkami nebo naopak jen jednou uživateli mezinárodní televizní a filmové databáze IMDb. Vlastně je to odměna. A i kdyby to hodnotili jinak, tak je důležité se tvůrčím způsobem pokoušet o hledání pravdy. Pro nás to byla zkouška ohněm po všech stránkách a že seriál baví po celé světě, je fajn."
A bude druhá sezóna?
PV: „Počkejme si. V druhé sezóně, pokud ji začneme vyrábět, se pokusíme být odvážnější podle dalších prodejů, až skončí licence na Netflixu a Sky History, což bude ještě nějakou dobu trvat."
A když ne druhá sezóna, tak co?
PV:“ Pro mě je to stále celovečerní film Tajemství a smysl života, který dozrává do finálního stádia. Budu nadále už dělat jen věci, které se mě dotýkají, baví, prožívám je. Třeba potkám v této hře něco dalšího zajímavého, co mě začne bavit zkoumat. Případ UFO ale rozhodně nepovažuji za ukončený a hledám, co s mým souputníkem Janem Stehlíkem dalšího vymyslíme. Spolupracujeme už 30 let, tak bychom si mohli nadělit zase něco výjimečného.“