Dokument Kokainoví kovbojové vypráví příběh dealerů, kteří zkorumpovali celé Miami

Dokument Kokainoví kovbojové vypráví příběh dealerů, kteří zkorumpovali celé Miami
Kokainoví kovbojové: Králové Miami (2021) | Netflix
Kokainoví kovbojové: Králové Miami je nový šestidílný dokumentární cyklus od Netflixu, který vytvořil režisér Billy Corben. V sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století probíhala v americkém Miami drogová válka. O tom mimo jiné pojednává také snímek Miami Vice. Ročně zde bylo pašováno přes několik tisíc tun kokainu a pachatelé byli kvůli zkorumpovaným policistům na dlouhá léta nedopadnutelní. Jedná se o Corbenův čtvrtý titul, kterým na toto téma upozorňuje. V minulosti natočil snímky Kokainoví kovbojové (2006), Cocaine Cowboys 2 (2008) a Cocaine Cowboys: Reloaded (2014).
V těch se soustředil na popisování toho, jak město Miami pod vlivem praní černých peněz vzkvétalo. Tento stav popsal jako „brick-by-cocaine-brick“, volně přeloženo jako kokainová cihla po cihle. Tehdy se špinavým penězům nevyvaroval nikdo, ať už jste byl kadeřník nebo majitel restaurace. V této nové sérii se ale soustředí na konkrétní kubánskou dvojici, jež byla ve své době známá jako „The Kings of Miami“ nebo „Los Muchachos“.
Trailer:
Kokainoví kovbojové: Králové Miami
Sal Magluta a Willy Falcon žili po celé dětství na Floridě jako typičtí kubánští přistěhovalci, kteří to v sedmdesátých letech v USA neměli lehké. Jejich život měl být založený na tvrdé práci od rána do večera a s minimální mzdou. Oba chlapci tento způsob života viděli u svých rodičů, a to se pro ně stalo odstrašujícím případem. Ačkoliv ve škole nikdy nebodovali a byli považováni za místní vyvrhely, tak společně vybudovali jeden z největších drogových podniků v Miami. Nastartovali zde funkční obrovský černý trh a na dlouhá léta se kvůli svému postavení stali ve společnosti nedoknutelnými.
Billy Corben pro deník The Guardian mimo jiné prozradil, že chtěl případ Sala a Willyho zachytit již ve svých dřívějších dokumentech. V té době ale ještě běžel program na ochranu svědků a spousta z lidí, kteří měli s případem co do činění, si ještě odpykávalo své tresty odnětí svobody, nebo na to nebyli psychicky připravení.
dokument-kokainovi-kovbojove-vypravi-pribeh-dealeru-kteri-zkorumpovali-cele-miami-1
Kokainoví kovbojové: Králové Miami (2021) | Netflix
V těchto šesti dílech po zhruba padesáti minutách, se na případ podíváte od začátku do konce a mimo jiné vám tvůrci ukážou, kolik lidí se řádění drogových dealerů dotklo. V prvním díle s názvem Sal a Willy se dozvíte něco o jejich raném životě. Především vám tvůrci ukážou myšlenky, které oba tehdy dospívající chlapce přivedly na špatnou cestu a jak se z malých pouličních dealerů stali bossové, kterým bylo vládou v budoucnosti připsáno pašování více než 75 tun kokainu.
dokument-kokainovi-kovbojove-vypravi-pribeh-dealeru-kteri-zkorumpovali-cele-miami
Kokainoví kovbojové: Králové Miami (2021) | Netflix
V druhé epizodě 75 tun je poté zachycený proces jejich stíhání a je zde pár nečekaných zvratů. Jak je možné, že se oběma dealerům podařilo několikrát utéct z vazby a ovlivnit policejní dokumentaci? Ve třetím díle Hora důkazů se ale Los muchachos dostanou do větších problémů, protože se postupně začínají nahromaďovat všechny možné důkazy prokazující jejich vinu. Je zde zachycený jejich soudní proces a šokující vítězství.
Epizoda Jenom v Miami se nese v poněkud bizarním duchu. Je až neuvěřitelné, když se dozvíte, jakým způsobem si oba dealeři zajistili svobodu. Uplácení soudců a svědků nebylo v té době v Miami žádnou specialitou, Willy a Sal se ale rozhodli vsadit na jinou kartu. V posledních dvou dílech Femme Fatala a Adios, Muchachos se ale provazy kolem dvojice postupně utahují. Do úzkých se dostávají jak jejich důvěrníci, tak blízcí a zdá se, že jejich běsnění bude jednou provždy utnuto.
dokument-kokainovi-kovbojove-vypravi-pribeh-dealeru-kteri-zkorumpovali-cele-miami-3
Kokainoví kovbojové: Králové Miami (2021) | Netflix
Dokument se nese v moderním duchu. Úvodní znělku nazpíval rapper Pitbull. Stejně tak moderní je i zpracování a grafika, přesto to ale nijak neubírá na vážnosti dokumentu. Drogy a drogové dealery si každý spojí s moderní pouliční hudbou jako je rap, a tak to Kokainovým kovbojům dodává na věrohodnosti a intenzitě. Dle mého názoru má ale dokument trochu problém s gradací, poněvadž jsem se v některých pasážích nudila. Tvůrci se často opakují a zdůrazňují informace, které mi zase tolik podstatné nepřišly.
Navíc pracují se spoustou svědků a bývalými kolegy dealerů, v jejichž množství se lehce ztratíte a příliš tomu nepomáhá ani grafické dělení, kterým je snímek doprovázen. Poslední dva díly by se klidně daly spojit do jednoho, protože mi nepřijde podstatné třicet minut popisovat život ženy na útěku, jež se před dopadem spravedlnosti po několik let ukrývala v horách a lesích. Stejně tak mi přijde, že se kvůli té spoustě informací lehce v příběhu divák ztratí a aby všemu naprosto porozuměl, tak si bude muset případ dohledat na internetu.
dokument-kokainovi-kovbojove-vypravi-pribeh-dealeru-kteri-zkorumpovali-cele-miami-4
Kokainoví kovbojové: Králové Miami (2021) | Netflix
Chyběl mi také nějaký bližší popis celkové situace v Miami, protože z dokumentu trochu vyznívá, že byli Willy a Sal jedinou dvojicí drogových bossů, která v té době na Floridě řádila. To se ale po krátké rešerši jeví jako naprosto špatný úsudek. Možná jsem si měla pustit i všechny předchozí dokumenty na toto téma, které Corben v minulosti natočil. Podle synopsí se totiž právě tato díla věnují více celkové situaci a méně konkrétním osobám, což je podstatné pro kompletní pochopení dokumentu. Kokainoví kovbojové: Králové Miami bych proto řadila k víceméně průměrnému dokumentárnímu cyklu od Netflixu, v němž se sice něco dozvíte, ale nejste z něj ve výsledku nijak zvlášť unešení. Velice ale vyzdvihuju moderní náladu a svěžest, kterou je dokument doprovázen.
Hodnocení: 60 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE