TOP kina ČR: Český spisovatel, který režíruje pouze výjimečně, natočil komerční událost roku 2021

TOP kina ČR: Český spisovatel, který režíruje pouze výjimečně, natočil komerční událost roku 2021
Prvok, Šampón, Tečka a Karel | BontonFilm
5. EXPEDICE: DŽUNGLE (země vzniku: USA)
Expedice: Džungle
Tržby 1 milion 938 tisíc KČ / návštěvnost 11.862 diváků / 68 kin
Začínáme pátou příčkou, kde se umístil film inspirovaný slavnou atrakcí ze zábavních parků Walta Disneyho (ano, i o tom se dá točit). Snímek těží jak z popularity atrakce, tak hereckých hvězd Dwaynea Johnsona a Emily Blunt. Za necelé dva týdny od premiéry vidělo Expedici: Džungle přes 42 tisíc diváků, což je v rámci žánru, který přes léto "nefrčí", vlastně úspěch.

4. GUMP - PES, KTERÝ NAUČIL LIDI ŽÍT (Česká republika)
Gump - pes, který naučil lidi žít
Tržby 2 miliony 83 tisíc KČ / návštěvnost 14.165 diváků / 114 kin
Rodinné filmy v létě 2021 příliš netáhnou. Jednou z výjimek je tuzemský Gump pojednávající o tom, co si psi myslí o (zlých a zvrácených) lidech a jak by je napravili. Částečně benefiční projekt vidělo prozatím téměř 100 tisíc diváků a film se tak řadí k těm komerčně úspěšnějším za poslední měsíc.

3. KRÁLÍČEK PETR BERE DO ZAJEČÍCH (USA, Austrálie)
Králíček Petr bere do zaječích: trailer | Sony Pictures Home Entertainment
Tržby 2 miliony 517 tisíc KČ / návštěvnost 17.365 diváků / 152 kin
Filmové pokračování s Králíčkem Petrem skončilo o premiérovém víkendu na pomyslném bronzu. Nenapravitelný rošťák se tentokrát vydává do světa, aby se mohl naplno věnovat tomu, co má nejradši. Rodinu má však v patách spolu s diváky, kterých přišlo o premiérovém víkendu přes 17 tisíc.

2. SEBEVRAŽEDNÝ ODDÍL (USA)
Sebevražedný oddíl
Tržby 3 miliony 662 tisíc KČ / návštěvnost 21.050 diváků / 129 kin
DC komiks od Jamese Gunna (série Strážci Galaxie) o premiérovém víkendu těsně pod vrcholem. Vzhledem k tomu, že film ještě před premiérou provázela pověst výjimečně zdařilé podívané, je ta sledovanost a tržby vlastně zklamáním. DC si může mnout ruce, otázkou však zůstává, kdy budou komiksové filmy tohoto studia diváci brát jako srovnatelné s produkcí od Marvelu.

1. PRVOK, ŠAMPÓN, TEČKA A KAREL (Česká republika)
Prvok, Šampón, Tečka a Karel: trailer | Bontonfilm
Tržby 10 milionů 859 tisíc KČ / návštěvnost 65.461 diváků / 152 kin
Druhý víkend v kinech a znovu první s obrovským náskokem. Novinka Patrika Hartla, který naposledy režíroval před dvanácti lety, aspiruje minimálně na letní hit roku 2021. Stále má podporu kinařů (vztahová komedie se o víkendu promítala na 152 místech) a diváků, když těží ze silného marketingu a přítomnosti tuzemských hereckých hvězd. Tuzemský film si nemusí zoufat.
V rámci koronavirového rozvolnění se mluvilo o tom, že klíčové bude nasazení hollywoodských blockbusterů a otevření multiplexů. To druhé platí, ale velké americké filmy tuzemské diváky příliš nepřitáhly. Na žebříčku Top 20 najdete ve dvacítce nejnavštěvovanějších aktuálně na deváté příčce Black Widow s návštěvností 215 tisíc diváků, Rychle a zběsile 9 přilákalo 154 tisíc diváků a umístilo se šestnácté. A to je všechno. Nebývalý pokles zájmu zaznamenaly rodinné filmy v čele s disneyovkami. V rámci tohoto žánru je nejúspěšnější český Gump režiséra F.A. Brabce, na kterého přišlo 97 tisíc diváků.
Shoky & Morthy: Poslední velká akce
Shoky & Morthy: Poslední velká akce | če
Jiný tuzemský film, výjimečně zdařilá buddy komedie Andyho Fehu Shoky & Morthy: Poslední velká akce, o premiérovém víkendu skončil šestý, když na něj přišlo přes 10 tisíc diváků. Což je ve výsledku úspěch, když i takové filmové značky jako Space Jam nebo Croodsovi jsou na tom o několik příček hůř.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.