Jak se z týrané holky z farmy stala jedna z největších hvězd Hollywoodu

Jak se z týrané holky z farmy stala jedna z největších hvězd Hollywoodu
Atomic Blonde: Bez lítosti (2017) | Focus Features
Charlize Theron
Charlize Theron

Herečka, Producentka

Americká herečka a producentka Charlize Theron se narodila 7. srpna roku 1975 v Jihoafrické republice, kde strávila dětství. Narodila se do rodiny s kořeny ve Francii, Holandsku i v Německu. Její rodiče vlastnili farmu poblíž Johannesburgu, na tu však Charlize nerada vzpomíná. S matkou měla normální vztah, zato otec byl alkoholik, který na svou manželku i dceru pravidelně křičel, mlátil je a mířil na ně střelnou zbraní. Během jednoho z útoku jej přímo před dceřinýma očima zastřelila její matka. Protože šlo o sebeobranu, skončila bez postihu.
jak-se-z-holky-od-prasat-jez-byla-fyzicky-tyrana-stala-jedna-z-nejvetsich-sexbomb-dnesniho-hollywoodu-5
Sněhurka a lovec (2012) | Universal Pictures
Během dětství Charlize mezi své vrstevníky nezapadala, navíc trpěla vážnými onemocněními, kvůli kterým jí musely odstranit všechny mléčné zuby, a tak byla dívenka až do deseti let bezzubá. Ve svých šestnácti vyhrála jednoroční kontrakt s modelingovou agenturou v Miláně, kam se i s matkou přestěhovaly. Celý rok cestovaly napříč Itálií a celou Evropou, nakonec se však usadily v USA. Tam se Charlize pokusila vystudovat baletní školu, ale vážné zranění kolene tuto kariéru rychle ukončilo. Okamžitě propadla těžké depresi, poněvadž přišla o všechno, v co věřila.

Balet vyměnila za herectví

Brzy nato nicméně získala novou motivaci a rozhodla se zkusit prosadit v herectví. Od své matky obdržela 300 dolarů a jednosměrnou letenku do Los Angeles, kde po měsíce přespávala v motelu a živila se suchým chlebem. Právě špatná finanční situace ji však dostala k prvnímu kontaktu, hledači talentů Johnovi Crosbymu. Získala díky němu svou první roli v hororu Kukuřičné děti 3: Sklizeň ve městě z roku 1995, který odstartoval její kariéru.
V dnešní době patří mezi jedny z nejlépe placených světových hereček a získala řadu ocenění od Zlatých glóbů po Oscary. Poprvé zaujala v roce 1997, kde zazářila jako Mary Ann ve filmu Ďáblův advokát. Podle mnohých byla nejvýraznější hned vedle legendárního Al Pacina. Hned o dva roky později ztvárnila roli Candy Kendall v romantickém dramatu Pravidla moštárny, kde je za poněkud netrpělivou mladou ženu toužící po pozornosti a lásce.
jak-se-z-holky-od-prasat-jez-byla-fyzicky-tyrana-stala-jedna-z-nejvetsich-sexbomb-dnesniho-hollywoodu-9
Ďáblův advokát (1997) | Warner Bros.

Oscar za Zrůdu

Jako její první velký profesní úspěch je považovaný Oscar pro nejlepší herečku za roli ve filmu Zrůda z roku 2003. Ztvárnila americkou sériovou vražedkyny a prostitutku Aileen Wuornos, která během 80. a 90. let zavraždila šest mužů. Zaujala řadu filmových kritiků a kritiček, navíc se zapsala do historie jako vůbec první jihoafrická herečka, která kdy získala zlatou sošku. Hned o dva roky později obdržela další nominaci na Oscara za roli v dramatu Její případ, kde vystupovala jako sexuálně obtěžovaná žena toužící po spravedlnosti. Charlize Theron se kvůli zjednodušení pobytu v USA v roce 2007 vzdala jihoafrického občanství a vyměnila jej za americké. Dnes je tedy již považovaná za americkou herečku a spousta lidí nemá o jejím rodišti ani ponětí.
Zrůda
Charlize Theron ve filmu Zrůda, za který si odnesla Oscara. | Newmarket Film Group
Nejvíce diváků a divaček si Theron nejspíš pamatuje z filmových trháků a akčňáků, jako je například Loupež po italsku (2003), Hancock (2008) či australský postapokalyptický snímek Šílený Max: Zběsilá cesta (2015). Její další velkou rolí byla agentka Lorraine Broughton z Atomic Blonde (2017), titulu natočeného podle grafického románu The Coldest City z roku 2012. Vypráví příběh o najaté špionce, jež má za úkol nalézt dvojité agenty ukrývající se na Západě v předvečer pádu Berlínské zdi v roce 1989. Charlize může spousta lidí znát také jako Andy z Old Guard: Nesmrtelní (2020) a ze sci-fi thrilleru a prequelu k Vetřeleci Promethea (2012) od Ridleyho Scotta. Charlize navíc propůjčila hlas jedné z postav animáku Addamsova rodina 2.