O svou životní roli hvězdná herečka málem přišla. První volbou byla jiná atraktivní tvář.

O svou životní roli hvězdná herečka málem přišla. První volbou byla jiná atraktivní tvář.
Scarlett Johansson jako Black Widow | Walt Disney Studios
Scarlett Johansson je ve svých šestatřiceti letech zřejmě nejslavnější herečkou své generace, která se již od poloviny devadesátých let objevuje v uznávaných hollywoodských titulech jako Zaříkávač koní, Ztraceno v překladu či Match Point - Hra osudu. Když roku 2008 s uvedením prvního Iron Mana oficiálně odstartoval filmový vesmír Marvelu, byla Johansson doslova všude. A jak dobře víme, právě ona získala úlohu superhrdinky Black Widow alias Natashy Romanoff, jejíž účinkování po boku Tonyho Starka a spol započalo jen o dva roky později ve dvojce Iron Mana.
Přestože měla původní smlouvu s Marvel Cinematic Universe uzavřenou na
Scarlett Johansson
Scarlett Johansson - Iron Man 2 | Paramount Network
podstatně kratší dobu, skvělé ohlasy na její charakter a fenomenální úspěch rostoucí série zajistily herečce místo mezi komiksovými legendami na celých jedenáct let. Black Widow s tváří Scarlett Johnasson se objevila také v týmovkách Avengers (2012), Avengers: Age of Ultron (2015), Avengers: Infinity War (2018) a Avengers: Endgame (2019). Dále pak ve dvou dílech Captain America a nakrátko také v Captain Marvel. Začátkem letošního července oslavila Johansson po více než deseti letech svou marvelovskou derniéru s vlastní sólovkou Black Widow, která pro úspěšnou herečku znamená konec výjimečné profesní etapy.
V rozhovoru pro BBC Radio 1 se ovšem Johansson svěřila, že původně vůbec nebyla první volbou studia a o roli dokonce nejprve přišla. Natashu Romanoff si totiž podle všeho mohla a také měla zahrát její kolegyně Emily Blunt, známá například ze sci-fi Na hraně zítřka nebo dvoudílné hororové série Tiché místo. Tu však zradil přeplněný pracovní rozvrh a velkou příležitost musela odmítnou ve prospěch Gulliverových cest - a také Scarlett Johansson, která po nabídce od režiséra Jona Favreaua lačně skočila.
"Byla jsem velkou fanynkou prvního Iron Mana," prozradila Johansson. "A chtěla jsem pracovat s Jonem (Favreau) a Robertem (Downey Jr.). A potom jsem tu roli nedostala, z čehož jsem byla hodně rozladěná. Stává se to pořád. O několik týdnů později musela původně obsazená herečka odstoupit kvůli časovému konfliktu. Jon mi tedy zavolal, znovu jsme se potkali a já řekla 'Jo, jsem stále plně k dispozici.'" Herečka rovněž poslala vzkaz všem kolegům, kteří čekají na podobný kariérní průlom. "Kdyby se mě někdo zeptal, jakou radu bych poskytla hercům, kteří se snaží prorazit, tak jim řeknu 'Každá příležitost je příležitost k práci. A nikdy neobdržíte lepší nabídku než tehdy, kdy už jste si mysleli, že jste o tu práci přišli.' Byla jsem tak nadšená, že jsem dostala druhou šanci."
Black Widow
Scarlett Johansson - Black Widow | Marvel Studios
Jméno originální představitelky Johansson nezmiňovala, ale byla to právě Emily Blunt, která jednala o své účasti ve dvojce Iron Mana. A která tedy přišla o příležitost, jaká se vzhledem k úspěchu série možná nebude opakovat. Na druhou stranu, Blunt si zvládla udělat skvělé jméno v jiných populárních projektech a Scarlett Johansson ztvárnila Black Widow způsobem, na němž by drtivá většina fanoušků nic neměnila. A je více než pravděpodobné, že již našla svou důstojnou následovnici. V Black Widow se po jejím boku objevila charismatická Florence Pugh ze Slunovratu, jež si zahrála úlohu Yeleny Belove, vycvičené k akci podobně jako Romanoff. Pětadvacetiletá Pugh si roli zopakuje také v seriálu Hawkeye a zřejmě převezme štafetu po Johansson, která zanechala nesmazatelný a nesmrtelný odkaz.