Konec batmanovské trilogie ukrývá zprávu pro zesnulého představitele Jokera. O co přesně se jedná?

Konec batmanovské trilogie ukrývá zprávu pro zesnulého představitele Jokera. O co přesně se jedná?
Temný rytíř (2008) | Warner Bros.
Už je tomu přes třináct let, co nás navždy opustil australský herec Heath Ledger. Podle oficiálních záznamů se měl předávkovat ve svém apartmánu na Manhattanu práškami na spaní, proti bolesti a antidepresivy. Nejvíce se proslavil svou rolí ve snímku Zkrocená hora, za níž mimo jiné obdržel Oscara i Zlatý glóbus. Komiksoví fanoušci si ale tuto legendu pamatují především jako šíleného maniaka Jokera ve filmu Temný rytíř z roku 2008. Jeho herecký výkon udělal z úhlavního nepřítele Batmana jednu z nejikoničtějších rolí všech dob.
konec-batmanovske-trilogie-ukryva-skrytou-zpravu-pro-zesnuleho-predstavitele-jokera-podivejte-se-o-co-presne-se-jedna
Temný rytíř (2008) | Warner Bros.
Nejen podle fanoušků je tento díl nejsilnější částí celé trilogie a považuje se mimo jiné za jeden z nejlepších superhrdinských filmů, jež byly kdy natočeny. Původně bylo v plánu, aby se Joker vrátil na závěr trilogie, to bylo ale kvůli nečekané smrti jeho představitele nakonec zrušeno. Režisér snímku Christopher Nolan se nicméně rozhodl své filmové hvězdě poděkovat. Fanoušci se ale nedočkali žádného epitafu na sociálních sítích, jak bývá zvykem, a dlouhou dobu se ani nevědělo o tom, že nějakou památku vůbec Nolan vytvořil. Budete se divit, jak mazaným způsobem k tomu nakonec došlo.
konec-batmanovske-trilogie-ukryva-skrytou-zpravu-pro-zesnuleho-predstavitele-jokera-podivejte-se-o-co-presne-se-jedna-1
Temný rytíř (2008) | Warner Bros.
Režisér se rozhodl Ledgerově památce věnovat celou scénu. Věděli jste o ní? V závěrečném filmu trilogie s názvem Temný rytíř povstal z roku 2012 se v poslední scéně koná pohřeb Bruce Waynea. Normálně bych varovala před spoilerem, ale vzhledem k tomu, že je tento film už nějaký ten pátek venku, se toho zdržuji, #sorryjako. Během této scény je zde záběr na místnost, v níž se slavnostně odkrývá památná socha zesnulého hrdiny Gotham City, Batmana. A právě v tomto konkrétním záběru složil režisér Ledgerovi poctu.
Když se na celou scénu důkladně podíváte, můžete si povšimnout útvaru, jenž připomíná usmívající se tvář. Lehce zde najdete oči, nos a ústa v širokém úsměvu. Tento „smajlík“ má odkazovat na postavu Jokera a tím pádem slouží jako vzpomínka na zesnulého herce. Podívejte se na výsledek.
konec-batmanovske-trilogie-ukryva-skrytou-zpravu-pro-zesnuleho-predstavitele-jokera-podivejte-se-o-co-presne-se-jedna-7
Temný rytíř povstal (2012) | Warner Bros.
A proč se o tom začalo mluvit právě teď? Na stránkách internetového magazínu LadBible proběhla nedávno anketa o nejlepšího Jokera v historii, kterou podle diváckých hlasů se 70% podílem Heath Ledger zcela ovládl. Nejnovější představitel tohoto charakteru, Joaquin Phoenix (Joker, 2019), přitom obdržel jen 11 %. Redaktoři se tudíž rozhodli pro vydání speciální zprávy, která potěší všechny, kteří se zajímají o filmové zajímavosti a easter eggs.
Věděli jste, jaký skrytý význam se v této scéně ukrývá?