Tito herci jsou nejlepší zárukou originality. Do téže řeky dvakrát nevstoupí

Tito herci jsou nejlepší zárukou originality. Do téže řeky dvakrát nevstoupí
Daniel Day-Lewis | Paramount Network
Daniel Day-Lewis
Lincoln
Daniel Day-Lewis
Trojnásobný držitel Oscara za nejlepší výkon v hlavní roli sice oznámil, že po filmu Nit z přízraků roku 2017 ukončuje svou hereckou dráhu, ale u něj člověk nikdy neví. Jednak není vyloučeno, že ve svých 64 letech ještě na nějakou případnou a atraktivní nabídku kývne, jednak byl Daniel Day-Lewis vždy velký originál, jenž opakovaně dokázal překvapit. Od přelomu století si například zahrál pouze v sedmi filmech, mezi nimiž nechyběla gangsterská freska Martina Scorseseho, příběh o chladnokrevném ropném magnátovi a biografie prezidenta Lincolna od Stevena Spielberga. Rodák z Londýna si projekty vždy vybíral opatrně a svůj ohromující talent pokaždé napnul ke zcela osobitým tvůrčím záměrům, což z něj společně s rekordními třemi Oscary činí jednoho z největších hereckých velikánů všech dob.
Nicole Kidman
Nicole Kidman
Nicole Kidman
Australská herečka má na svém kontě účasti ve filmových sériích, ovšem zatím pokaždé šlo o jednorázovou záležitost - ať už mluvíme o Batmanovi navždy, kde jejím svodům těžko odolával Val Kilmer, o prvním Paddingtonovi, kde si vyzkoušela zápornou úlohu, nebo o Aquamanovi. Nicole Kidman je ve svých 54 letech oceňovanou herečkou na velkém plátně i v televizi a vidět jsme ji už mohli ve všemožných žánrech. Horor navštívila s filmem Ti druzí, muzikál ovládla v Moulin Rouge a komedii s přehledem uhrála v sandlarovce Zkus mě rozesmát. Nebrání se rovněž účinkování v nezávislých projektech a stále si udržuje status originální hollywoodské hvězdy.
Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal | Universal Pictures
Loni čtyřicetiletý Jake Gyllenhaal byl zřejmě největším hereckým talentem počátku století, což také opakovaně potvrzoval. Příklon k osobitým projektům pomyslně nastartoval už v kultovní sci-fi Donnie Darko a od té doby šel z jedné zajímavé role do druhé - namátkou třeba v úspěšných titulech jako Zodiac, Mariňák nebo Slídil. V posledních pěti letech sice velký herecký úspěch nepřichází a na chvíli si odskočil i k Marvelu, když před dvěma lety ztvárnil záporáka ve filmu Spider-Man: Daleko od domova, ale Gyllenhaal ještě určitě neřekl poslední slovo. Ve výhledu má momentálně hned sedm dalších originálních projektů včetně zákulisního pohledu na výrobu slavného Kmotra s názvem Francis and the Godfather.
Jodie Foster
Jodie Foster, Anthony Hopkins
Mlčení jehňátek | 1991 Orion Pictures Corporation
Slavnou herečku si většina diváků spojuje s krimithrillerem Mlčení jehňátek, za který získala svého druhého Oscara, avšak její kariéra skýtá daleko více kvalitních titulů. V minulé dekádě sice stála před kamerou více než sporadicky a věnovala se také režii, ovšem stále platí za váženou hvězdu s maximálně různorodým pracovním rejstříkem. Od průlomové role v Taxikáři Martina Scorseseho pečlivě střídala herecké polohy a především devadesátá léta patřila Jodie Foster podobně jako Tomu Hanksovi. Kontakt, Maverick nebo zmiňované Mlčení jehňátek - pokaždé šlo o projekty pod záštitou velkých režisérů a s výrazným autorským přesahem. Podobnou slávu už zřejmě neopráší, ale když už na případné nabídky kývne, dozajista můžeme počítat s dalším originální snímkem.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
Největší hereckou hvězdou posledních dvaceti let není Leonardo DiCaprio náhodou. Svůj neobyčejný talent předvádí již od počátku devadesátých let, kdy zazářil ve filmech Co žere Gilberta Grapea a Dospívání po americku, přičemž s nástupem nového milénia se rozhoupal k fenomenální herecké formě především pod dohledem Martina Scorseseho. S ním natočil v horizontu jedenácti let hned pět originálních filmů a právě probíhá natáčení jejich šesté spolupráce s názvem Killers of the Flower Moon. Už dvakrát si Leo odběhl také k Tarantinovi, ale režírovali jej také Steven Spielberg, Clint Eastwood nebo Sam Mendes. V šestačtyřiceti letech je držitel Oscara za REVENANTA a pěti dalších nominací stále ve vrcholné herecké formě a je stále zárukou toho, že snímek s jeho jménem bude neokoukaný, ambiciózní a kvalitní.
Eva Green
Eva Green
300: Vzestup říše
Čarokrásné pařížské rodačce se sice vždy nedaří upsat kvalitním projektům, avšak její filmografie, jakkoli bohužel řídká, je přesto ukázkou variability. Charismatická a teprve jednačtyřicetiletá Eva Green už zazářila jako bondgirl v Casinu Royale, jako neohrožená sexy vojevůdkyně v 300: Vzestup říše či v několika filmech vždy osobitého Tima Burtona, přičemž výrobě pokračování či velkých sérií se očividně brání. I proto, že hereckými tituly spíše šetří, je každá její účast v dalším originálním filmu vítanou událostí - doufejme, že do budoucna přibude spousta nových a kvalitních hereckých zářezů.
Edward Norton
Edward Norton
Edward Norton
Herec s nálepkou problémového rebela měl jen krůček k tomu, aby byl pevnou součástí největší filmové série současnosti - to on ztvárnil roku 2008 Bruce Bannera v marvelovce Neuvěřitelný Hulk, která z pohledu historické posloupnosti filmů od MCU celý úspěšný řetězec odstartovala. K výsledné podobě snímku však měl Norton námitky a roli Hulka po něm nakonec převzal Mark Ruffalo. Hvězda Klubu rváčů a 25. hodiny tak raději spolupracuje s originálními režiséry jako Wes Anderson, s nímž natočila třeba Až vyjde měsíc nebo Grandhotel Budapešť a objeví se také v jeho novince s názvem Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, která má nadšené ohlasy z francouzského Cannes a do českých kin dorazí už 18. listopadu. Jednapadesátiletý Norton má na svém kontě také oceňované snímky jako Prvotní strach či Kult hákového kříže a vždy patřil k osobnostem, jejichž projekty se vyplatilo sledovat. Snad si nyní definitivně napraví svou rozporuplnou osobní pověst a budeme jej dál vídat v originálních a skvělých titulech - třeba ve hvězdně obsazené detektivce Na nože 2.
Jennifer Connelly
Jennifer Connelly
Jennifer Connelly
Nepřehlédnutelná herečka s hlubokýma očima debutovala ve svých čtrnácti letech v opusu Sergia Leoneho Tenkrát v Americe. Tehdy se psal rok 1984 a Jennifer Connelly je od té doby soustavně vyhledávanou herečkou, která střídá jeden zajímavý projekt za druhým. I ona už krátce nakoukla do MCU ve Spider-Man: Homecoming a v listopadu se objeví po boku Toma Cruise v pokračování Top Gunu, ale k téže filmové značce se nikdy podruhé nevrátila. Pamatovat si ji místo toho můžeme z klasik jako Requiem za sen, Čistá duše či Krvavý diamant a lze s čistým svědomím napsat, že její filmy nikdy nezapadají do nudného podprůměru - a že jsou v rámci její bohaté filmografie vždy nové a originální.
Ryan Gosling
První člověk
Ryan Gosling | Universal Studios and Storyteller Distribution Co. LLC
Čtyřicetiletý miláček ženského publika tráví většinu své kariéry přesvědčováním, že za hezkou tváří se skrývá také herecký talent - k tomu ho ostatně 'odsoudila' hlavní mužská role v romantickém slaďáku století Zápisník jedné lásky. Toto přesvědčování ovšem dělá více než dobře a ve více než různorodých a v drtivé většině případů také kvalitních filmech. Zmiňme například kultovní krimi Drive, oscarový muzikál La La Land, Blade Runner 2049 nebo Prvního člověka. Ryan Gosling je zkrátka jednou z nejvyhledávanějších hereckých tváří současnosti, která si zajímavé projekty vybrat umí - snad to potvrdí také v novince režisérů Avengers: Endgame, která nese název The Gray Man a právě se natáčí v pražských ulicích.
Hilary Swank
Téměř dokonalý zločin
Hilary Swank | 2001 Paramount Classics
Hvězda Hilary Swank už sice nezáří tak jasně jako před patnácti lety, kdy získala už druhého Oscara za Million Dollar Baby, ovšem její filmografie je i v jejích 46 letech plná stoprocentně originálních titulů. Časy Téměř dokonalého zločinu, Kluci nepláčou či zmiňovaného dojáku Clinta Eastwooda jsou pravda pryč, ale charismatická Swank má pořád co nabídnout - v loňské hororové satiře L ov předvedla obdivuhodnou fyzickou formu a samozřejmě je stále skvělou herečkou, již by byl hřích v podobných seznamech čas od času nezmiňovat. Sympatická Američanka se španělskými předky snad potvrdí cit pro výběr zajímavých rolí i v budoucnu, neboť herců s takto originálním rejstříkem opravdu moc není a diváci si jich v dnešní době musí vážit pořád více.