Marvel už připravuje svůj první hororový zářez, který dá vzpomenout na ranou tvorbu kultovního režiséra

Marvel už připravuje svůj první hororový zářez, který dá vzpomenout na ranou tvorbu kultovního režiséra
WandaVision | Disney
Tím snímkem je pochopitelně Doctor Strange 2, jehož plný název zní Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Očekávaný návrat Benedicta Cumberbatche do role sebestředného mága se schopnostmi ohýbat a předvídat časoprostor se na nějakou dobu ocitl v krizi, když projekt opustil režisér jedničky Scott Derrickson. Ten je znám především svou hororovou tvorbou, která zahrnuje například děsivého Sinistera (vědci pasovaného dokonce na nejstrašidelnější film v dějinách), a byl by tedy vhodným kandidátem pro režii druhého Doctora Strange. V souvislosti s ním se totiž už dlouho hovoří o tom, že půjde o dosud nejtemnější marvelovský střípek, byť producent Kevin Feige fanoušky ujišťoval, že dosud hraniční rating PG-13 nebude překročen.
Derricksona ovšem k velké radosti publika nahradil legendární režisér Sam
Benedict Cumberbatch
Doctor Strange
Raimi, jenž před dvaceti lety nakopl superhrdinský žánr k závratným výdělkům prvním Spider-Manem s Tobym Maguirem. A tím pádem dostávají odvážná tvrzení o 'hororovém' zážitku ještě konkrétnější podoby. Raimi se totiž jako raný dvacátník prosadil kultovním hororem Lesní duch, který sám dotáhl k milované trilogii a ukázal v něm, že na poli strašení a vzrušujících hrátek s efekty nezná jeho kreativita mezí.
Vinou zdržení, způsobeného pandemií koronaviru, měl navíc renomovaný filmař dost času na adaptaci a přizpůsobení své autorské vize miliardové filmové mašině MCU. A to je jedině dobře, neboť pod rukama mu bude bezpochyby vykvétat jeden z dosud nejambicióznějších projektů od Marvelu, a to především z pohledu dějové komplexnosti a provázanosti. Doctor Strange 2 má ostatně navazovat také na příběh postavy Scarlet Witch ze seriálu WandaVision, což mimo jiné znamená, že důležitou roli sehraje ve filmu její představitelka Elizabeth Olsen.
Ta za svůj výkon ve zmiňované sérii právě obdržela svou první nominaci na cenu Emmy a zúčastnila se prestižní přehlídky v newyorské akademii, odkud přes zoom odpovídala na některé dotazy ohledně Doctora Strange 2. Rozhovor zaznamenal uživatel Twitteru @VATICANCAMEoWS a Olsen v něm směrem k očekávanému projektu nešetří nadšením. "Je to nesmírně děsivý snímek," potvrdila talentovaná herečka, která bude v blízké budoucnosti jednou z hlavních tváří série. "Je to jako klasický Sam Raimi. Snaží se vytvořit nejděsivější film Marvelu."
Elizabeth Olsen
WandaVision | Disney
Její prohlášení nelze brát na lehkou váhu, ovšem bylo by jistě naivní očekávat nefalšovaný horor, který by zúžil cílovou skupinu diváků kvůli zvýšenému ratingu přístupnosti. Raimiho účast přesto stále více vnadí na neokoukaný superhrdinský koncept, který by mohl těm mladším divákům přivodit lehké noční můry. Podobně jako u čtvrtého Thora Taiky Waititiho však můžeme očekávat výrazný autorský počin, který snad opravdu nabídne opět něco nového. Ať už ryze hororového či jen mírně strašidelného.