Hereckou primadonu dohnala rakovina hrtanu. Nyní se kaje a vzpomíná na minulost v novém dokumentu

Hereckou primadonu dohnala rakovina hrtanu. Nyní se kaje a vzpomíná na minulost v novém dokumentu
Val | Amazon Prime Video
Řeč je o herci Valu Kilmerovi, který měl počátkem devadesátek slušně našlápnutou kariéru. Bohužel mu však ego přerostlo přes hlavu a začal platit za problematickou primadonu. Joel Schumacher s ním na place Batman navždy (1995) slušně zápolil, John Frankenheimer po natočení jeho poslední scény pro Ostrov Dr. Moreau (1996) rovnou vykřikl "A teď toho bastarda dostaňte z mého placu!". A k tomu se Kilmerovi komerčně přestalo dařit.
Val Kilmer
Ostrov Dr. Moreau
Vynikající Lovci lvů (1996) propadli, Svatý (1997) měl odstartovat novou franšízu, ale tak tak se zaplatil, drahá sci-fi Rudá planeta (2000) byla přímo proslavená tím, jaké dusno vládlo mezi herci na place (Kilmer např. odmítal vylézt z přívěsu, pokud byl kolega Tom Sizemore na place) a ještě ve velkém vybouchla v kinech. A pak už velké nabídky vesměs nechodily a kariéra kdysi nadějného herce se přesunula převážně na video. Od roku 2013 o něm nebylo slyšet skoro vůbec. Později se ukázalo, že měl zdravotní problémy, přičemž v roce 2015 mu lékaři diagnostikovali rakovinu hrtanu, kvůli které podstoupil laryngektomii, tedy vynětí hrtanu (od té doby musí mít v krku dýchací trubici). Svůj zdravotní stav oficiálně odhalil světu v roce 2017, kdy se také vrátil před kamery malou rolí v krimi Sněhulák. Pokud jde o voiceover, který v traileru níže uslyšíte, nejde i Kilmerův hlas, ale o jeho syna Jacka.
Val
Nový dokument prostě pojmenovaný Val, který vyjde exkluzivně na Prime Video 6. srpna, mapuje jeho cesty od nadějných počátků, přes pád až po poslední roky. Kilmer v něm otevřeně rekapituluje svůj život, k čemuž mimo jiné využívá i jím natočené a dosud nezveřejněné záběry (podle všeho Kilmer rád točil, co se dalo), které by měly zachytit nějakých 40 let jeho života.
Kilmer zůstává navzdory zdravotním problémům aktivní. V posledních letech si zahrál hned v několika filmech, měl by se vrátit jako Iceman v pokračování Top Gun: Maverick (2021) a z pozice scenáristy a režiséra připravuje snímek Mark Twain and Mary Baker Eddy, v němž by si měl zahrát roli Twaina.
Val Kilmer
Svatý | Paramount Network