Očekávaný velkofilm využil revoluční kamerový systém, který zprostředkuje bezprecedentní divácký zážitek.

Očekávaný velkofilm využil revoluční kamerový systém, který zprostředkuje bezprecedentní divácký zážitek.
Top Gun: Maverick | Paramount Network
Originální Top Gun měl premiéru v roce 1986 a stal se okamžitou klasikou,
Tom Cruise
Top Gun: Maverick | Paramount Network
která se dočkala třeba i přímé parodie v podobě prvních Žhavých výstřelů. V poslední dekádě se pak nahlas mluvilo o sequelu, který nakonec dostal na starosti talentovaný režisér Joseph Kosinski (Nevědomí). Pokračování nese název Top Gun: Maverick a zaměří se na staronového hrdinu v podání Toma Cruise, jenž se po více než třiceti letech pilotování musí vypořádávat s vlastní minulostí i s mladou skupinou stíhačů. V kinech se očekávaný biják objeví letos v listopadu, přičemž už před dvěma lety nás oslnily první upoutávky, slibující nejen drtivou dávku nostalgie, nýbrž také uchvacující záběry přímo z kokpitů letících stíhaček.
Režisér Kosinski se nyní v rozhovoru s YouTuberem Vsauce3 rozpovídal o tom, jakou roli sehrály nové technologie při natáčení drahého velkofilmu. On sám má k technice nesmírně blízko, neboť studoval letecké inženýrství, tudíž dostal ojedinělou příležitost propojit svou celoživotní vášeň s režisérským povoláním. A společně s kolegy rozhodně nezahálel a podílel se na vývoji nového systému, který divákům zprostředkuje bezprecedentní simulaci skutečného letu stíhačkou. "Claudio Miranda, můj dvorní kameraman, a já jsme spolupracovali se Sony," prozradil Kosinski. "Prováděli jsme s nimi testy, abychom vytvořili kamerový systém Rialto, což je velmi malá verze Venice (filmová kamera s rozlišením 6K). Je tak malý, že jsme jej mohli napasovat do bojového letounu. Pro potřeby natáčení jsme zvládli vtěsnat šest takových kamer do kokpitu. Čtyři byly namířeny zpředu na herce a dvě ho snímaly zezadu. To nemůžete falšovat. Proto jsme to točili naostro."
Top Gun: Maverick | Paramount Pictures
Nejen podle těchto vyjádření, ale také na základě vzrušujícího materiálu z upoutávek se zdá, že nás v kinech čeká další revoluční technický milník. Top Gun: Maverick možná nebude usilovat o Oscary v hlavních kategoriích, ale jednoznačně půjde o obrovský hollywoodský projekt, na němž si dal rozsáhlý štáb přímo puntičkářsky záležet. A který bude potřeba vidět na co největším dostupném plátně.