'Kinematografie je zpět'. Hvězdy miliardové série oslavují úspěch nejnovějšího filmu

'Kinematografie je zpět'. Hvězdy miliardové série oslavují úspěch nejnovějšího filmu
Rychle a zběsile 9 | Universal Pictures
Po více než ročním trápení, jemuž filmový průmysl čelil vinou nezastavitelné pandemie koronaviru, se definitivně blýská na staré dobré časy. Letošní očekávané tituly jako Godzilla vs. Kong nebo Tiché místo 2 vytáhly do kinosálů obdivuhodný zástup lačných diváků, ovšem tržebním statistikám nyní vévodí jiný snímek. Rychle a zběsile 9 vtrhlo minulý týden i do českých kin, odkud si odneslo takřka šest milionů korun. Skutečné žně však zatím poslední střípek automobilové série zažívá na zahraničních marketech - při květnovém otevíracím víkendu padla částka 162,4 milionů dolarů, a to z pouhých osmi světových trhů. A k těmto číslům nyní vydatně přispělo také očekávané uvedení ve Spojených státech, kde nové Rychle a zběsile vydělalo přes víkend hned 70 milionů dolarů!
To je sice méně, než kolik za stejný časový horizont zvládly sedmička a
Rychle a zběsile 9
Rychle a zběsile 9 | Universal Pictures
osmička, ale vzhledem k zoufalým propadům tržeb v minulém roce a celkové nejistotě, která návrat lidí do kinosálů obklopovala, jde o výjimečný a skvělý úspěch. O úspěch, k němuž se radostně vyjádřily také herecké osobnosti Vin Diesel a Charlize Theron, které jsou hlavními tvářemi devátého dílu. "Nejlepší na tom všem je pomyšlení, že lidé se navrací k zážitkům z kina," svěřil se producent a představitel Dominica Toretta Vin Diesel. "Je skvělé říci 'Kinematografie je zpátky!' Nemůžete vinit jiná studia za to, že dávala své filmy na stream, ale ostatní v čele s Universalem jsou dost smělí na to, aby prohlásili 'Hej, podpoříme uvedení v kinech'. Smekám před nimi klobouk."
A nadšení nezastírá ani herecká kolegyně Theron, jež do série naskočila v osmičce v nezvyklé záporné úloze. "Je to úžasné. Jen pomyšlení na to, že jde už o devátý film, to je opravdu působivé. Je to přesně ten film, který nám pomůže k velkému návratu."
Rychle a zběsile 9
Rychle a zběsile 9 | Universal Pictures
O takový velký návrat se v loňském roce pokoušel v podstatě jen ambiciózní Tenet, který ale požadované sumy vydělat nedokázal a v rámci nadité Nolanovy tvorby jde spíše o finanční propadák. Rychle a zběsile 9 sice stálo takřka 300 milionů dolarů a potřebuje minimálně o sto více, aby se pokryly veškeré související náklady za propagaci, ale podle všeho se bude tentokráte psát značně pozitivnější příběh. Snímek má k dispozici ještě jeden týden bez větší konkurence, než bude mít premiéru Black Widow, s níž se do boje vrací tržební králové poslední dekády, studio Disney a jejich Marvel Cinematic Universe. Sólovka Scarlett Johansson se sice současně objeví také na Disney+, avšak její tržby během úvodního víkendu by měly atakovat a možná i překonat hranici sta milionů. A tomu napovídá také triumf Rychle a zběsile 9 - tedy posledního střípku série, která v celkovém součtu momentálně přepočítává už přes 6 miliard dolarů! Gratulujeme.