Indiana Jones 5: V Londýně začalo natáčení a sousedé jsou z obrovského štábu nešťastní

Indiana Jones 5: V Londýně začalo natáčení a sousedé jsou z obrovského štábu nešťastní
Indiana Jones | Paramount Network
O pátém dobrodružství Indiana Jonese bylo v posledních týdnech napsáno první i poslední. Projekt, v jehož realizaci už po letech odkladů věřil opravdu málokdo, se konečně začal natáčet začátkem června, přičemž na internet okamžitě unikly první fotografie. Na nich je k vidění nejen slavný Harrison Ford v legendárním kostýmu, ale třeba také nacistické rekvizity a kaskadéři, kteří nosí masku s mladším Fordovým obličejem. Ale zatímco filmoví fanoušci po celém světě sledují dané informace a vývoj událostí s neskrývaným nadšením, lidé přímo sousedící s momentálním epicentrem produkce už takovou radost nemají.
Natáčení se totiž přesunulo do ulic východního Londýna a zdejší vlastník
Indiana Jones a nástroj osudu
Indiana Jones 5 | Lucasfilm Ltd.
nemovitostí prý štábu pronajal celou rezidenci na jeden týden, což produkci údajně přišlo na sedmdesát tisíc dolarů (podle The Sun). Na této úrovni probíhá spolupráce očividně hladce, ovšem horší je situace se sousedy, kteří nenadálý příval hollywoodských 'vetřelců' vyloženě nesnáší. Konkrétně se jedná o rezidenty ulice Hackney, kteří si založili vlastní skupinu na What'sApp, kde spílají sousedovi za neuvážené a sobecké vpuštění velkého štábu do jejich každodenních životů. Jeden z naštvaných sousedů popsal situaci časopisu The Sun: "Jediný domovník vydělal majlant a my ostatní musíme čelit tomu rozruchu. Je to jako vtip. Uzavřeli silnici, což způsobilo hodně problémů. Někteří lidí se venku hádají kvůli místům na parkování. Neustále slyším rozčílené hlasy a spoustu aut, které jezdí sem a tam. Lidé by měli alespoň obdržet kompenzaci."
Náročnost a zmiňovaný rušivý efekt produkce se pochopitelně netýká pouze jejího rozsahu, ale souvisí také s tím, že pátý Indiana Jones bude znovu dobový příběh, situovaný hluboko do minulého století. Štáb a režisér James Mangold tedy potřebují vystavět odpovídající retro kulisy a obstarat spoustu dobových automobilů, což způsobuje nedostatek parkovacích míst pro obyvatele. Objevily se dokonce stížnosti, že někteří rezidenti musí nyní parkovat až patnáct minut pěšky od domova.
Natáčení těch největších hollywoodských projektů, které zamíří mimo pohodlí filmových studií, tak podle všeho není tou idealizovanou továrnou na sny. Leckdo namítne, že během jediného týdne se otráveným sousedům svět nezhroutí, ale narušení zažité komfortní zóny není zkrátka pro nikoho příjemné - dokonce ani tehdy, když se na vedlejším dvorku prochází Harrison Ford a práská bičem.