Loki: První dojmy. Bůh falše a klamu to roztáčí ve velkém. A moc si to užívá

Loki: První dojmy. Bůh falše a klamu to roztáčí ve velkém. A moc si to užívá
Loki | Marvel Studios

!!! ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY Z PŘEDCHOZÍCH MARVEL FILMŮ!!!

Fanoušci zprávu vítali s nadšením, otázkou ovšem bylo, jak to vymyslet, když Avengers: Endgame osud Thorova adoptovaného sourozence jednou provždy ukončil? Svět komiksů je v tomto ohledu geniální, můžete si hrát s časovou linkou či paralelními světy. Marvel na to šel ale ještě chytřeji a půdu pro děj seriálu si pěkně připravil už v samotném Endgame, když tvůrci nechali Lokiho zmizet i s Teseraktem. A to je přesně ta doba, kam diváky zavede seriál.
Teserakt odnese Lokiho do pouště Gobi, a ačkoli by se mohlo zdát, že má vyhráno, rázem se otevřou časové portály, objeví se tajemní agenti z Agentury na ochranu časové posloupnosti a z Lokiho je rázem vězeň s obojkem na krku, který mu sebere jeho schopnosti a umožňuje agentům, aby Lokiho ovládali v čase. Není divu, že mocný asgardský Bůh je zmaten a silně frustrován. Před chvílí ho vyhrabali z podlahy, kam ho zadupal Hulk a teď je vězněm nějakých pošahanců, kteří věří na posvátnou časovou osu a mají v plánu ho resetovat. Agentura se jmenuje TVA (Time Variance Authority) a řídí ji Strážci času, tři vesmírné ještěrky (jak je s chutí Loki označuje), které určují, jak má správně běžet čas a jaké události se mají stát. Což je myšlenka, která je Lokimu od prvních okamžiků proti mysli, on je přeci Bůh, to on je pánem svého osudu, to on určuje svá rozhodnutí. TVA mu ale nyní drze tvrdí, že vše řídí Strážci času a že Loki je jen další loutkou. Pro TVA je Loki pouze Odchylkou, která narušila běh času, která ho ale paradoxně může i napravit. Loki není jedinou Odchylkou cestující v čase, která sabotuje časovou osu. Jedna záhadná Odchylka vraždí agenty TVA a krade jim resetovací nálože (zařízení, které umí napravit narušení časové linie). Události vyšetřuje agent Mobius, který se rozhodne, že Loki je tou správnou osobou, která mu pomůže nebezpečnou Odchylku chytit. Ona Odchylka je totiž Loki, nebo přesněji řečeno, jedna z jeho různých verzí ve vesmíru. Boj lsti, falše a časových posunů tak může začít.
Loki
Loki | Marvel Studios
Hned na začátku je třeba říci, že se ve všech časových osách nebudete vůbec orientovat. V seriálu jsou použity záběry z filmů Avengers: Endgame, Thor: Ragnarok, Thor: Temný svět a Avengers: Infinity War. Na začátku se ocitneme v roce 2012, pak se přesuneme do let 1594, 1985, 57 a 2050. V jakém roce je ale Loki uvězněn v rámci TVA se nedozvíte. Kanceláře agentury vypadají jak z 50. nebo 60. let minulého století, za okny kanceláří to ale vypadá jak z Pátého elementu nebo Star Wars. Retro a futuristická budoucnost dohromady, což je samozřejmě záměr. A aby toho nebylo dost, v TVA běží čas odlišně než mimo ni a všechny mocné síly vesmíru jsou tu pouze těžítka na spisy. Kameny nekonečna i Teserakt jsou tu bezcennými tretkami. TVA ovládá nejmocnější síla vesmíru, která nám zůstává skryta.
Lokije seriál, který baví od prvních okamžiků, a to nejen kvůli pořádně zamotanému příběhu, němuž se budete snažit přijít na klub, ale i díky úžasnému hereckému koncertu dvou hlavních hrdinů. Tom Hiddleston si Lokiho užívá, čiší to z něj v každém záběru a jeho pošťuchování s agentem Mobiusem v podání sympatického Owena Wilsona funguje na jedničku. Tato dvojka je hlavní hybnou silou příběhu, který se v prvních dvou dílech dokázal dokonale vysmát lidské byrokracii. Povedená je i postava Minutky, animované postavičky chodícího budíčku, která provází Lokiho studiem všech instruktážních videí TVA.
Loki
Loki | Marvel Studios
Jednotlivé díly Lokiho jsou k dispozici na službě Disney+, která je vysílá jednou týdně. Nový díl vychází vždy ve středu a celkem jich na diváky čeká šest. Samozřejmě není možné hodnotit seriál po zhlédnutí pouhých dvou dílů, ale první dojmy jsou více než potěšující. Marvel se u Lokiho drží přesně té nálady a stylu, která postavě sedí, dává prostor jejím hrám, emocím a lžím. Zároveň ale přináší i obraz muže, který byl osudem určen, aby se stal Bohem falše a lži - mocných sil lidské společnosti, které prostupují celou naší historií. Být Bohem falše je jen další iluzí, maskou, kterou její nositel nasazuje pro účely toho, k čemu byl stvořen, což ale neznamená, že se mu to líbí. Jeho pravá tvář a povaha zůstává skryta a pouze diváci tohoto seriálu ji možná na pár okamžiků poznají a lépe pochopí to, co se dělo po Avengers. Je třeba si totiž uvědomit, že seriálový Loki není Loki, jakého známe z většiny filmů. Je to Loki po Avengers, Loki před Temným světem!
Hodnocení: 90 %