„Vejtaha chytil racka.“ Nový český dokument upozorní na tuzemský fenomén, o němž jste možná neměli ani potuchy

„Vejtaha chytil racka.“ Nový český dokument upozorní na tuzemský fenomén, o němž jste možná neměli ani potuchy
Svéráz českého rybolovu | Aerofilms
Hlavní hrdiny filmu Svéráz českého rybolovu spojuje dlouholeté přátelství a touha po dobrodružství. Společnou mají i adresu oblíbené jihlavské hospody uprostřed města, kde se každý pátek potkávají. Jednou ročně pak sbalí své rybářské pruty, nepromokavé bundy, smažené řízky i kartony piv a dají na čas sbohem svým partnerkám a domovům.

Trailer:

Svéráz českého rybolovu
„Více než deset let jezdí muži v naší rodině koncem jara nebo v létě do Norska na ryby. I na svých cestách do zahraničí jsem potkávala party převážně českých mužů mířících s nadšenými výrazy na sever ,na lov‘. Tito rybáři mě zaujali natolik, že jsem se rozhodla uchopit a zfilmovat tu vášeň, nadšení a radost, kterou v sobě měli,“ říká režisérka Ivana Pauerová Miloševičová. Ta působí dlouhodobě také jako dramaturgyně dokumentárních filmů, stála u zrodu projektů, jakými jsou snímek Šmejdi (2013) nebo televizní seriál Dobrodružství archeologie(2017).
Filmový štáb sledoval své hrdiny už během samotných příprav na cestu a doprovázel je do Norska i zpět. Leckdy komické situace spojené s humornými přešlapy samotných protagonistů, nepřízní počasí či nespolehlivou technikou na kameru zaznamenával často v náročných podmínkách na moři z doprovodné lodi kameraman David Cysař.
Svéráz českého rybolovu
Svéráz českého rybolovu | Česká televize
Jedná se o první film, na jehož vzniku se v roli koproducenta podílela distribuční společnost Aerofilms. „Pro Aerofilms je produkce audiovizuálního obsahu dalším přirozeným krokem vpřed. Chceme přitom využít našich zkušeností z provozování kin a z kinodistribuce. V týmu máme lidi, kteří se pro produkci narodili, takže to do sebe krásně zapadá. Vnímáme to tak, že právě Svéráz českého rybolovu je ideální začátek naší producentské aktivity,“ říká Ivo Andrle, ředitel společnosti.
Celovečerní dokument Svéráz českého rybolovu bude mít v českých kinech premiéru 22. července.