Černá listina si připravila pro fanoušky šokující odhalení, které nemá ve světě televizní zábavy obdoby

Černá listina si připravila pro fanoušky šokující odhalení, které nemá ve světě televizní zábavy obdoby
Černá listina | NBC

ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY!

Jde o otázky, které fanouškům nedají spát od začátku seriálu. Před osmi lety nakráčel Raymond "Red" Reddington (James Spader) do ústřední budovy FBI s tím, že se vzdá a výměnou za svou imunity pomůže "federálům" s dopadením těch nejhorších individuí. co se pohybují v kriminálním podsvětí. A že si během letité kariéry, kdy platil Red za jednoho z největších zločinců světa, nastřádal pěknou dávku kontaktů. Jeho jedinou podmínkou bylo to, že bude spolupracovat pouze s mladou agentkou Elizabeth "Liz" Keenovou.
Tím byl položen základ vděčné hry "Kdo je Red a co pro něj Liz znamená?". Okamžitě se řešilo otcovství a nějakou dobu seriál na tuhle notu i hrál. Tušilo se ale, že o tuhle variantu nepůjde, protože se nabízela na první dobrou.
A pak se věci začaly dějově komplikovat. Raymond Reddington sice opravdu byl otcem Liz, ale dávno zemřel a Red, jehož známe s tváří Spadera, pouze převzal jeho identitu (a peníze). Poté scenáristé přišli s tím, že je Red ve skutečnosti Ilya Koslov, kamarád Liz matky Karatiny Rostovy, jíž neprávem někdo obvinil z ukradení tajných materiálů a ona se musela Liz vzdát a zmizet. A pak... už se to vážně dost komplikuje a nechci tu zabíhat do detailů (stejně bych se v tom jen zamotal a neznalým nic pořádně nevysvětlil).
cerna-listina-si-pripravila-pro-fanousky-sokujici-odhaleni-ktere-nema-ve-svete-televizni-zabavy-obdoby
Red a žena, která nedobrovolně přijala identitu Katariny Rostovy | NBC
Takže k věci. Nedávno odvysílaný předposlední díl osmé série, která má upřímně po celou dobu dost nablblý vývoj (Liz chce zabít Reda, protože zastřelil Katarinu, Liz nepochopitelně na x epizod zmizí, pak zabije Redovu milou, ten to neřeší, do toho přichází padouch, o kterém jsme dřív neslyšeli, atd.) a vesměs bych celou sezónu nejraději z paměti vymazal. Konečně se ale tvůrci doklopýtali k tomu, na co léta čekáme - věnovali se vysvětlení všech událostí a otázce, kdo je ve skutečnosti Red. Odpověď přímo nepadla, máme ale nyní jasné indicie, které vedou k vpravdě nečekanému řešení. Stále si nejsem jistý, jestli je geniální, debilní, nebo něco mezi tím. Jedno ale se musí autorům nechat - vzhledem k tomu, co si napříč sériemi naházeli, jde vlastně o chytré, až vyčůrané řešení. Jen ale otázkou, jestli je na něj televizní divák (a hlavně fanoušek Černé listiny) připravený. Do velké míry, ať chceme nebo ne, totiž znamená, že navždy budeme na Reda nahlížet jinak.
V zásadě je jedno, co všechno nám scenáristé za těch osm let nakukali. Vypořádat se museli hlavně s neměnnými fakty - Redovou posedlostí Liz (jeho potřeba obětovat pro ni cokoli a kohokoli), podivnou absenci Katariny, fakt, že Red s Liz sdílel DNA, ale nakonec nebyl její otec. A s nejpalčivější otázkou - skutečná identita, jejíž podstata je tak nepředstavitelná, že ji Red měl jako poslední řešení. Vyzradit ji mohl mnohokrát, často by tím situaci vyřešil. Ale on se tvrdohlavě držel svého. Ještě je třeba dodat, že z Katariny, jíž Red zabil na začátku osmé série, se také vyklubal někdo jiný. Agentka, která byla vlákána do pasti, aby si vrazi mysleli, že zabili Katarinu a tím ji umožnili nenápadně žít dál. Agentka nicméně přežila, sama se musela dát na útěk (svět ji měl od té doby za Katarinu) a skutečná Katarina musela zmizet jinak. A jak už možná tušíte, zdá se, že velká pointa bude následující - Red je Katarina. Při svém útěku před pronásledovateli (měla v zádech americké i ruské agenty) nezměnila jen jméno, ale i pohlaví. A stala se Reddingtonem.
cerna-listina-si-pripravila-pro-fanousky-sokujici-odhaleni-ktere-nema-ve-svete-televizni-zabavy-obdoby
Red a žena, která nedobrovolně přijala identitu Katariny Rostovy | NBC
Nedělám si legraci. Skutečně to vypadá, že k tomuhle finále osmé série, které bude mít premiéru příští týden, směřuje. A nebudu lhát - můj první dojem bylo odmítnutí a rozhořčení. Osm let člověk čeká a on je přešitá Katarina? Ale dobře, emoce stranou. Scenáristům se musí nechat, že to vlastně perfektně vysvětluje Redovu posedlost Liz a současně jeho až hysterickou potřebu chránit svou skutečnou identitu. S odstupem několika dní si skoro (ale opravdu jen skoro) říkám, že je to opravdu fikané řešení. Ale i kdyby bylo, může ho divák přijmout? Celé je to někde mezi ránou na solar, výsměchem a odvahou jít někam, kam se běžně tvůrci seriálu nevydávají.
Inu, uvidíme příští týden. Třeba se ještě ukáže, že je vše jinak. Z toho, co nám předposlední epizoda ve střípcích naznačila, mám ale pocit, že je takový konec nevyhnutelný. Pokud ano, co na podobný twist říkáte? Jsem upřímně zvědavý (jestli na něj dojde), jak ovlivní děj následující sérii, v níž už Liz nebude, neboť Megan Boone oznámila, že z Černé listiny odchází.
Černá listina je dostupná na českém Netflixu a to s českými titulky. Nejnovější epizoda se tam objeví vždy pár dní po premiéře v Americe.