Marvel opět zasahuje. Nejoblíbenějšího antihrdinu označilo studio jako gender fluidní charakter. Co to znamená?

Marvel opět zasahuje. Nejoblíbenějšího antihrdinu označilo studio jako gender fluidní charakter. Co to znamená?
Loki (2021) | Disney
Antihrdina Loki, nevlastní bratr Thora, sice v Avengers: Endgame zemřel rukou hlavního padoucha, ve svém seriálu se ale ocitne v odlišném časoprostoru. Marvel odhalil, že bude Loki ve stejnojmenném seriálu oficiálně gender fluid. To znamená, že bude mít více než jedno pohlaví.
marvel-opet-zasahuje-sveho-nejoblibenejsiho-antihrdinu-oznacili-za-gender-fluidni-charakter-3
Loki (2021) | Disney
Tato zpráva proletěla internetem jako blesk a má velmi různorodé ohlasy. Pro některé je to velká a nečekaná novinka, jež se snaží ze seriálu Loki udělat zase něco moderního. Pro dlouholeté fanoušky Marvel universa to ale vlastně žádné překvapení není. Loki se poprvé v komiksech objevil v roce 1963, kde se představil jako nevlastní bratr Thora, jenž za svou existenci prošel již nespočtem identit. V komiksech se neustále přeměňuje do všelijakých lidských i zvířecích podob, v nichž poté dlouhodobě přebývá, což z něj dělá automaticky gender fluid bytost. Diváky mohl samozřejmě v roce 2011 zmást Loki v roli Toma Hiddlestona, jenž jej představil jako mužský charakter a zároveň jej proslavil po celém světě a na dlouhá léta udělal z Lokiho u fanouškoů nejoblíbenější postavu MCU.
Marvel byl dlouhá léta kritizován za absenci jakýchkoliv LGBT hrdinů ve svých filmech. Studio proto dalo do jedné scény v Avengers: Endgame gaye, aby toto tvrzení vyvrátilo. Následně se rozhodli z Valkýrie (Tessa Thompson) v Thor: Ragnarok udělat bisexuální hrdinku a nyní o pár let později oficiálně ohlásili Lokiho mnohopohlavnost. Možná tedy ani na jednom z názorů filmových fanoušků není ždibec lži. Marvel studio se k tomuto kroku pravděpodobně uchýlilo z důvodů stát se modernější a společensky korektnější, zároveň ale nepřišlo s ničím novým, protože je Loki gender fluidní postavou již od počátku své komiksové existence.
marvel-opet-zasahuje-sveho-nejoblibenejsiho-antihrdinu-oznacili-za-gender-fluidni-charakter-2
Loki (2021) | Disney