Představitel Freddyho Kruegera si mohl zahrát ve Star Wars a dodnes vede mediální souboj s Lukem Skywalkerem.

Představitel Freddyho Kruegera si mohl zahrát ve Star Wars a dodnes vede mediální souboj s Lukem Skywalkerem.
Představitel Freddyho Kruegera Robert Englund | New Line Cinema
Jméno Robert Englund možná zná jen okrajová část publika a jeho pravou
Robert Englund
Robert Englund - Nová noční můra | New Line Cinema
tvář si vybaví opravdu málokdo, ovšem tento kalifornský rodák je ve skutečnosti výraznou figurou hororové filmové scény. Roku 1984 mu na stole přistála role Freddyho Kruegera, děsivého přízraku s železnými pařáty a popáleným obličejem, který vraždí nevinné teenagery přímo v jejich snech v Noční můře v Elm Street - a do té doby nepříliš známý herec se jí chopil s bravurou, která velkou měrou přispěla ke vzniku hned šesti přímých pokračování. Freddy se stal nedílnou součástí americké popkultury stejně jako Englund, jenž je dodnes s oblibou obsazován do vedlejších rolí v nezávislých hororových produkcích či ve sledovaných seriálech - objeví se ostatně ve čtvrté sérii Stranger Things.
Jeho herecká kariéra však sahá už do počátku sedmdesátých let. Jednou z jeho prvních výraznějších rolí byl Buck v béčkovém slasheru Tobeho Hoopera Sežráni za živa, přičemž tato role a její úvodní signifikantní hláška inspirovala Quentina Tarantina pro stejnojmennou postavu v prvním dílu Kill Bill. V té době byl prý jeho spolubydlícím Mark Hamill, slavný představitel Luka Skywalkera, a Englund v posledních letech stále opakuje příběh, podle nějž on sám řekl Hamillovi o konkurzu na nový film George Lucase a tím mu osudovou úlohu v podstatě zajistil. "Mark Hamill byl mým spolubydlícím a já mu řekl 'Hele, George Lucas natáčí nový film a ty bys pro to mohl být ten pravý.' Freddy Krueger řekl Luku Skywalkerovi, aby zavolal svému agentovi, a tu roli nakonec dostal. Jeho agentka mě nenávidí za to, že tuhle historku vyprávím, protože trvá na tom, že mu roli předem zajistila," pochlubil se Englund.
Ten si stojí za svým, přestože sám Hamill takovou verzi odmítl roku 2018 na svém Twitteru. "Robert byl jedním z několika herců, kteří mi řekli o Star Wars," napsal Hamill. "Když jsem to řekl mé agentce, tak už pro mě měla zajištěný konkurz." Herec navíc popřel, že by v té době s Englundem vůbec sdílel jeden byt. "Že jsem spal na jeho gauči, to je nesmysl. Jako herec jsem tehdy pracoval přes šest let a měl jsem svůj vlastní byt."
Carrie Fisher, Mark Hamill, Harrison Ford
Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje | 1977/1997 20th Century Fox
Englund sám měl ovšem příležitost, aby se stal součástí ikonické vesmírné ságy. Poté, co nezískal roli ve válečné epice Apokalypsa, ocitl se rovněž na konkurzu Star Wars. "Přivedli mě na konkurz Star Wars. Nemyslím si, že se to tehdy vůbec jmenovalo Star Wars. Pořídili si pár záběrů na můj obličej a myslím, že to bylo pro roli Hana Sola." V té době měl být největší vesmírný frajer spíše starším veselým strýcem, z něhož jsou všechny děti v okolí nadšené, což vyznívá velmi paradoxně - jednak vzhledem ke konečnému ztvárnění Hana Sola Harrisonem Fordem, jednak k budoucí Englundově roli, v níž dospívající děti nelítostně a s černým humorem vyvražďoval. A podobně jako Fordovi ve Star Wars mu to šlo tak dobře, že jistě nikdo nelituje, že vše dopadlo tímto způsobem.