První fotky z placu nového Indiana Jonese naznačují zajímavé propojení s nejoblíbenějším dílem série

První fotky z placu nového Indiana Jonese naznačují zajímavé propojení s nejoblíbenějším dílem série
Indiana Jones a poslední křížová výprava | Paramount Network
Teprve před dvěma dny jsme informovali o tom, že se Indiana Jones 5 začne natáčet již v nejbližších dnech na území Velké Británie. Očekávané završení zbožňované série s Harrisonem Fordem obstará režisér James Mangold (Ford v. Ferrari), jenž bude mít po ruce Stevena Spielberga coby výkonného producenta. Natěšení fanoušků ještě vzrostlo po nedávném obsazení podpůrných rolí, neboť mezi hereckými posilami nechybí třeba sympaťáci (a eventuálně skvělí záporáci) Thomas Kretschmann (King Kong) a Mads Mikkelsen (Chlast), jenž se osobně svěřil, že scénář k filmu splňuje vše, co si od něj jako fanoušek Indyho předem sliboval.
Harrison Ford
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy
O samotném příběhu zatím nic nevíme a je jasné, že se na tom v nejbližších měsících nic nezmění. Počítá se ovšem s tím, že nové dobrodružství bude zasazeno do šedesátých let minulého století, což by ostatně korespondovalo s dosavadním vývojem série – první díl z roku 1981 se odehrával ve třicátých letech, zatímco Království křišťálové lebky z roku 2008 nás zavedlo do let padesátých. A právě historické zasazení je pro Indyho příběhy nesmírně důležité, neboť se v nich odráží jednak skutečné dějinné kontexty, jednak soudobé kinematografické vzorce. Problematicky přijímaný čtvrtý díl to schytal za silný příklon ke science fiction, ačkoli se odehrával v padesátých letech, kdy sci-fi zažívalo v americké kultuře velký boom a kdy vědeckofantastické snímky sloužily jako reflexe tehdejšího strachu ze studené války.
A právě ideologický konflikt mezi východem a západem bude s velkou pravděpodobností důležitým motivem či pozadím také pro pátého Indiana Jonese, jenž má v rukávu spoustu možností ohledně hlavní zápletky. Veškerá dosavadní pokračování ostatně procházela zdlouhavým tvůrčím procesem a ve velkém se zamítaly drafty scénářů, které by fanoušci s odstupem let chtěli vidět. A nyní se spekuluje o tom, že jeden takový draft, který v osmdesátých letech napsal Chris Columbus (Sám doma) pro třetí díl, se v novém filmu alespoň částečně zužitkuje. Namísto Poslední křížové výpravy totiž měli diváci původně dostat dobrodružství s podtitulem Opičí král, popřípadě pak Zahrada života. Příběh tehdy startoval roku 1937 ve Skotsku, kde měl Indy svést souboj v důvtipu s duchem na jakémsi strašidelném zámku.
Nyní jsou k dispozici první fotky vytvořených kulis a plánovaných lokací, které v myslích mnoha fanoušků okamžitě oživily právě Columbusův nerealizovaný draft. Na obrázcích je k vidění hrad Bamburgh, 1400 let stará pevnost na severovýchodním pobřeží Anglie, a není tedy vyloučeno, že se Indy opravdu postaví dávno zesnulé nadpřirozené entitě. Je ovšem zároveň nepravděpodobné, že by se z Columbusova scénáře čerpalo ve větším rozsahu – příběh tehdy směřoval do Afriky, do bájné Fontány mládí, a v záporných úlohách se opět ocitli nacisté i s obrovitým stometrovým tankem.
Možností je přesto požehnaně a co víc, často vychází právě z minulých a převážně Georgem Lucasem zamítaných návrhů. Indy může v komunistických zemích pátrat po ztraceném nacistickém pokladu, ale stejně tak by mohl hledat bájnou Atlantidu nebo odhalovat tajemství Bermudského trojúhelníku. Více nám snad napoví další fotky z natáčení a samozřejmě první upoutávky, které snad dorazí někdy ke konci roku nebo na začátku toho příštího.