Seriál Lucifer své diváky opět šokuje. Kromě boje o pozici nového Boha přináší smrt dalšího archanděla

Seriál Lucifer své diváky opět šokuje. Kromě boje o pozici nového Boha přináší smrt dalšího archanděla
Lucifer | Netflix
Lucifer je americký fantasy seriál na motivy komiksů od DC pohrávající si s biblickými motivy, který se dnes pyšní již pěti uzavřenými sériemi, a to ještě není všem dnům konec. Režisér seriálu Californication, Tom Kapinos, vytvořil dílo, které si během pěti let své existence vybudovalo velkou fanouškovskou základnu a jak už tomu u snímků na motivy slavných komiksů bývá, inspiroval v tvorbě i mnoho pop-kulturních tvůrců, například cosplayery či umělce. Šarmantního Lucifera Morningstara v podání charismatického britského herce Toma Ellise, si zkrátka nejde neoblíbit. Obzvlášť, když jde jeho osobní kouzlo ruku v ruce s propracovaným a zábavným příběhem a je doprovázen řadou sympaticky a charakterově barvitých postav.

Trailer:

Lucifer
Příběh se odehrává v současném Los Angeles, kde se ďábel rozhodl strávit dovolenou. Lucifera již přestalo bavit sedět na pekelném trůnu a dělat to, co mu tatínek nařídil, a tak se mu ještě pro jednou vzepřel a opět si dělá co chce. K jeho návratu mu nepomůže ani jeho starší bratr Amenadiel (D.B. Woodside) a démonka Mazikeen (Lesley-Ann Brandt). Po souhře pár událostí se Lucifer stane policejním konzultantem a pomáhá detektivce Chloe Deckerové (Lauren German) s vyšetřováním zapeklitých případů. Brzy na to jej zcela osloví její šarm, a tak je jeho šance na návrat zpět na pekelný trůn již prakticky mizivá.
Seriál Lucifer je laděný do komediálního a zároveň psychologického tónu, jenž vás natolik osloví, že si každou hodinovou epizodu budete naplno užívat. Je velmi zajímavé pozorovat osobnostní vývoj každé hlavní i vedlejší postavy, což pak každý charakter dělá velmi podstatným pro jakýkoliv posun v příběhu. Každé jejich rozhodnutí totiž posouvá děj a dodává to seriálu na tajemnosti a částečné nepředvídatelnosti. Vzhledem totiž k neustálým psychickým proměnám si nemůžete být nikdy jistí, jak se daná postava se situací vypořádá. Jinými slovy, to že se tak rozhodl před pár díly neznamená, že udělá to samé podruhé. Proto je opravdu zábavné si po kompletním zhlédnutí sérií připomenout úvodní díl. Jde tam tak nejlépe vidět, jak neskutečně dlouhou cestu postavu prošly. Toto dělá ze seriálu opravdu originální a zajímavou podívanou, jež rozhodně stojí za pozornost.
serial-lucifer-sve-divaky-opet-sokuje-krome-boje-o-pozici-noveho-boha-prinasi-smrt-dalsiho-archandela-3
Lucifer (2016– ) | Netflix

Spoiler:

Před pár dny na Netflix dorazila druhá polovina páté série, jenž seriálu přinesla dalších osm dějem nabitých dílů. Navazuje to na poslední epizodu, kdy v závěrečné scéně sestoupil na Zemi samotný Bůh. Jak se brzy ukáže, jsou jeho záměry stejně jako vždy nejisté. Sice prohlašuje, že mu jde čistě o znovu obnovení rodinných vztahů, ale Luciferovi je jasné, že v tom bude nějaký háček. Navíc zrovna nesdílí otcovu chuť k zapojení se do rodinného kruhu. Stále mu nedokázal odpustit, že ho svrhnul do pekla a viní jej z některých negativních událostí, jimiž si prošel. Diváky pak nejvíce zajímá to, zda se jim k sobě podaří opět najít cestu, dokáží si vyříkat jisté podstatné věci a opět fungovat jako rodina. Odpověď je jednoduchá, byť ne zcela konkrétní. Ano, rozhodně si jisté věci vyříkají. Ve výsledku to ale bude oba něco stát. Na Zemi se totiž stále naparuje Luciferovo dvojiče Michael, tentokrát však v doprovodu spousty dalších andělských sourozenců. Navíc se zdá, že je Bůh připravený na penzi, a tak nastává otázka, kdo převezme rodinný podnik? Michael se své šance rozhodně nemíní jen tak vzdát a je na Luciferovi, aby sourozencům prokázal bratrovy násilnické a nečestné choutky.
serial-lucifer-sve-divaky-opet-sokuje-krome-boje-o-pozici-noveho-boha-prinasi-smrt-dalsiho-archandela-8
Lucifer (2016– ) | Netflix
Musím říct, že mě tato nová část série zaujala mnohem víc než její první polovina. Už od začátku vás doslova nabije energií, jenž vás neopustí až do konce. Navíc děj s každou další epizodou příjemným tempem graduje a každé Luciferovo rozhodnutí je ještě méně předvídatelnější než tomu bylo doposud. Řeší se zde jisté rodinné problémy a důležité věci, na nichž se skvěle projeví jeho velký osobnostní vývoj. Z muže, který začínal jako egoistický a sobecký spratek, jenž ze všeho vinil všechny kolem sebe a záleželo mu jen na sobě samém, se zde stal poměrně názorově vyspělý a ambiciózní muž, jenž přesně ví, co chce, jde si za tím a při své cestě ochraňuje všechny, na nichž mu skutečně a od srdce záleží. Ano, sice je to místy stále ten starý dobrý trochu dětinský Lucifer, ale taky je to někdo, kdo je nyní schopný opravdu nejen těžkých, ale také správných rozhodnutí.
Nutno zmínit, že vývojem neprošel jen on, ale také Chloe, Amenadiel, jeho přítelkyně psycholožka Linda, bývalý přítel Chloe, Daniel, jejich dcera Trixxie, démonka Mazikeen a další. V seriálu se nesetkáte s žádným charakterem, jenž by byl psychologicky nezajímavý či nudný. Dokonce i každý chycený záporák a postavy, jež se v Luciferovi objeví, byť na jednu epizodu, jsou plné zajímavých povahových rysů a vždy vám tak tvůrci o něco více přiblíží události, jež je přivedly k jejich činům. Perfektně musím hodnotit také moderně laděný soundtrack, vizuální efekty a v neposlední řadě také kulisy a kostýmy. Vše jde ruku v ruce se zvoleným časoprostorem a náladou seriálu.
serial-lucifer-sve-divaky-opet-sokuje-krome-boje-o-pozici-noveho-boha-prinasi-smrt-dalsiho-archandela-11
Lucifer (2016– ) | Netflix
Jediné, co bych seriálu vytkla, je malinké komolení biblických motivů, jimiž je seriál Jen inspirován. Zahrávat si s tímto poměrně vážným tématem je trochu riskantní, obzvlášť pokud se takovým typům postav dává specifický charakter, jenž by mohl jistou skupinu lidí nechtěně pobouřit. Dokud zde byli vyobrazováni archandělé, tak se to ještě jakž takž zkousnout dalo. Nově ale přibyl samotný Bůh, což už je opravdu Někdo a jeho povahové rysy by někoho mohly malinko urazit. Jinými slovy, rozhodně by se měl seriál považovat za fantasy a jeho biblické prvky je nutno brát jen jako čistou fikci. Andělé, bohové a démoni jsou zde totiž vyobrazení jako náboženské postavy s lidskými vlastnostmi. Stejně jako my chybují, milují, mají sklony k násilí i ke korupci. Pro své cíle se nezdráhají obětovat všechny kolem sebe, nehledě na to, zda se jedná o neznámého jedince či vlastního sourozence.
serial-lucifer-sve-divaky-opet-sokuje-krome-boje-o-pozici-noveho-boha-prinasi-smrt-dalsiho-archandela-4
Lucifer (2016– ) | Netflix
Lucifer si dle mého názoru svou pozornost rozhodně zaslouží. Má originální námět, špičkové herecké obsazení, skvěle propracovaný děj a zahrnuje řadu moderních společenských témat jako je bisexualita a rasová korektnost. Stejně jako každý titul, i Lucifer má své mouchy, ty ale veškeré jeho přednosti zcela upozaďují. Při sledování poslední série se zasmějete, ale také popláčete. Poslední dvě epizody jsou totiž plné akce, bojových epických scén a dějových zvratů, jež jsou zcela nepředvídatelné a věřím tomu, že pro mnohé doslova šokující. Smrt dalšího anděla a dlouholetého přítele? Bitva dvou velikánů v záři zapadajícího slunce? Tvůrci si s tím opravdu vyhráli a boj o pozici nového Boha už lépe zachytit snad ani nemohli. Nejlepší na tom všem ale je, že to nekončí a brzy se snad dočkáme i šesté závěrečné řady. Sledovat seriál Lucifer můžete i vy na vašem Netflixu.
Hodnocení: 80 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE