Překvapí vás, jaké výjimečné role Tom Hanks za svou kariéru odmítl

Překvapí vás, jaké výjimečné role Tom Hanks za svou kariéru odmítl
Vykoupení z věznice Shawshank | Columbia TriStar
Tom Hanks je ve svých čtyřiašedesáti letech žijícím hereckým klasikem, jenž obdržel dva Oscary za výkony ve filmech Philadelphia a Forrest Gump. Hollywood by bez něj už více než třicet let nebyl tím samým místem a výčet jeho skvělých rolí by vydal na pořádný seznam. Víte ale, že řadu lukrativních nabídek, za něž by většina kolegů dala ruku do ohně, za ta léta na piedestalu slávy odmítl? Ve většině případů nemusel smutnit, neboť odmítnutí jistých nabídek mu otevřelo dveře k rolím, které z něj udělaly nedotknutelnou hereckou osobnost. Přesto je zajímavé se v tomto případě ponořit do otřepané fráze 'co kdyby' a podívat se, jaké slavné filmové role Tom Hanks z různých důvodů nepřijal - a představit si, jaký dojem by v nich býval zanechal.
Když Harry potkal Sally (1989)
Roli získal: Billy Crystal
prekvapi-vas-kolik-vyjimecnych-roli-tom-hanks-za-svou-karieru-odmitl
Když Harry potkal Sally | Castle Rock Entertainment
Klasická romantická komedie z roku 1989 patří k vrcholům svého žánru a představiteli hlavní mužské role Billymu Crystalovi přinesla nominaci na Zlatý glóbus. Byl to ovšem Tom Hanks, komu byla úloha původně nabízena a kdo scénář odbyl jako příliš 'lehkovážný'. Tentýž scénář byl nakonec nominován na Oscara a Když Harry potkal Sally je dodnes milovaným titulem, který tradiční romantický sentiment vytlačuje chytrým humorem a originální příběhovou premisou. Hanks tak v tomto případě jistě pochybil a společně s Meg Ryan si zahrál až v romantických filmech Samotář v Seattlu a Láska přes internet.
Na hromnice o den více (1993)
Roli získal: Bill Murray
Bill Murray
Na Hromnice o den více | Columbia TriStar
Těžko si v roli nabručeného hlasatele počasí, jenž se ocitl v nekonečné časové smyčce, představit někoho jiného než Billa Murrayho. Komediální hvězda se ve filmu Na hromnice o den více ocitla v režii Harolda Ramise, hereckého kolegy z Krotitelů duchů, a údajně s ním vedla spory o tom, jaká témata by měl snímek primárně prozkoumávat. Ramis zřejmě předem očekával nesnadnou spolupráci a do hlavní role chtěl obsadit Toma Hankse, u něhož ovšem narazil. "Publikum tam bude sedět a čekat ode mě, kdy začnu být milý, protože vždycky hraju milé chlápky," vzpomínal Ramis roku 2008 na slova, která od Hankse tehdy uslyšel. "Ale Bill je takový zbídačený parchant, za i před kamerami, že nikdy nevíš, co se stane." Toho roku natočil Hanks raději soudní drama Philadelphia, za které obdržel svého prvního Oscara.
Vykoupení z věznice Shawshank (1994)
Roli získal: Tim Robbins
Vykoupení z věznice Shawshank
Vykoupení z věznice Shawshank | 1994 Columbia Pictures
Nejlépe hodnocený snímek na mezinárodní i československé filmové databázi se mimo jiné pyšní skvělými hereckými výkony Morgana Freemana a Tima Robbinse. Ti dva vdechli život nezapomenutelné filmové dvojici a je těžké si představit, že vůbec nebyli prvními volbami režiséra Franka Darabonta. Andyho Dufresna si mohli zahrát Tom Cruise, Kevin Costner i Tom Hanks, ovšem nikdo neznámému filmaři dostatečně nedůvěřoval. Poslední jmenovaný ovšem neprohloupil, neboť dal přednost Robertu Zemeckisovi a jeho ambicióznímu Forrestu Gumpovi. A zbytek už je vlastně historie.
Gangy New Yorku (2002)
Roli získal: Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio
Gangy New Yorku | 2002 Miramax Films
Výkon Daniela Day-Lewise coby vyšinutého řeznického revolucionáře jistě patří k tomu nejlepšímu, co kdy trojnásobný oscarový výherce na stříbrném plátně předvedl. Lewis chtěl po filmu Boxer z roku 1997 pověsit herectví definitivně na hřebík a byl to až jeho oblíbený režisér Martin Scorsese, s nímž už natočil historickou romanci Věk nevinnosti, jenž ho přemluvil k návratu v gangsterské epice Gangy New Yorku. Lewis v záporné úloze zazářil, zastínil i hlavní hvězdu Leonarda DiCapria a znovu vzkřísil svůj zápal pro herectví, což v následující dekádě vedlo ke dvěma Oscarům za Až na krev a Lincolna (toho prvního vyhrál Lewis už roku 1989 za snímek Moje levá noha). Nechybělo ovšem mnoho, a nic z toho se neudálo. Roli 'Řezníka' Billa si totiž mohl zahrát Tom Hanks, jemuž se scénář prý líbil a býval by podle všeho souhlasil, ačkoli šlo o značný výkyv z jeho obvyklých kladných úloh. Musel však odmítnout, neboť už byl vázán k jinému projektu - k oceňované gangsterce Sama Mendese Cesta do zatracení, kde si Hanks přeci jen konečně zahrál proti svému typu a po boku legendárního Paula Newmana.
Tenká červená linie (1998)
Roli získal: Nick Nolte
prekvapi-vas-kolik-vyjimecnych-roli-tom-hanks-za-svou-karieru-odmitl-1
Tenká červená linie | Twentieth Century Fox
Senzuální válečná epika Terrence Malicka se chlubí obsazením z říše snů, jemuž měl nasadit korunu právě oscarový Tom Hanks. To však nebylo z časových důvodů možné, neboť představitel Forresta Gumpa se chystal na svou první spolupráci se Stevenem Spielbergem ve filmu Zachraňte vojína Ryana právě v době, kdy Malick zahájil produkci v australském státě Queensland. A opět nelze ani v nejmenším naznačit, že by se Hanks dopustil chyby - Zachraňte vojína Ryana je výjimečný a divácky úspěšný snímek, který mu zajistil další oscarovou nominaci pro nejlepšího herce. Tenká červená linie ovšem zůstává zajímavou alternativou podobně jako herec Nick Nolte, jemuž nakonec připadla 'Hanksova' úloha plukovníka Gordona Talla.
Nixon (1995)
Roli získal: Anthony Hopkins
prekvapi-vas-kolik-vyjimecnych-roli-tom-hanks-za-svou-karieru-odmitl-2
Nixon | Buena Vista International
Další role, v níž bychom si dobráckého Hankse asi nedovedli představit, přestože si ji skutečně mohl zahrát. Byl jedním z prvních herců, jež si do role sedmatřicátého amerického prezidenta režisér Oliver Stone vyhlédl, ovšem dal přednost Appolu 13 a svůj hlas poprvé propůjčil Woodymu v Příběhu hraček. Oba tyto projekty zaznamenaly velký úspěch, zatímco Nixon v kinech až nečekaně bolestně propadl. V hlavní roli se však jen v dobrém předvedl Anthony Hopkins, jenž si vysloužil oscarovou nominaci - jednu ze čtyř, které Nixon nakonec nastřádal.
Jerry Maguire (1996)
Roli získal: Tom Cruise
Tom Cruise
Jerry Maguire | TriStar Pictures
Oceňovaný snímek Camerona Crowea z roku 1996 je jedním z hereckých vrcholů Toma Cruise, jenž obdržel oscarovou nominaci za nejlepšího herce. Crowe ovšem přiznal, že při psaní scénáře měl v hlavě jediné jméno, a tím byl Tom Hanks. Ten ale nemohl být k dispozici a musel roli proti své vůli odmítnout, čímž otevřel dveře pro Cruise a jeho slavný hysterický výlev, zachycený na přiloženém obrázku.
Nebezpečná rychlost (1994)
Roli získal: Keanu Reeves
Sandra Bullock, Keanu Reeves
Nebezpečná rychlost
Zní to možná až neuvěřitelně, ale Tom Hanks mohl být v polovině devadesátých let také akční hvězdou. Ještě neuvěřitelněji to ale znělo jemu samotnému a odmítl nabídku režiséra Jana de Bonta na hlavní mužskou roli v klasickém přímočarém thrilleru o autobusu, který nemůže zpomalit pod padesát mil za hodinu. Příležitosti se tak lačně chopil Keanu Reeves, jenž si Nebezpečnou rychlostí odstartoval působivou akční kariéru, vyšperkovanou trilogií Matrix a znovuoživenou roku 2014 prvním Johnem Wickem. Hanks se oproti tomu akčním blockbusterům dodnes vyhýbá a jistě dobře ví, proč tak činí.
V jaké z výše uvedených úloh byste si přáli Toma Hankse vidět?