Do českých kin se vrací život. Premiéry lákají na dva oscarové hity, první lásku a nemocniční horor

Do českých kin se vrací život. Premiéry lákají na dva oscarové hity, první lásku a nemocniční horor
Léto v Kreuzbergu | Mezipatra
DUŠE (režie: Pete Docter)
Duše | Falcon
Nová pixarovka jdoucí ve šlépějích titulu V hlavě (2015) se může pyšnit dvojicí Oscarů, prvotřídní animací a silným existenciálním tématem. Duše pojednává o jazzovém hudebníkovi, který přijde o život a dostává se na nebeský workshop pro duše, aby mohly být předěleny do nového těla. Tuzemští recenzenti dávají prozatím snímku vysokých 81 procent. Když už na snímku našli nějakou tu chybu, šlo hlavně o neukotvenost v tom, pro jakou cílovou (věkovou) skupinu je film určen. Mnohým nevyhovovala přehnaná familiernost.

ZEMĚ NOMÁDŮ (režie: Chloé Zhao)
Země nomádů
Nenápadná road movie čínské režisérky Chloé Zhao kralovala letošní oscarové noci. Bylo to zasloužené vítězství? Můžete posoudit sami. Velezkušená, sympatická i nekompromisní herečka FrancesMcDormand putuje v roli ovdovělé šedesátnice v bílé dodávce po Spojených státech, aby načerpala životní sílu, setkala se s dalšími "kočovníky" a představila Ameriku tak, jak ji mnozí neznají. České recenze Země nomádů si můžete přečíst zde. Prozatím 79 procent.

VLCI NA HRANICÍCH (režie: Martin Páv)
Na loňském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který proběhl formou online streamů, zaujal mezi jinými titul Vlci na hranicích (obdržel Zvláštní uznání poroty). Vizuálně a observačně působivý snímek režiséra Martina Páva pojednává o návratu vlků do česko-polského pohraničí a o sporech, které to vyvolává. Nejvíce se nedozvíme o mýty opředené psovité šelmě, ale o povaze a charakteru lidského druhu. Autor filmu konfrontuje majitele velkokapacitního ovčínu s "přírodní" farmářkou, ekologickým aktivistou, starostou obce a zástupci myslivců. Snímek je dokladem, že dokumentární řemeslo máme prvotřídní, lze v něm hledal netušené postupy a přispívat též ke společenské debatě. Hodno pozornosti.

NAPĚTÍ (režie: Corinna Faith)
Napětí
Domy na samotě, ve kterých straší, se omrzely. Ke slovu se hlásí strašidelná nemocnice, v níž dojde k výpadku elektřiny. Slibně vypadající hororový debut situovaný do Anglie 70. let minulého století oplývá solidními zahraničními recenzemi, neokoukanými tvářemi a zajímavým prostředím.

SHORTA (režie: Frederik Louis Hviid, Anders Ølholm)
Shorta
Další debut z premiérové nabídky, tentokrát dánský thriller Shorta z prostředí kodaňského ghetta, kam vyráží na obhlídku dvojice policistů. Ocitají se uprostřed nepřátelské půdy arabských mladíků, kteří se právě dozvěděli, že jejich známý zemřel za nevyjasněných okolností ve vazbě.

LÉTO V KREUZBERGU (režie: Leonie Krippendorff)
Léto v Kreuzbergu
Distribuční společnost Queer Kino dává do kin coming of age novinku Léto v Kreuzbergu, kde se v hlavní roli představí Lena Urzendowsky, která zaujala v nedávno uvedeném seriálu My děti ze stanice Zoo. Lena zde hraje čtrnáctiletou zakřiknutou dívku poflakující se o prázdninách ulicemi Berlína. Nora pozná první velkou lásku, ale i trápení. Recenze filmu si přečtete zde.

Seznam všech červnových premiér najdete ZDE.

Obrázek článku