Bohemian Rhapsody: Hudební megahit měl cestu na výsluní plnou překážek a zůstává naplněn kontroverzemi

Bohemian Rhapsody: Hudební megahit měl cestu na výsluní plnou překážek a zůstává naplněn kontroverzemi
Bohemian Rhapsody | Twentieth Century Fox
Snímek Bohemian Rhapsody nemusí být českému divákovi nijak obšírně představován. Hudební óda na britskou skupinu Queen a jejího nezaměnitelného frontmana Freddieho Mercuryho se v lednu 2019 stala vůbec nejúspěšnějším filmem, jaký kdy po revoluci brázdil tuzemskými kinosály - v té době jí jen z českých pokladen přiteklo přes 213 milionů korun, čímž překonala dosud kralující Avatar. Celosvětové tržby se pak zastavily na 903 milionech dolarů, což při rozpočtu kolem padesáti milionů značí vskutku výjimečný triumf. A podobná pohádka se odehrávala také v rámci prestižních filmových ocenění - Bohemian Rhapsody získalo například Zlatý glóbus za nejlepší dramatický film a radoval se rovněž představitel Mercuryho Rami Malek, jenž obdržel dokonce Oscara za výkon v hlavní roli.
Tyto statistické a papírové úspěchy, jež podporují také vysoká divácká hodnocení na předních internetových databázích, ovšem zcela nezakrývají lavinu problémů a kontroverzí, která se na projekt během jeho osmiletého vývoje nakupila. A která v očích mnoha lidí přetrvává i více než dva roky po ukončení spanilé a u nás rekordní kino-jízdy.
Hlavním iniciátorem projektu měl být už roku 2011 jeden z původních členů
Sacha Baron Cohen
Sacha Baron Cohen | Netflix
kapely Brian May. Právě on prý přišel s myšlenkou odstartovat snímek v době, kdy se Mercury ke skupině připojil, a ukončit jej slavným vystoupením na koncertu Live Aid roku 1985. V té době se k filmu také připojil kontroverzní komik a představitel Borata Sacha Baron Cohen, jenž se toužil ponořit hluboko do Freddieho komplikované sexuality a odhalit stránky jeho života, které žijícím členům kapely nebyly dvakrát příjemné. Scénář měl tehdy obstarat tvůrce seriálu Koruna Peter Morgan, ovšem situace se začala divoce vyvíjet. Cohen od projektu dle očekávání odstoupil roku 2013 a jako důvod se uváděly tradiční kreativní neshody. Herec na to vzpomínal v rozhovoru s Howardem Sternem v jeho rádiové show roku 2016. "Člen kapely - nebudu prozrazovat kdo - mi řekl: 'Chápej, je to tak skvělý film, protože v prostředku se odehrají tak úžasné věci.' Já se ho zeptal: 'Co se stane uprostřed filmu?' A on odpověděl: 'Freddie umře.' A já na to: 'Co se stane ve druhé půlce?' Na to mi řekl: 'Budeme sledovat jak se kapela vyrovnává se všemi těžkostmi.'"
"Já mu pověděl: 'Poslyš, nikdo nepůjde na film, kde hlavní hrdina v polovině zemře na Aids a divák pak musí sledovat, jak se s tím ostatní vyrovnávají,'" pokračoval Cohen. "O Freddiem kolují úžasné historky. Byl to divoch. Existují historky o malých lidech, kteří obcházeli ty velké párty a na hlavách nosili tácy plné kokainu!" Cohenův entuziasmus a vůle prozkoumávat tyto divoké aspekty Mercuryho osobnosti však narazily na odpor. Roger Taylor, bubeník Queenů, posléze vzpomínal: "O Sachovi proběhlo hodně řečí. Nikdy se to ale opravdu nerozběhlo," prozradil magazínu Associated Press. "Myslím, že to nebral dostatečně vážně - nebral Freddieho život dost vážně."
Gwilym Lee, Rami Malek
Bohemian Rhapsody | 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation.
Otěže po 'problémovém' Cohenovi měl převzít britský herec Ben Whishaw, známý z Atlasu mraků nebo z bondovky Skyfall. Jeho účast však zůstala ve hře jen pár měsíců a roku 2014 už byl filmový Mercury opět bez herecké tváře. "Popravdě nevím, co se děje," svěřil se Whishaw v srpnu 2014 pro Time Out London. "Zdá se, že je to u ledu. V jednu chvíli to běží, pak se náhle objeví problémy, jak uvést do chodu samotný scénář."
Hned v prosinci téhož roku byl na režisérskou židli dosazen Dexter Fletcher, jenž měl na kontě pouze snímky Divoký Bill (2011) a Slunce nad Leithem (2013). Ten se ale pro kreativní neshody pakoval už po čtyřech měsících a zdálo se, že projekt opravdu zůstane jen na papíře v šuplíku. Členové kapely a producent Graham King se ovšem nevzdávali a do hlavní role byl nově obsazen Rami Malek, jenž už u filmu setrval a za své zosobnění slavného zpěváka sklidil převážně uznání, korunované zmiňovaným oscarovým triumfem.
Gwilym Lee, Rami Malek
Bohemian Rhapsody | 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation
Ani pro něj ovšem nebyla produkce, která konečně odstartovala roku 2016, úplně bezúhonná. Na palubu totiž nastoupil renomovaný režisér série X-Men či Obvyklých podezřelých Bryan Singer. Ten zkompletoval dvě třetiny natáčení, než byl dva týdny před plánovaným dokončením vyhozen pro 'nevhodné chování'. Zdroje se zcela neshodují v tom, co přesně za jeho odchodem stálo - podle Singera byly kreativní neshody úspěšně zažehnány a důvodem jeho konce byla jeho nemocná matka. Podle jiných očitých svědků se však režisér hádal s Malekem a házel po place elektrickými zařízeními.
Šestého prosince 2017 se do příběhu každopádně navrátil Dexter Fletcher, jenž Singera oficiálně nahradil, ačkoli v titulcích zůstalo pouze jméno jeho předchůdce. "Přišel jsem na poslední týdny natáčení a střihu a všechny ty kousky, co zbyly... Díval jsem se na dva kompletní akty dobrého filmu a nemohl jsem zklamat," vzpomínal Fletcher v rozhovoru pro IndieWire.
Pravdou ale je, že při děkovačkách během různých ceremoniálů, na nichž tvůrci Bohemian Rhapsody po uvedení filmu sbírali ocenění ve velkém, se nestala jedna věc - nikdo ani slůvkem nezmínil hlavního a oficiálně uváděného režiséra Bryana Singera. A není to náhoda. Jen tři dny po jeho vyhazovu byl totiž Singer obviněn, že roku 2003 sexuálně obtěžoval tehdy sedmnáctiletého Cesara Sanchez-Guzmana. Toto nařčení se ještě přiživilo v lednu 2019, kdy byl režisér obviněn ze sexuálního zneužití několika dalších nezletilých chlapců. Ač to sám popírá, Singerova kariéra od té doby dle očekávání stagnuje. A kvůli této kauze byl snímek stažen z nominací na LGBT ocenění, pořádané organizací Glaad.
Lucy Boynton, Rami Malek
Bohemian Rhapsody | 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation
Samotné a pro úspěch klíčové divácké přijetí zůstalo bez poskvrny, ovšem u kritiků snímek až překvapivě narazil. Na Rotten Tomatoes, kde se slučují americké recenze, drží vůbec nejnižší skóre ze všech filmů, které kdy vyhrály Zlatý glóbus za nejlepší film. Hněv recenzentů směřoval především na růžové brýle, jimiž snímek nahlížel na prokazatelně kontroverzní život svého protagonisty. Kritické ohlasy, které diváci ke štěstí tvůrců zcela ignorovali, ovšem odkrývaly také další problém - a tím je diskutabilní zobrazení Freddieho sexuality, popřípadě neochota se do tohoto důležitého aspektu zpěvákova života zcela ponořit a vykřesat z něj něco silného a nekonvenčního.
Snímek je postaven na Mercuryho osudové lásce ke snoubence Mary Austin (Lucy Boynton) a jeho divokou bisexualitu eliminuje do romantizovaného přechodu k opačnému pohlaví. A s tím v součtu souhlasí i sám Malek, jenž se prý zasazoval o hlubší prozkoumání daných motivů. "Věřte mi - odehrálo se nespočet konverzací o tom, jak do filmu zakomponovat více z tohoto příběhu. Byla to věc, za kterou jsem se zasazoval a snažil se k ní přilákat pozornost producentů, režisérů a každého, kdo byl ochoten poslouchat. Být to na mně, hrozně rád bych toho zahrnul více," svěřil se herecký představitel Mercuryho.
Bohemian Rhapsody se s odstupem zkrátka jeví jako vzletný, stručný a zkratkovitý průlet prvním desetiletím kapely Queen, což ovšem nijak nedevalvuje ohromující divácký úspěch. Stejně jako Freddie Mercury, tak i jeho biografie ale zůstanou pro mnoho lidí zvláštní vzpomínkou, z níž vyvstává více otazníků a zjednodušujících mýtů nežli nekompromisních a komplexních odpovědí. Jde o svým způsobem unikátní filmový počin, na němž se problematické natáčení v lecčems negativně podepsalo a který zároveň dokázal opakovaně vstát z mrtvých a oslovit publikum takřka po celém světě.