Mentalista: Šokující smrt oblíbené postavy byla podle tvůrců nevyhnutelná

Mentalista: Šokující smrt oblíbené postavy byla podle tvůrců nevyhnutelná
Mentalista | CBS
Když došel hlavní hrdina Patrick Jane v podání šarmantního Simona Bakera na konec své předlouhé cesty vedoucí k odplatě, změnili tvůrci základ show, přesunuli většinu původních postav pod křídla FBI a rozjeli novou sérii případů, do kterých mohl Jane –⁠ tentokrát s novým zázemím –⁠ znovu zasahovat svým typicky svérázným způsobem a tím přidělávat vrásky novým nadřízeným.
Mentalista
Mentalista
74%
Z rovnice sice vypadli Rigsby a Van Pelt, ale netřeba si nic nalhávat, zas tak velká ztráta to nebyla. Nechápejte mě špatně, své momenty měli, ale vyjma komplikované romance jim tvůrci do vínku o moc víc nedali a jakkoli se herci snažili, oba v každé scéně s přehledem přehrál stoický Cho v podání Tima Kanga.
Z nově příchozích postav se nejlépe ujal nový šéf Dennis Abbott, jehož výborně zahrál Rockmond Dunbar (známý většině diváků jako C-Note z Útěku z vězení), Joe Adler coby naivní technik Wylie a hlavně Josie Loren v roli Michelle Vegy, čerstvé agentky, která se přidala k týmu v poslední sérii.
Simon Baker
Rockmond Dunbar a Simon Baker, Mentalista | CBS
Mentalista si držel hned několik vypravěčských formulí. Tou nejzajímavější byly pravidelné komplikované pasti, které Jane chystal na vrahy. Ne vždy to samozřejmě zapůsobilo na diváky a divačky tak dobře, jak si tvůrci usmysleli, přesto si dle mého zaslouží obdiv za to, kolikrát schéma podrazu využili. Něco takového není vůbec lehké vymýšlet a Mentalista s hravým řešením přicházel s železnou pravidelností. Co tvůrci naopak nedělali nikdy, bylo zabíjení hlavních hrdinů. Jistě, vedlejší, ač pro hlavní děj sebedůležitější postavy měly osud nejistý. Pokud šlo ale o ústřední postavy, na ty se takzvaně nesahalo a vždy se pro ně našel dobrý konec.
Jako blesk z čistého nebe proto zapůsobila desátá epizoda sedmé série, v níž nečekaně zemřela Lorenina Michelle poté, co byla postřelena v akci.
Josie Loren jako Michelle Vega, Mentalista
Josie Loren jako Michelle Vega, Mentalista | CBS
V jiném seriálu by nejspíš podobná smrt znamenala pro diváky maximálně pozvednuté obočí. V Mentalistovi šlo však doslova o nevídanou věc. A nevyhnutelnou. Jak potvrdil výkonný producent seriálu Tom Szentgyorgyi, její smrt byla naplánována od samého počátku.
Josie Loren
Josie Loren

Herečka

Když tvůrci začali poslední sérii připravovat, dali si dva cíle –⁠ představit postavu, která o způsobu, jak Jane pracuje, nic neví a mohla by se proto na něj dívat novýma očima. A současně potřebovali hlavního hrdinu nasměrovat k finále, kdy se rozhodne znovu usadit: „Člověk, jakého sedm sérií známe, se z Patricka stal kvůli ztrátě své ženy a dcery. Abychom příběh zakončili, kruh se musel uzavřít. Smrt Vegy byla katalyzátorem pro zbývající epizody a Janeovy poslední kroky.“
Vztah Janea a Lisbon se v té době pomalu rozvíjel a smrt Vegy byla dle Szentgyorgyia ideální pro to, aby si Patrick uvědomil, že může vše ztratit, pokud nezačne nějak jednat. Současně připustil, že byli nakonec s ostatními tvůrci na vážkách, zda mají Vegu opravdu zabít, protože si Loren s týmem skvěle sedla a diváci si ji okamžitě oblíbili. Vzhledem k tomu, že se seriál stejně blížil k již definitivnímu konci, se ale nakonec nenechali zviklat.
Mentalista
Mentalista | CBS
Mentalista je celý k vidění na HBO Max, jak s českými titulky, tak problematickým dabingem známým z televize, který v posledních dvou řadách vyměnil kompletní hlasové obsazení.
Pokud chcete vědět, co dalšího se na HBO Max povaluje, zamiřte do našeho žebříčku nejlepších seriálů na HBO Max.