Seznamte se: Krásná vnučka Elvise Presleyho dobývá Hollywood a je vyškolena na pomoc umírajícím

Seznamte se: Krásná vnučka Elvise Presleyho dobývá Hollywood a je vyškolena na pomoc umírajícím
Riley Keough | Starz!
Riley Keough, vlastním jménem Danielle Riley Keough, se narodila 29. května 1989 do jedné z nejslavnějších amerických rodin. Jejími prarodiči jsou herečka Priscilla Presley (Bláznivá střela) a samotný Elvis Presley, jenž však zemřel už dvanáct let před jejím narozením. Rodiči Keough pak jsou muzikanti Lisa Marie Presley a Danny Keough, kteří se ovšem rozvedli, když bylo Riley pouhých šest let. A zatímco její otec si prý osvojil kočovný a skromný život v mobilních příbytcích, její matka byla v polovině devadesátých let krátce provdaná za Michaela Jacksona a dvouletým manželstvím prošla také s Nicolasem Cagem.
Riley rostla do krásy a už roku 2004 zahájila svou modelingovou kariéru. Ještě
Šílený Max: Zběsilá cesta
Šílený Max: Zběsilá cesta | Warner Bros.
téhož roku se objevila na americké obálce prestižního časopisu Vogue a bylo jasné, že ji čekají zářné pracovní úspěchy. Těch nakonec skutečně dosahuje, byť módní přehlídky vyměnila roku 2010 za filmová plátna. Svůj debut si odbyla v hudebním životopisném dramatu The Runaways po boku Dakoty Fanning a Kristen Stewart a od té doby byla nepřehlédnutelnou tváří řady nezávislých a oceňovaných produkcí. Objevila se ale také v komedii Stevena Soderbergha Bez kalhot a režisér George Miller ji roku 2015 obsadil do svého oscarového spektáklu Šílený Max: Zběsilá cesta. Od té doby nastřádala Keough několik vděčných podpůrných rolí v zajímavých filmech jako Loganovi parťáci, Záhada Silver Lake nebo Jack staví dům a zdá se, že je na nejlepší cestě k prestižním hlavním úlohám. Na kontě už má jednu nominaci na Zlatý glóbus za seriál Já, společnice, čeká ji účast ve hvězdně obsazené sérii The Terminal List a hlavní role v novém thrilleru The Guilty, kde ji doplní třeba Jake Gyllenhaal nebo Ethan Hawke.
V soukromí ovšem talentovaná kráska poslední dobou nezažívala dvakrát šťastné období. V červenci to bude rok, co si její bratr Benjamin vzal ve svých sedmadvaceti letech život. V dopise na rozloučenou tehdy uvedl, že byl 'příliš citlivý pro život v tak drsném světě'. Rodina se s touto tragickou ztrátou pochopitelně nevyrovnávala jednoduše a Riley se rozhodla vydat vstříc všem, kteří stojí na tenké hraně mezi životem a smrtí. Osm měsíců po smrti bratra na svém instagramu informovala, že dokončila svůj výcvik coby takzvaná 'death doula' - tato 'dula smrti' je osobou, která asistuje u procesu umírání a pomáhá lidem, jež přijmou svůj nevyhnutelný osud. Keough se tak zavazuje poskytovat psychickou, spirituální i sociální podporu umírajícímu, stejně jako posléze truchlícím pozůstalým. "Musím z celého srdce poděkovat této komunitě, která vyučuje lidi v otázkách vědomého umírání," uvedla herečka ve svém instagramovém příspěvku. "Je nám vštěpováno, že jde o morbidní téma, o němž se nemluví. Popřípadě se ho tak bojíme, že o něm nejsme schopni mluvit.. Pak se nám ovšem něco takového přihodí a my jsme velmi uboze připravení. Řekla bych, že je nesmírně důležité se vzdělat v oblasti vědomého umírání a smrti tím způsobem, jakým se vzděláváme v oblasti porodu. Tak pečlivě se připravujeme na příchod a nijak neřešíme náš odchod. Jsem tedy nesmírně vděčná za tuto komunitu a za možnost přispět co největší možnou měrou."
Shia LaBeouf, Riley Keough
Riley Keough - American Honey
Předčasný odchod bratra, jenž byl pochován po boku svého slavného dědečka v Gracelandu, tedy Riley Keough pochopitelně poznamenal a herečka na něj prostřednictvím sociálních sítí často vzpomíná. Nezdá se ale, že by ji osobní neštěstí připravilo o chuť pracovat a stát se jednou z nejvýraznějších ženských tváří své herecké generace. Našlápnuto má více než nadějně.